Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2014-07-17 09:14

Mielőtt a gondolat valósággá válik, TILTAKOZOM!

|

Ne nyúljon „jobbító szándékkal” sem, senki a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumhoz.
Nagycenken nem „Széchenyi-kastély” van, hanem a „legnagyobb magyar” emlékmúzeuma, emlékkiállítása, melyet ezáltal teljesen más besorolás illet! Nem kastély, nem egy múzeum, hanem nemzeti emlék és zarándokhely.

A Gyurcsány kormány idején, 2007-ben kezdődött a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum kálváriája. Leminősítés, összevonás, elbocsátás stb.

Tiltakoztunk, de hiába.

Sok huzavona után 2013-ban a Magyar Nemzeti Múzeum felügyelete alá került az Emlékmúzeum. Ez a megoldás tűnt a legjobbnak, melyre a főigazgató dr. Csorba László és megbízott igazgató dr. Aczél Eszter személye volt a garancia.

Hammerstein Judit a kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár 2014. május 20-án az alábbi határozatot hozta:

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1999.évi CXL törvény 40.§ (1) és (4) foglalt jogkörben a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi István Emlékmúzeuma elnevezésű muzeális intézmény számára működési engedélyt ad. Ezzel az intézkedéssel visszakapta múzeumi rangját, feladatkörét és gyűjtőterülete az egész országra kiterjed.”.

A dokumentumot Aczél Eszter megbízott igazgató június 30-án a Széchenyi faluja projekt zárórendezvényén mutatta be. A rendezvény keretében nyitották meg a megújult kiállítást.

Ezen határozattal úgy nézett ki, egyenesbe jön a Széchenyi István Emlékmúzeum ügye, de nem így lett. Egy újságban tett nyilatkozat után, mely a Magyar Fórum 2014. július 10-i számában jelent meg, úgy látszik, nem jött egyenesbe.

„L. Simon László kiemelte, hogy szeretnék, ha a jövőben egyesülne a fertőrákosi Püspöki-palota, a nagycenki Széchenyi-kastély, a soproni Esterházy-palota és a fertődi Esterházy-kastély, amitől a térség természeti-kulturális vonzerejének erősödését várják.”

Ismét TILTAKOZOM!

Ne nyúljon „jobbító szándékkal” sem, senki a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumhoz. Nagycenken nem „Széchenyi-kastély” van, hanem a „legnagyobb magyar” emlékmúzeuma, emlékkiállítása, melyet ezáltal teljesen más besorolás illet! Nem kastély, nem egy múzeum, hanem nemzeti emlék és zarándokhely. Mert Cenken ott található még a templom és a temető a Széchenyi-család temetkezési helye is.

Úgy őrizhetjük meg Széchenyi szellemiségét, ha megőrizzük emlékmúzeumát annak, amiért létrejött. Mert ha nem tudjuk megvédeni, akkor a „Hungaruikum cím is csak szemfényvesztés.

Tiltakozom mindaz ellen, mely nem a múzeum ügyét szolgálja.

Zirc, 2014. július.

                              Egervölgyi Dezső
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Együtt vagy magányosan emlékezzünk Széchenyi Istvánra? »
 • A Széchényi Családegyesület nyílt levelet írt a főpolgármesternek »
 • Első a tett, második a szó »
 • Ki ismeri a forrást? »
 • Körmendy Kinga beszéde »
 • Mielőtt a gondolat valósággá válik, TILTAKOZOM! »
 • Nagy öröm nekem »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 29 30 31 01 02
  03 04 05 06 07 08 09
  10 11 12 13 14 15 16
  17 18 19 20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29 30