Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció

Széchenyi Fórum

 

Széchenyi Fórum.hu portálrendszer rövid bemutatása

 

Gróf Széchenyi István a leghívebb és a legnagyobb magyar. Életműve páratlan, az utókor számára is kimeríthetetlen kincsesbánya. Cselekvő hazaszeretete minden magyar számára példaértékű.

Általában tisztelet övezi Széchenyit, nem osztja meg a magyarságot. Ugyanakkor megállapítható, hogy még az értelmiségi körökben is nagyon alacsony szintű a Széchenyi-ismeret.

Akik találkoztak az életművével, akiket megérintettek Széchenyi gondolatai, azok szerencsésnek tartják magukat, és a maguk területén a tevékenységüket áthatja Széchenyi szellemisége. Fontos tehát, hogy a Széchenyi-tisztelők a mai kor eszközeit hámba fogva közösen munkálkodjanak azon, hogy növekedjen Magyarországon a Széchenyi-ismeret.

Ettől a céltól vezérelve alakítottuk ki ezt a portálrendszert, amelyre minden eddiginél szélesebb lehetőségeket kínáló eszközként tekintünk.

A Széchenyi Fórum.hu nem tudományos orgánum, de törekszik tudományos eredményeket közvetíteni. A Széchenyi Fórum nem bulvárlap, de  törekszik arra, hogy a Széchenyi-ismeret minden szinten növekedhessen. A Széchenyi Fórum nem művészeti portál, de törekszik bemutatni minden szinten a Széchenyihez kapcsolódó alkotókat, alkotásokat.

Mindezen széles univerzumban mindenkinek tetsző médiát működtetni szinte lehetetlen, de adott a lehetőség bármely igényt és réteget képviselő személy számára, hogy kifejezze akármikor és akármelyik cikkel kapcsolatban a véleményét.

Csak remélni tudjuk, hogy  a nagy tudású szerzők és alkotók elnézőek lesznek az akadékoskodónak tűnő kérdésekkel, véleményekkel szemben, és kihasználják a lehetőséget az ismeretterjesztésre.

Sok személy,  közösség, intézmény, és sok alkotó, oktató, gyűjtő stb. tevékenységét motiválja a legnagyobb magyar, de csak kivételes esetekben teremtődtek meg azok a kapcsolatok, amelyek a szellemi gyökerek kapcsolódása, vagy azonossága alapján természetesnek, vagy normálisnak gondolhatnánk.

Példákat mondok: Egy alkotó hosszú kutatás után megjelenik a széles nyilvánosság előtt a művével (könyv, szobor, vers, esszé, zenemű stb.) és a Széchenyi-tisztelő személyek, egyesületek, iskolák, közösségek nem "csápolnak", nem írnak róla, nem hívják meg előadónak, nem is reagálnak rá.
Más esetben egy határon kívüli újságíró, aki sokat publikált Széchenyi vonatkozású írásokat, országában kitüntetésben részesült. A nem széchenyisták felfigyeltek rá! Magyarországon a Széchenyi-tisztelők körében szinte visszhang nélküli maradt az esemény.

A helyénvaló az lenne, ha előbb mi vetítünk rájuk fényt, hogy azután mások is felfedezzék és elismerhessék teljesítményüket.

Koncentrálni kell az erőinket, "sztárolni" kell a tevékenyeket, és különös figyelmet kell fordítani mindazokra, akik  segítik a Széchenyi-ismeret növelését és/vagy Széchenyi szellemiségében tevékenykednek.

Ezen célokat hivatott szolgálni pártpolitika mentesen a

Széchenyi Fórum.hu portálrendszer


Jelen multimédiás portálrendszer a Széchenyi-tisztelők sokoldalú tájékoztatását és kapcsolatainak célszerű kiterjesztését, a Széchenyihez kapcsolódó információk elérését szolgálja.


A portálrendszer áll

- a Széchenyi Fórum főportálból,

- Széchenyi-ismereti adatbázisokból (fejlesztés alatt pl.: bibliográfia, életút, ikonográfia, Széchenyiről írt versek tára stb.) és
- "n" számú azonos szervezettségű autonóm portálból, amelyek egyszerű megoldásként helységnév és Széchenyi Fórum, vagy  akár a Széchenyi Fórumtól független névvel, grafikával, fejléccel rendelkezhetnek. Ezek a portálok multimédiás eszközrendszerrel működő szuverén portálok – egy-egy Széchenyi-tisztelő valóságos –, vagy virtuális (önszerveződő pl. egymástól térben távoli alkotói, relikviagyűjtői stb.) közösséget szolgálnak ki.
Minden portálért - mint ahogy bármely honlapért is - annak főszerkesztője a felelős.

