Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2016-01-12 16:57

Széchényi Imre koncert

|

A Széchenyi István Emlékév nyitányát a Magyar Tudományos Akadémia csodálatos dísztermében tartott Széchényi Imre hangversennyel ünnepelte a Széchenyi tisztelők nagyon széles köre 2016. január 8-án.

Gróf Széchényi Imre (1825-1898) komoly diplomata karrierje mellett ismert zeneszerző is volt a maga korában, akit akkor magyar Straussnak tekintettek. Liszt Ferenc, Johann Strauss és számos más ismert zeneszerző tartozott a baráti köréhez. Mára elfeledett művei szerepeltek a hangversenyen a MÁV szimfonikusok kiváló előadásában Csányi Valéria vezényletével.

 

Köszöntőbeszédében Závogyán Magdolna helyettes államtitkár megemlékezett Széchenyi István születésének 225. évfordulójáról, a legnagyobb magyar munkásságának jelentőségéről, valamint arról, hogy a koncert révén Széchényi Imre munkáit szélesebb közönség ismerheti meg.

 

 

 

 

 

 

Závogyán Magdolna helyettes államtitkár asszony (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Helyettes Államtitkárság) köszöntője>>

 

Závogyán Magdolna köszöntő beszédében elmondta, hogy a hangverseny több okból is különleges. Lehetőséget nyújt arra, hogy emlékezzünk a 225 éve született gróf Széchenyi Istvánra, és megismerkedjünk Széchényi Imre eddig ismeretlen zeneszerzői munkásságával. Összekapcsolhatjuk a nemzeti emlékezetben a legnagyobb magyarként őrzött államférfi emlékét unokaöccse alkotásaival.


Széchenyi István életműve Hungarikum, filozófiai alapvetései, könyvei és gyakorlati alkotásai nemcsak a múltban és a magyarok számára hordoztak értékeket, de ma is szólnak mindazokhoz, akik készek tenni sorsuk jobbításáért. Széchenyi István nem a saját vagyonának gyarapítását, hanem a nemzet felemelkedését tartotta szem előtt. Ma is nagy szükség van azokra, akik cselekedeteikkel a közösségek épülését és boldogulását igyekeznek elősegíteni - mondta Závogyán Magdolna, majd hozzátette, az emlékév jelentősége az emlékezésen túl az, hogy megértsük üzenetét és képesek legyünk mi is hasonló áldozatvállalásokra.


Széchényi Imre (1825-1898), Széchenyi István unokaöccse, zeneszerző és kiváló diplomata volt - mondta Kassai István, aki az elhangzó zeneműveket is bemutatta. Megtudtuk tőle, hogy Széchenyi Imre szolgálatai során bejárta Európát. A koncerten elhangzó valamennyi műve szentpétervári tartózkodása alatt keletkezett, közülük tizenötöt a hírneves Schott cég nyomtatásban is megjelentetett. Táncdarabjai a bécsi Johann Strauss zenekar műsorán is szerepeltek. A kor legnevesebb zeneművészeinek a barátja és támogatója volt. Liszt is közéjük tartozott, aki Széchényi Imre egyik művét (Bevezetés és magyar induló) átdolgozta zongorára, két és négy kézre is.


Az esemény fő szervezője Széchényi Kálmán volt, aki a Széchényi Családegyesület seniorja. Neki köszönhetően sikerült feltárni a Széchényi Imre elfelejtett műveinek egy részét, s ennek eredményeként hallhatta ca. 140 év után a mai közönség.


Gróf Széchenyi István születése 225. évfordulójának megünneplésére 2016-ot Széchenyi-emlékévnek nyilvánította a 2015. áprilisban megalakult Széchenyi Emlékbizottság. Az emlékév eseményei közé tartozik a január 30-i Széchenyi-bál a Pesti Vigadóban, és az április 7-i döblingi koszorúzás. (Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.)

 

Széchényi Kálmán köszöntője, illetve az egész koncert Kassai István konferálásával meghallgathatók a http://frissvideok.hu/hirek/720951-video-szechenyi-emlekev-nyitokoncert-a-magyar-tudomanyos-akademian-1?i=rel címen. (A beszédek megértéséhez fejhallgató szükséges)

 

Széchényi Kálmán, a Széchényi-családegyesület seniorja köszöntőjében három témát emelt ki:
 - A hallgatóságnak átadta Széchényi Ferdinandine – aki 93 évesen Salzburg közelében él – üdvözletét és sajnálatát, hogy nem tud a koncerten részt venni. Ö Széchényi Imre egyetlen élö unokája.
 - Elmondta, hogy Alexandra – a legnagyobb magyar dédunokája – Széchenyi István méltó tiszteletének tekinti már magát azt a tényt is, hogy  ezt a koncertet a Magyar Tudományos Akadémián rendezhettük.
 - Továbbá szólt néhány szót a Széchényi-család és a zene kapcsolatáról, és arról, hogy miért Imre müvei kerülnek elöadásra.

