Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2016-09-22 06:19

Széchenyi mellszobra Kápolnásnyéken

|

Szoboravatással emlékezett meg Széchenyi István gróf születésének 225. évfordulójáról szeptember 20-án, délután Kápolnásnyéken a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A szobor Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása.

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében felsorolta, hogy Klebelsberg Kunó, Petőfi Sándor szobrai mellett Szent István-domborművet, és Krisztus kereszthalálát ábrázoló kőkeresztet avattak az elmúlt három esztendőben, kifejezve ezzel az elődök mának szóló aktuális üzenetét.


Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke avatóbeszédében többek között kijelentette, hogy a reformkori nagy elődök, mint például Széchenyi, Kossuth, Eötvös és Deák, a politikai gondolkodásban megteremtették a modern Magyarország tartópilléreit. Széchenyi István szellemi öröksége, felelősségtudata több annál, mint ami az örökségéből fennmaradt és ma is kézzelfogható. Széchenyi tevékenysége, kézzelfogható és eszmei hagyatéka együttesen tette teljessé életművét. A hazánkban máig ható tanításai közül kiemelte: „a pártok felett és a napi politikai érdekellentétek felett van valami, ami átfogó, ami nem lehet az egyszerű hétköznapok része: álmok és valóság összefonódása, ami a mindennapi kihívásokra válaszokat ad.”

Példája útravalóval szolgál mindnyájunknak, hiszen Széchenyi törekvése, hitelképessége a földi élet mulandósága ellenében, időkorlátot átlépve teremtett maradandót, az emberi élet földi hosszán túl is érvényeset. Elegendő, ha a nagy magyar államférfiról elnevezett téren körbe néznünk, s láthatjuk eredményeit: a Magyar Tudományos Akadémia épületét, a Lánchidat, és a dunai hajózást. Széchenyi István vallotta, hogy a nemzethez jó akarattal kell fordulni, s hazaszeretettől fűtött tettvágyának bizonyítéka az 1825-ös pozsonyi országgyűlésen, magyar nyelven felajánlott egyéves jövedelme egy tudós társaság létrehozására. És sorolhatók a példák a mintagazdaság megvalósításától a Hitel, Világ, Stádium című munkáiban rögzítettekig, annak a jegyében, hogy „Magyarország nem volt, hanem lesz.”

 

Olyan korban élt, amit egyszerre hatott át nemzettudat és modernizáció, a nyitottság a világra és a cselekvő, őszinte hazaszeretet. Széchenyi sikerének kiindulópontja az adományokban rejlett, abban a közös nemzeti érdekben, hogy „reménnyé váljon az emlékezet.”


A közelmúltban felújított, egykori Dabasi-Halász-kastély parkjában felavatott Széchenyi-mellszobor a szolnoki Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása, akinek világszerte állnak szobrai köztereken. A részletes finomsággal kidolgozott portré a tekintetével messzire látó, gondolkodó Széchenyi Istvánt ábrázolja.


L. Simon László országgyűlési képviselőtől megtudtuk, hogy a kápolnásnyéki kastélyt övező környezetben szoborpark van kialakulóban, ahol a Klebelsberg-, Petőfi-, és Széchenyi-szobrok társaságába Magyary Zoltán iskolateremtő tudós, köztisztviselő szobrát is felállítják a közeljövőben, s ugyancsak közéleti személyiségeknek kívánnak emléket állítani a kerítésfalra tervezett domborművekkel.

Zsirai László

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • A Nagycenki Múzeum eleven módon mutassa be Széchenyi István szellemiségét »
 • Széchenyi István tanári emlékkonferencia Pozsonyban »
 • Az év költői kifejezése: tetthazafi - szájhazafi »
 • Kinek készült az új Széchenyi-kiállítás Nagycenken? »
 • Domborműavatás Rimaszombaton »
 • Emlékmű a szlovákiai magyar szórványban »
 • Széchenyi műveit olvasva európainak érzem magam »
 • Bécsi megemlékezés »
 • Széchenyi mellszobra Kápolnásnyéken »
 • Ludovika Szabadegyetem »
 • Emlékbélyeg Széchenyi halálának évfordulójára »
 • Maradhat-e pusztába kiáltott szó Széchenyi szava? »
 • Egy kassai polgár katalizátor szerepét vállalta Széchenyi István tevékenységében »
 • Feladatok az emlékévben »
 • Széchényi Imre koncert »
 • Emlékmise Nagycenken »
 • Önkormányzatok Széchenyiről »
 • Sajtótájékoztató 2015. 04. 29. »
 • Ülést tartott a Széchenyi-emlékbizottság »
 • A Széchenyi-emlékbizottság 2016. közleménye »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak

  Pozsonyi konferencia

  2016. november 18-án délután Pozsonyban a Duna utcai iskola épületében gyülekeztek azok a tanárok, akik a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ)által Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére szervezett tanári emlékkonferenciára jöttek. A program összeállítására a budapesti Széchenyi Társaságot kérte fel az SZMPSZ. Rozsnyótól Pozsonyig több mint félszáz pedagógus gondolta úgy, hogy az „Embernek, magyarnak maradni!” mottóval megrendezett konferenciára érdemes rászánni a hétvégét.

  Az akadémia megalapítása, domborműavatás Rimaszombaton

  A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és a Besztercebányai Önkormányzati Kerület Kulturális Intézménye restaurálta Holló Barnabás (1865-1917) gömöri születésű szobrászművész eredeti nagyméretű gipsz „Az akadémia megalapítása 1825 november 3-án” című domborművét. Az ünnepélyes felavatására 2016. november 30-án került sor a múzeum épületében.