A portálok szerkesztői eldönthetik, hogy a rendszerhez tartozó a számos portál közül melyeket akarják láttatni a saját portáljukon. Például, ha valamely Széchenyi nevét viselő iskolának szoros kapcsolata van az Országos Széchenyi Körrel, akkor célszerű, hogy a kör portálja is könnyen elérhető legyen.

E rendszerhez minden Széchenyi-tisztelő közösség, intézmény saját portál „berendezésével” kapcsolódhat úgy, hogy a portáljuk teljes szuverenitása biztosított marad.
Bármelyik portálon jegyeztek be valamit, a fontosabb hírek és események, valamint a cikkekhez fűzött vélemények a főportálon is megjelennek. A főportálon tájékozódhatunk a legújabb történésekről. Az érdeklődésünknek megfelelő tételre kattintva a forrás oldalra jutunk, és végig olvashatjuk a cikket, hozzászólást, eseményt. Hozzá fűzhetjük mi is a véleményünket, vagy kapcsolatot teremthetünk a szervezőkkel stb.

 


A portálrendszerben a lehetséges sok portál között egy a "Fórum" nevű portál, ahova igyekszünk telepíteni a korábbi értékes tartalmakat, valamint azoknak a szerzőknek a dolgozatait, akik ennek az eszköznek a kezeléséhez nem értenek, és nem tartoznak egyetlen portál közösségéhez sem.

 

A portálfejlesztés következő fázisaiban tervezzük kialakítani, beépíteni a Széchenyi-életműhöz kapcsolódó adatbázisokat. Ilyenek például az írott életmű, a Széchenyi-ikonográfia, a Széchenyi-emlékhelyek, ki-kicsoda a Széchenyi-életműben, Szentkirályi Elemér: Kalauz Széchenyi István megismeréséhez stb.
A fejlesztés kevésbé a kapacitásainktól, hanem inkább a financiális forrásoktól függenek.
 
A Széchenyi Fórum.hu számára minden érdekes, ami gróf Széchenyi Istvánnal kapcsolatos. Minden Széchenyi-tisztelőtől szívesen fogadunk gróf Széchenyi István személyéhez, tágabban a Széchenyi családhoz, illetve az emlékhelyekhez, szervezetekhez kapcsolódó híreket, eseményeket, dokumentumokat, érdekességeket, amelyeket elsősorban a saját portáljukon publikálhatnak, ennek hiányában emailen a szerkesztők címére küldhetnek.

A Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiumának a 2012 évi civil szervezetek működési támogatási pályázatán a Széchenyi Alapítvány megnyert 250000 forintos forrásból tudtuk elkezdeni a Széchenyi Fórum portálrendszer fejlesztését. Ezúton is köszönjük a Széchenyi-tisztelők nevében, akiken keresztül reményeink szerint az egész nemzet haszonélvezője lesz ennek a Széchenyi-ismeret terjesztésére szolgáló kommunikációs eszköznek.

Azok a közösségek, amelyek szeretnék jobban megismerni a portálrendszer által nyújtott lehetőségeket, kérjék segítségünket, ha szükséges, akkor egyeztetett időpontban prezentációt tartunk.

Az érdeklődők, a hírlevélre feliratkozók számára a legfontosabb hírekről, eseményekről emailt küldünk.

 

 

 

Elérhetőségek

1016 Budapest, Hegyalja út 26.

Tel: 00 36 1 375-1490, Fax:

logod@logod.hu

Széchenyi Fórum.hu

Főszerkesztő

Buday Miklós

 


 

Kiadó szerkesztősége: Logod Bt. 1016 Budapest, Hegyalja út 26. Email>

 

A portálrendszer főszerkesztője: Buday Miklós

 

Országos Széchenyi Kör portáljának főszerkesztője:  Péchy Mária

Széchenyi Társaság portáljának főszerkesztője: Kámán Andrea

Széchenyi Alapítvány portáljának főszerkesztője: Buday Miklós

 


 

 

 


Programozás, fejlesztés:

Buday Mátyás (portálrendszer fejlesztés)