Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2014-11-04 14:18

Tökéletesülni és tökéletesíteni

|

Gróf Széchényi Imre mellszobrának avatási ünnepsége volt 2014. november 4-én a Földművelésügyi Minisztérium (1055 Budapest, Kossuth tér 11.) árkádjai alatti szoborparkban.
Széchényi Imre, gróf (Horpács, 1858. márc. 31.Somogyvár, 1905. nov. 25.): agrárpolitikus, ~ Lajos gr. (1781 – 1855) unokája. Tanulmányai végeztével 1881-ben hosszabb utazást tett Amerikában. Hazatérte után részt vett Somogy vm. politikai, főként gazdasági életében, több éven át a megye közgazdasági előadója volt. A 90-es években az agrárius mozgalom egyik irányítója. Homokszőlő-telepítési kormánybiztos. Főrendiházi tag volt. Az MTA megbízásából megírta Somogy vm. gazdasági monográfiáját. Főleg agrárpolitikai kérdésekkel, a népesedési viszonyokkal foglalkozott; részt . vett a Magyar Mezőgazdák Szövetkezetének alapításában, megindítója volt a dunántúli egykeellenes mozgalomnak. – F. m. Amerikai levelek (Bp., 1883); Somogy megye monográphiája (Bp., 1892); Telepítési törekvések (Bp., 1893); Az egyke (Bp., 1906). (Magyar Életrajzi lexikon)

Széchényi Imre gróf  (1853-1905) részletesebb életrajza itt olvasható>>

 

 

Gróf Széchényi Imre mellszobrának felavatása a Földművelési Minisztérium árkádjai alatt lévő mezőgazdasági panteonban.

 

 

 

A szoboravatási ceremónia elején Hegedűs Beatrix a miniszteri kabineti koordinátora köszöntötte a Földművelésügyi Minisztérium árkádjai alatt gróf Széchényi Imre mellszobrának avató ünnepségén megjelent a vendégekt.
 
Köszöntötte dr. Fazekas Sándor minisztert, Potápi Árpád János államtitkárt, Zahorán Ákos urat és Széchényi Zsigmondné asszonyt a család részéről, továbbá  Galácz György  Balatonmáriafürdő polgármesterét, Tengerdi Győzőt a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatóját, Szabolcs Péter szobrászt, valamint köszöntötte a jelenlévő tisztségviselőket, képviselőket, polgármestereket, s minden résztvevőt.

A Himnusz eléneklése után Fazekas Sándor miniszter mondta el ünnepi köszöntőjét. A  földművelésügyi miniszter az avató beszédben többek között a következőket mondta:
"Egy újabb szoborral gazdagodik a minisztérium árkádja alatti agrártörténeti panteonunk. Nemzetünk olyan nagyjai kaptak helyet ezen a helyen, akik életüket, munkásságukat, erőfeszítéseiket a magyar mezőgazdaság ügyének szentelték. Ilyen nagyság volt gróf Széchényi Imre is. Sajnálatos, hogy Magyarországon nincs köztudatban a neve. Szinte csak szakemberek előtt ismert a személye, munkássága, pedig Széchenyi Istvánon kívül talán nincs még egy olyan magyar, aki annyit tett volna az ország gazdasági fellendüléséért, mint ő."
Fazekas Sándor miniszter avatóbeszéde itt olvasható>>

 

 

 

Ezt követően Galácz György Balatonmária polgármestere méltatta gróf Széchényi Imre munkásságát. 

 

Többek között elmondta, hogy Széchényi Imre egyik gyakorlati tevékenysége a Balaton-parti fürdőélet fejlesztése volt, amelynek az alapjait mint kormánybiztos 1896-ban teremtette meg, és így alakult ki a Balaton-part egyik legszebb üdülőhelye, Balatonföldvár is.

Galácz György Balatonmária polgármesterének laudációja  itt olvasható>>Majd Tengerdi Győző a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt.

II. János Pál pápára hivatkozott: "A nemzet csak akkor remélhet jobb jövőt, ha polgárai képesek közös erőfeszítéssel felelősséget vállalni a közjóért." Kiemelte, hogy a ma emberének prioritásai között lényeges a közösséggel való törődés, a  társadalmi felelősségvállalás, a testedzés, sport – erdei rekreáció, közjólét segítése, patriotizmus/lokálpatriotizmus. Szereti szűkebb és tágabb hazáját, és azért kész áldozatot hozni. Széchényi Imre nekünk, a ma emberének azt üzeni, hogy vívjuk meg a mindennapi harcainkat, végezzük munkánkat úgy, hogy azzal nem csak a magunk és családunk-, de a Haza felemelkedését is szolgáljuk.

Tengerdi Győző vezérigazgató szakmai köszöntője itt hallgatható meg>>

 

 

Végül Zahorán Ákos a Széchényi-család képviselőjeként - mint dédunoka - köszöntte a megjelenteket. Többek között elmondta, hogy Széchényi Imrét a szeretet vezérelte gazdasági és tudományos pályáján is.

A szeretet alkotó, a gyűlölet pedig szakító, romboló! Például a gyűlölet ösztönözte az embereket az osztályharcra, és emiatt kellett a családjuknak a hazát elhagyni, és ezért született mind a 22 dédunoka külföldön.