 

 

Kassai István zongoraművész beszélt Széchényi Imre zeneszerzői tevékenységéről, majd bevezetőt mondott a hangverseny zenei egységei előtt.

Elmondta: E táncok közt vannak egészen kiváló kompozíciók, mint pl. a Schnee (La Neige), ami semmivel sem alábbvaló Strauss bármelyik híres gyorspolkájánál, vagy a L'éventail (Legyező), amely "operás-balettes" színeivel túlmutat a báltermeken. A Polka-Mazurka Fantázia is ezzel a szándékkal íródott. A címnélküli Polka-Mazurka, vagy a Waldine a maga sötét színeivel a bécsi és orosz karaktert párosítja, míg a Polka Hongroise a csárdást helyezi a bécsi táncparkettre - vagy fordítva. Az önirónia kevés zeneszerzőnél jelenik meg, ilyen itt pl. a Une polka prétintieuse (Hencegő polka), vagy a Bliktri (Nekem ez semmiség) polka. A magyar zenetörténetben tudomásom szerint ilyen műfajú és nívójú műveket csak jóval későbbről ismerünk.

 

Széchényi Kálmán több évi kutatásainak nagyszerű eredménye, hogy Széchényi Imre zeneművei hosszú lappangás után megkerültek és közkinccsé válhatnak. Azt is neki köszönhetjük, hogy immár harmadik alkalommal szervez itthon sikeres koncertet Széchényi Imre műveiből és CD-én is élvezhetővé tette Széchényi Imre számos művét.

 

A Lotz Károly történelmi falfestményeivel és kariatidákkal ékesített teremben a lendületes, játékos polkákat, lassúbb, hangulatos mazurkák és bécsi tánczenék követték. Azt hiszem, sokak gondolataiban régi, elegáns bálok képe merült fel a zene hallatán. A közönség lelkes tapssal ünnepelte a zeneműveket és zenészeket. 

 

Sajnálatos, hogy nagyon sokan - legalább kétszáz ember - nem jutott be a dugig megtelt terembe és csalódottan mentek haza. Aki teheti nézze meg az egyes zeneszámok felvételét  a fent megadott internetes cím mellett elérhető részletek alatt.

 

 

Széchenyi Kinga, Széchényi Kálmán, Kassai István

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

kassaiistvan 2016-01-13 12:30:48

Másnap a BMC-ben a Ferencvárosi Önkormányzat újévi koncertjén Johann Strauss legismertebb (zömmel húsz évvel későbbi) táncaival kevertük Széchényi Imrét, és minőségi különbséget nem hallottam!

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A Nagycenki Múzeum eleven módon mutassa be Széchenyi István szellemiségét »
 • Széchenyi István tanári emlékkonferencia Pozsonyban »
 • Az év költői kifejezése: tetthazafi - szájhazafi »
 • Kinek készült az új Széchenyi-kiállítás Nagycenken? »
 • Domborműavatás Rimaszombaton »
 • Emlékmű a szlovákiai magyar szórványban »
 • Széchenyi műveit olvasva európainak érzem magam »
 • Bécsi megemlékezés »
 • Széchenyi mellszobra Kápolnásnyéken »
 • Ludovika Szabadegyetem »
 • Emlékbélyeg Széchenyi halálának évfordulójára »
 • Maradhat-e pusztába kiáltott szó Széchenyi szava? »
 • Egy kassai polgár katalizátor szerepét vállalta Széchenyi István tevékenységében »
 • Feladatok az emlékévben »
 • Széchényi Imre koncert »
 • Emlékmise Nagycenken »
 • Önkormányzatok Széchenyiről »
 • Sajtótájékoztató 2015. 04. 29. »
 • Ülést tartott a Széchenyi-emlékbizottság »
 • A Széchenyi-emlékbizottság 2016. közleménye »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  01 02 03 04 05 06 07
  08 09 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak

  Pozsonyi konferencia

  2016. november 18-án délután Pozsonyban a Duna utcai iskola épületében gyülekeztek azok a tanárok, akik a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ)által Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére szervezett tanári emlékkonferenciára jöttek. A program összeállítására a budapesti Széchenyi Társaságot kérte fel az SZMPSZ. Rozsnyótól Pozsonyig több mint félszáz pedagógus gondolta úgy, hogy az „Embernek, magyarnak maradni!” mottóval megrendezett konferenciára érdemes rászánni a hétvégét.

  Az akadémia megalapítása, domborműavatás Rimaszombaton

  A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület Kulturális Intézménye restaurálta Holló Barnabás (1865-1917) gömöri születésű szobrászművész eredeti nagyméretű gipsz „Az akadémia megalapítása 1825 november 3-án” című domborművét. Az ünnepélyes felavatására 2016. november 30-án került sor a múzeum épületében.