Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
  • 225 éve született
  • 2016 Széchenyinek szentelt időszak

Kiemelt hírek

A Hitel németül
Magyarország és Európa viszonyrendszere Széchenyi István nyomán
Meghalt gróf Széchényi Zsigmondné
Elhunyt Oplatka András
Támogatások, adományok az angol Hitelhez
Az állami fordítóiroda és a Széchenyi Alapítvány együttműködése
Jelentés a Hitel angol nyelvre fordításának helyzetéről
Széchenyi István alkotmányfilozófiája
Dr. Rubovszky András búcsúztatása
Támogatókat keresünk
Az én Széchenyim
Zirci gondolatok Széchenyi halálának 160-dik halálévfordulóján
Gróf Széchenyi István halálának 159. évfordulója
A 2019. évi Széchenyi Akadémia programja
Széchényi CD a Café Momus Komolyzenei Magazinban
Hungarikumok, mint a magyarság karakterjegyei
Egy jelvény, és ami mögötte van
Új Széchényi CD jelent meg
Ünnepség a Széchenyi szobornál Budakeszin 2018. szeptember 21-én
A SZÉCHENYI BARÁTI KÖR alapításának 25. évfordulóját ünnepli
Koszorúzás a Széchenyi Téren 2018. szeptember 21-én
Melyik Széchenyi Casino a jelvény tulajdonosa?
Papp Éva kitüntetése
Széchenyi-szobor Szatmárnémetiben
Széchenyi mint mostohaapa
Előadás a szlovákiai Hidaskürtön a Széchenyi-tisztelet fontosságáról
Hungary Hungaricums
The intellectual legacy of Count István Széchenyi
Mi végett vagyunk a világon?
Nemzettudat és nemzeti identitás konferencia Sopron

Felhívás

Gr. Széchenyi Istvánhoz kötődő helyi szervezetek, közösségek, iskolák számára lehetőséget kínálunk, hogy portálunkon tegyék közzé eseményeiket, híreiket.

Portálrendszerünkben lehetőség van saját arculattal és domain névvel igénybe venni a portál szolgáltatásait.

Bővebb információért keressék a portál üzemeltetőjét Buday Miklóst a 06 30 9502 147-es telefonszámon.


Portálok:

A Nagycenki Múzeum eleven módon mutassa be Széchenyi István szellemiségét

Egervölgyi Dezső kritikus megjegyzéseit (Kinek készült az új Széchenyi-kiállítás Nagycenken?) nem tudom kommentálni, minthogy sajnos még nem volt alkalmam a kiállítást jelenlegi formájában megtekinteni.
Az alkalmat azonban megragadom arra, hogy vázoljam a Nagycenki Múzeummal kapcsolatos elképzeléseimet.

Széchenyi István tanári emlékkonferencia Pozsonyban

2016. november 18-án délután Pozsonyban a Duna utcai iskola épületében gyülekeztek azok a tanárok, akik a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére szervezett tanári emlékkonferenciára jöttek.

Ézsiás István tisztelgései

Ézsiás István szobrászművész a 2016-os Széchenyi-évben Széchenyi István tiszteletére öt kiállításon mutatta be műveit.

Az év költői kifejezése: tetthazafi - szájhazafi

Kiválasztás és szavazás: Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda. www.e-nyelv.hu.
A 2010—2015 közötti időszak év szavai megtalálhatók a Jelentés a magyar nyelvről 2010-2015. című kötetben.
Pomozi Péter indoklása.

Kinek készült az új Széchenyi-kiállítás Nagycenken?

A Széchenyi Emlékmúzeum Nagycenken 2016. szeptember 21-én megújított kiállítással tisztelgett a legnagyobb magyar emlékének. A kastély 2. emeletét új koncepció szerint rendezték be jeles történészekből álló bizottság irányításával.
Egervölgyi Dezső Széchenyi-kutató, éremgyűjtő enyhén fogalmazva csalódottságát fogalmazta meg, miután megtekintette, tanulmányozta a kiállítást.

Írását vitaindítónak szánjuk.

Domborműavatás Rimaszombaton

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület Kulturális Intézménye restaurálta Holló Barnabás (1865-1917) gömöri születésű szobrászművész eredeti nagyméretű gipsz „Az akadémia megalapítása 1825 november 3-án” című domborművét. Az ünnepélyes felavatására 2016. november 30-án került sor a múzeum épületében.

Emlékmű a szlovákiai magyar szórványban

Széchenyi Istvánnak állítottak emlékművet a Nyitra melletti Zobor-vidéken, pontosabban egy szórvány településen Alsóbodokon.
November 15-e Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napja egyben a Magyar Szórvány Napja is. Ezen a napon különös figyelmet szentelünk azon közösségeinknek, amik a tömbmagyarságtól leszakadó szórvány területeken élnek.

Széchenyi műveit olvasva európainak érzem magam

Egervölgyi Dezső, a Zirci Országzászló Alapítvány kulturális felelőse mondta ezt a Március 15. téren, a gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulójára emlékező ünnepségen.

Bécsi megemlékezés

Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából 2016. szeptember 20-án megkoszorúzták a legnagyobb magyar bécsi szülőházát.
A koszorúzást a Himnusz és a Szózat keretezte, a hangadó Wéber Iréna volt, aki a beszédek között gyönyörűen szólaltatta meg az "Elindúltam szép hazámból..." kezdetű népdalt.
A koszorúzást követően ünnepi megemlékezést tartottak a bécsi magyar nagykövetségen.