Külföldön tanultak beszélni, játszani, külföldi iskolába jártak. Más országok himnuszait énekelték, külföldön gyarapodtak, építettek, fejlődtek, és külföldi érdekeket szolgáltak.

A gyűlölet miatt veszített el Magyarország millió ilyen tökéletesedésre törekvő embert és leszármazottat.

Zahorán Széchényi Ákos beszéde itt olvasható>>

 

 

Ezt követően gróf Széchényi Imre mellszobrát
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter,
Zahorán Ákos dédunoka, valamint
Galácz György polgármester leplezték le,
majd többen a résztvevők közül koszorút helyezett el a szobor alatt.
 

 

 

Széchenyi Imre gróf kiemelkedő életművét és életének példáját a Tisztelt Ólvasók figyelmébe ajánljuk, amelyhez bevezetőként a fenti életrajzok és laudációk szolgálhatnak.

 

Buday Miklós 

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

pechymaria 2014-11-09 21:35:15

Néhány gondolat a Széchényi Imre gróf szobrának avatása után.A nemzet elismert nagyjai akkor is árnyékot vetnek a mellettük felnövőkre, ha valóban kiemelkedőt alkottak. Ezért is maradtak viszonylag ismeretlenek.
Nagy öröm számomra, hogy települések, kistérségek keresik gyökereiket, felkutatják hírességeiket, beépítik és próbálják életük részévé tenni, mint példaképet.
Büszkék rá, utcát, teret, iskolát neveznek el róluk, és ha tehetségük engedi, szobrot emelnek a falú főterén, vagy parkjában.
Nem a múltba révednek, hanem átlépve a valós és vélt nehézségeken, közösséget teremtve felfedezik értékeiket.
Mert az embernek szüksége van arra, hogy jó legyen közérzete melyet önmaga teremthet maga köré a múlt ismeretén keresztül azzal a tudattal: nem semmik voltak elődeink.

Széchényi Pál gróf egy érmen keresztül került a látókörömbe, Széchenyi Imre grófra pedig egy képeslap alapján figyeltem fel, amin a balatonföldvári szobra látható.
Mindkét esetben a „Széchenyi” névre figyeltem fel és nem is jutottan tovább, szégyenemre. Leragadtam Ferencnél, Istvánnál, Ödönnél, Zsigmondnál. Ezért volt döbbenetes számomra, hogy Széchenyi Imre már 1886-ban az elsők között ismerte fel és jelentette a földművelésügyi miniszternek az „egykézés” társadalmilag káros jelenségét. Összefüggésében látta mindazt, ami Magyarországon jelen volt, mint jelenség, és aminek hosszú távra kiható jelentőségét akkor nagyon kevesen ismerték fel.

Itt az ideje, hogy kitárjuk azokat a szellem kapukat, amiken keresztül beengedjük a magyar írókat, kutatókat, zenészeket, művészeket és „embereket”, akiket a magyarság határain kívülre zártak, és engedtessék meg számunkra, hogy mi, az utódok döntsük el, kit milyen fokon kell értékelni. Nem ki vagy bezárással, hanem erkölcsi-szellemi mércével a tudást mérlegre téve.
Mert velük teljes és egész a magyar múlt.

Zirc, 2014. november 9.

Egervölgyi Dezső

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Porhajas László bemutatkozása »
 • Gondolatok Széchenyi 164. halálévfordulóján »
 • Bécsi koszorúzás »
 • Megjelent a legújabb Széchényi-Imre-CD »
 • Széchenyi emléktábla Pápán »
 • Széchényi Imre és Liszt Ferenc dalai Bayreuthban »
 • Széchenyi és kora kiállítás Dunaújvárosban »
 • SZÉCHENYI EMLÉKMISE 2022. »
 • 160 évvel ezelőtt halt meg Széchényi Franciska, Széchenyi István nővére »
 • Meghalt gróf Beatrix Schönburg-Glauchau »
 • Meghalt gróf Széchényi Zsigmondné »
 • In Memoriam: Csíkszentmihályi Róbert »
 • A komponáló Széchényi-család »
 • Emlékmise élő közvetítése »
 • Elhunyt Oplatka András »
 • Az én Széchenyim rajzpályázat »
 • Dr. Rubovszky András búcsúztatása »
 • Elhunyt dr. Rubovszky András »
 • Az én Széchenyim »
 • Búcsú Széchényi Ilonától »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  01 02 03 04 05 06 07
  08 09 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Széchenyi-emléktúra a Cuha-völgyben

  Április 30-án Egervölgyi Dezső és Bittmann Károly szervezésében ragyogó időben került sor a túrára, melynek keretében a Zirci vasútállomáson a Széchenyi-emlékfánál emlékeztek a legnagyobb magyarra.

  A MEVE előadása Bükön

  2015. 05. 11-én a Magyar Emlékekért a Világban közhasznú Egyesület(MEVE) Bük község művelődési házában "Széchenyi emlékek nyomában, Európában" c. kiállítás-megnyitóra és előadásra került sor. A Felsőbüki Nagy Pál Középiskola diákjainak Gáspár János és Messik Miklós tartott előadást.