Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció

Érdekességek

Muzeális tárgyak, furcsa körülmények, jelöletlen helyszínek

HUMOR

Egy Széchényi Ferenc karikatúra Kaján Tibor grafikustól.
tovább »

Holló Barnabás Széchenyi-domborműve

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum tulajdona annak a bronz emléktáblának az eredeti gipszmodellje, amelyet Holló Barnabás alkotott 1893-ban Budapesten. Az akadémia megalapítása 1825 november 3-án című nagyméretű dombormű bronz változatát a Magyar Tudományos Akadémia székházának oldalsó falán helyezték el.
tovább »

Széchényi-címeres irattárca

Büszkén mutatta az egyik Széchenyi tiszteletére rendezett program után a gyűjtő a féltve őrzött kincsét a Széchényi-címeres irattárcát.

tovább »

Széchényi címeres pipa

Féltve őrzött kincs a Széchényi-címeres pipa.


tovább »

Táncok és dalok szerzője gróf Széchényi Imre

„A Zenei Lexikonban egy négy és fél soros bejegyzés található gróf Széchényi Imréről. Én sem tudtam róla többet, mielőtt elolvastam dédmamámnak, gróf Széchényi Dénesnének (született Gräfin Mariette Hoyos) naplóját. Leírta, hogy Imre sokat komponált. Elhatároztam, hogy összegyűjtöm műveit. Kutattam a világ sok könyvtárában, nemzeti- és magánlevéltárakban, a kiadók archívumaiban.” Írja a Németországban élő Széchényi Kálmán, Széchenyi Imre dédunokaöccse.

tovább »

Gróf Széchényi Imre kompoziciói CD-n

Széchenyi István bátyja, Lajos volt Széchényi Imre (1825-1898) édesapja. Művei teljesen feledésbe merültek, újra fel kellett őket fedezni. A Hungaroton cég kiválogatott néhányat ehhez a felvételhez a megtalált kompozíciókból.
A CD előadóművészei élvezettel és nagy lelkesedéssel muzsikáltak. A szemek csillogtak.
Nem mindennapos élmény 120-160 éves nemzeti kincseket megszólaltatni.
tovább »

Hableány flotta az európai viziúton

Mint köztudott gróf Széchenyi Ödön "Hableány" nevű (lapátkerekes hajtású) hajójával Európában először magyar - osztrák - német és francia (transzeurópai) vízi úton Budapestről Párizsba hajózott.
Ezt a vállalkozást, a Hableányt az 1867 évi Párizsi Világkiállítás aranyéremmel díjazta.
Danubius Robin 2017-ig a 150 évfordulóra 150 db Széchenyi "Hableány" korhű (lapátkerekes) replika túra lakóhajó flottát tervez.
tovább »

Széchenyi gyászleplének egy darabja

Dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke a Széchenyi Akadémia idején közszemlére tette féltett kincsét, gróf Széchenyi István gyászleplének megmentett darabját.
tovább »

Széchenyi és Sopron

A 2013. évi Széchenyi Akadémia programjai között szerepelt a környező településekkel való ismerkedés is. Ennek keretében az egyik célpont Sopron volt. Az akadémia résztvevői számára gyűjtötte össze és ismertette Reinhofferné Zsuzsa az Országos Széchenyi Kör tagja Széchenyi és Sopron kapcsolatát, amelyet most közre adunk.
tovább »

Az első magyarországi WC

Pár képet mutatunk be a gróf Széchenyi István 1840-ben Magyarországra hozott szobai bútorvécéjéről. A nagycenki kastély felújítása 1840-ben fejeződik be, és ezzel is összefüggésben névnapjára, augusztus 20-ra Cenkre hívja 70 kortársát. Feltehetően a felújított kastély bemutatásakor büszkélkedik az itt megismerhető első magyarországi szobavécével is.
tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • HUMOR »
 • Holló Barnabás Széchenyi-domborműve »
 • Széchényi-címeres irattárca »
 • Széchényi címeres pipa »
 • Táncok és dalok szerzője gróf Széchényi Imre »
 • Gróf Széchényi Imre kompoziciói CD-n »
 • Hableány flotta az európai viziúton »
 • Széchenyi gyászleplének egy darabja »
 • Széchenyi és Sopron »
 • Az első magyarországi WC »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  01 02 03 04 05 06 07
  08 09 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Széchényi Imre kompozíciói

  2015. április 17-én a Budavári Önkormányzat aulájában, a Lánchíd Kör szervezésében szép bemutatónak lehettünk részesei. Széchényi Kálmán tartott igen érdekes előadást, amelyben Széchényi Imre kompozícióit a Liszt-díjas Kassai István és Lázár György zongoraművészek, valamint Miksch Adrienn énekművész (szoprán), Virág Emese zongorakíséretével illusztráltak.

  Ismerkedés Sopronnal

  A 2013. évi Széchenyi Akadémia programjai között szerepelt Sopron várossal való ismerkedés volt. Az idegenvezető Reinhofferné Zsuzsa az Országos Széchenyi Kör tagja volt.
  Ajánlások