Széchenyi mellszobra Kápolnásnyéken

Szoboravatással emlékezett meg Széchenyi István gróf születésének 225. évfordulójáról szeptember 20-án, délután Kápolnásnyéken a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A szobor Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása.

Ludovika Szabadegyetem

Gróf Széchenyi István életműve előtt tisztelegve, születésének 225. évfordulója alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a 2016/2017. tanév I. félévében a „Ludovika Szabadegyetem – Széchenyi 225” címmel és tematikus tartalommal előadássorozat kerül megrendezésre.

Emlékbélyeg Széchenyi halálának évfordulójára

Bélyeget bocsátott ki Széchenyi István (1791-1860) halálának évfordulóján, pénteken a Magyar Posta Nagycenken, ahol megkoszorúzták a Széchenyi-család síremlékét és emlékülés is kezdetét vette. Tetszik-e vagy sem. Büszkék vagyunk-e vagy sem a mi Széchenyinkre?

Maradhat-e pusztába kiáltott szó Széchenyi szava?

Hetvenöt éve, 1941-ben Kassán szintén alakult Széchenyi-emlékbizottság.
Az emlékbizottság 1941. évi szeptember 21-én, Széchenyi születésének százötvenedik évfordulóján egyhangúlag elhatározta, hogy a legnagyobb magyar tanításának megismerésére és gyakorlati megvalósítására lelki közösséget alakít. Ezt a közösséget Széchenyi Testvériségnek hívták, mely annak idején körlevelet küldött szét.

Egy kassai polgár a katalizátor szerepét vállalta Széchenyi István tevékenységében

Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmánya elnöke, a Magyar Kultúra és Történelem Napja ünnepsége alkalmából bejelentette, az általa vezetett szervezet csatlakozik a Magyarországon meghirdetett Széchenyi-emlékévhez. Az idei esztendő folyamán majd többször találkozunk Széchenyi nevével. Egyrészt arra gondoltak, hogy egy egynapos Széchenyi-konferenciát rendeznek azzal kapcsolatosan, hogy Kassa milyen szerepet játszott a Legnagyobb Magyar életében és munkásságában.

Feladatok az emlékévben

Gróf Széchenyi István szellemi örökségének ápolásával, megismerésével és befogadásával kapcsolatos legfontosabb állami és civil feladatokról röviden.

(A tárgyi emlékek gondozása szintén fontos feladat, de arról itt csak érintőlegesen szólunk, annyiban, amennyiben a szellemi örökség befogadásával kapcsolatban áll.)

Széchényi Imre koncert

A Széchenyi István Emlékév nyitányát a Magyar Tudományos Akadémia csodálatos dísztermében tartott Széchényi Imre hangversennyel ünnepelte a Széchenyi tisztelők nagyon széles köre 2016. január 8-án.

Emlékmise Nagycenken

A Nagycenki Egyházközség és Nagycenk Nagyközség Önkormányzata 2016. január 2-án a Széchenyi-emlékév hivatalos nagycenki megnyitójaként ünnepi főpapi szentmisét tart a Szent István Plébániatemplomban.

Önkormányzatok Széchenyiről

2016-ban Magyarország leghíresebb személyiségének, gróf Széchenyi Istvánnak ünnepeljük születése 225. évfordulóját. A jubileumi évben Nagycenk Nagyközség Önkormányzata országos vetélkedőt hirdet meg.

Sajtótájékoztató 2015. 04. 29.

A Széchenyi-emlékbizottság sajtótájékoztatót tartott. A téma: a Széchenyi-emlékév 2016 meghirdetése, az emlékbizottság felhívásának közzététele.
Miért szükséges az emlékév?
2015 április 29-én 11 órakor a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi-termébe vártuk a sajtó képviselőit.

Ülést tartott a Széchenyi-emlékbizottság

2015-ben január 12-én tartotta első ülését a Széchenyi-emlékbizottság 2016, amelyen megbeszélték az aktuális feladatokat, egyeztették az emlékév eseményeinek összefogásával, szervezésével kapcsolatos technikai kérdéseket, a finanszírozás módjait és lehetőségeit.

Csatlakozási szándék bejelentése

Gróf Széchenyi István 225-dik születési évfordulójának méltó megünneplésére három civil szervezet megalakította a „Széchenyi-emlékbizottság 2016.” nyitott csoportosulást.
A fenti szervezetek és a hozzájuk csatlakozók az erre való alkalmasságukat bizonyították 1991-ben a 200-dik születési-, valamint 2010-ben Széchenyi halálának 150-dik évfordulóján is.

A Széchenyi-emlékbizottság 2016. közleménye

2016. szeptember 21-én lesz 225 éve annak, hogy gróf Széchenyi István megszületett. Három szervezet létrehozta a „Széchenyi-emlékbizottság 2016.” civil tagozatát, és várja a Széchenyi-tisztelők készülődését, csatlakozását, valamint az állami emlékbizottság létrejövetelét. A Széchenyi-emlékbizottság gerjeszteni, koordinálni, valamint tükrözni kívánja a Kárpát-medencei emlékezések sorát. A 2016. évet Széchenyi-emlékévnek tekinti a bizottság.