Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2014-11-29 22:03

Elhúnyt Átányi László

|

Gyászoljuk társaságunk díjával kitüntetett Átányi Lászlót. Szomorúan tudatjuk, hogy 76 éves korában, szívroham következtében elhúnyt Átányi László, aki 2004. évben a Széchenyi Társaság Díját is kiérdemelte.

 

Átányi tanár úr fáradhatatlanul munkálkodott az erdélyi és kárpátaljai iskolás gyerekek és családjaik patronálásában. Éveken át szervezte a szegény sorsú erdélyi és kárpátaljai gyermekek magyarországi utaztatását.

 

A lágymányosi Szent Adalbert Plébánia Misszió Alapítványának közreműködésével rendszeresen pénzbeli és természetbeli adományokat juttatott el a beregszászi és környékbeli iskoláknak, valamint a rászoruló családoknak. A tanár úr ezen humanitárius akciók kigondolója, teljes körű szervezője és fáradhatatlan lebonyolítója volt. Halála is éppen egy Kárpátaljára tervezett út előtt következett be.


Tanári munkája mellett írással is foglalkozott. Szabad versei magánkiadásban tucatnyi füzetben jelentek meg. Írásaiban nagy szeretettel foglalkozott a gyermekekkel is.

 

Átányi tanár úr személye és nemzeti elkötelezettségű munkássága sokszorosan érdemes a Széchenyi Társaság kiemelt tiszteletére, ennek jegyében hajtjuk meg fejünket sosem felejthető emléke előtt. Szeretteinek gyászában mindannyian fájó szívvel osztozunk.

 

A Széchenyi Társaság elnökségének nevében
 Zwickl József

 

 2004-i díjátadó ünnepségen készült csoportkép. Balról jobbra: Átányi László, dr. Rubovszky András, Kőrösiné dr. Merkl Hilda, Debreceni Dóra, Kü Lajos, dr. Kőrösi Mária, Kovács Ákos, dr. Tóth József, Buday Miklós, Zwickl József, Kazy-Zsámbok Gizella.
 
 
Méltatását írta és előadta Zwickl József , az elnökség tagja
 
A gyászjelentés itt olvasható   
 

Temetési szertartására gyászmise keretében 2014. december 5-én, délután 2 órakor kerül sor. Helyszín: az újonan szentelt Boldog Meszlényi Zoltán Plébániatemplom. Cím: Bp. XI. ker. Etele út 3-5.

 


 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Közgyűlés »
 • Meghívó a Széchenyi Társaság ünnepi megemlékezésére »
 • Megtartotta éves közgyűlését a Széchenyi Társaság »
 • Elhunyt dr.Pongrácz Tibor »
 • Áldott Húsvétot és "Boldog Feltámadást" kívánunk! »
 • Közgyűlés »
 • A 24. Országos Szónoklat-versenyt megnyitó beszéd »
 • Előadás a győri Széchenyi István Egyetemen »
 • HŰSÉG A NEMZETHEZ - HŰSÉG A SZÜLŐFÖLDHÖZ konferencia »
 • Sikeresen lezajlott a 102. Széchenyi Lakoma és Bál a Pesti Vigadóban »
 • A győri Széchenyi Egyetemen elindult a kreditpontot érő Széchenyi Kurzus »
 • Idegenvezetők Világnapja - 2019. február 20. »
 • Elhunyt Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel, a magyar orvostudomány világszerte elismert tudósa, a Szécheny »
 • 102. Széchenyi Lakoma és Bál »
 • Megjelent a Széchenyi Társaság Könyve »
 • Elnökségi ülést tartott a Széchenyi Társaság 2018. 11. 26. »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 29 30 31 01 02
  03 04 05 06 07 08 09
  10 11 12 13 14 15 16
  17 18 19 20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29 30
  31 01 02 03 04 05
  Legfrissebb képtárak

  Koszorúzás a Széchenyi Téren 2018. szeptember 21-én

  A nyár utolsó napján több, mint harminc Széchenyi tisztelő állami, intézményi és civil szervezet, valamint a Széchenyi Család képviselői vettek részt a koszorúzáson a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi szobornál a Weiner Leó Zeneiskola Fúvószenekarának kísérete mellett.
  Búcsú
  Illetéktelen közlemény
  (Vissza)élve a honlap egykori tartalmi gondozójaként kapott jogommal, az alábbiakról szeretném a Tisztelt olvasókat tájékoztatni. Fizikai terhelhetőségem csökkenése miatt saját elhatározásomból úgy láttam jónak, ha a Társaság elnöki tagságától visszavonulok. Elhatározásom számomra fájdalmas volt, mivel egy olyan szeretetteljes, keresztény-nemzeti-morális gondolkodású baráti társaságból vontam ki magam, melynek találkozóin mindig örömmel vettem részt, élvezve az együtt gondolkodás, vitatkozás és együtt cselekvés örömét, Szerettem az elvi ragaszkodást és szellemi együttélést a Legnagyobb Magyar gondolataihoz/gondolataival, a túlnyomórészt sikeres erőfeszítések sorozatát nemzetépítő eszmeiségének ébrentartásáért és terjesztéséért. Nagy örömömre szolgált, hogy ebben a munkában a Társaság honlapjának főszerkesztőjeként szerény mértékbe részt vehettem. Minthogy a honlap szerkesztése, tartalmi gondozása megkövetelte a személyes részvételt az Elnökség munkájában, az elnökségi tagsággal együtt szomorú búcsút vettem a főszerkesztői tevékenységemtől is. Legnagyobb veszteségnek azonban azt tartom, hogy nő- és férfinemű barátaimtól (nem merek barátnőt írni, mert ennek a szónak nyelvünk gazdagsága miatt más kicsengése van) fizikailag meg kell válnom.
  Végül – de nem utolsósorban – szeretném megköszönni az Elnökségnek, hogy a Társaság érdekében végzett szerény munkámat a Széchenyi Társaság Dijával jutalmazta. Amivel kissé az önhittség vétkébe kergetett, ami barátoktól nem igazán szép dolog. De ezért megbocsájtok, sőt ÖRÜLÖK. És még egyszer köszönöm.
  Szeretettel Misi
  Népszavazás
  OS - A Széchenyi Társaság közleménye
  Budapest, 2016. szeptember 13., kedd (OS) - Magyarország pillanatai igen drágák -vallotta Széchenyi István

  A Széchenyi Társaság kizárólag akkor tesz politikai nyilatkozatot, ha a téma valóban a közügyek, Széchenyivel szólva a közjó szolgálata, a nemzet érdekében.
  A 2016. október 2-i népszavazás nem pártok viadala, nem választás, hanem szavazás. Szavazás Magyarország jövőjéről, nemzeti önrendelkezésünk és sokszínű keresztény kultúránk megőrzéséért.
  Tegyük félre a pártszimpátiát, az egyes politikusok iránti érzelmeinket, lépjünk túl értelmiségi attitüdjeinken! A demokratikus jogaink tudata és a Haza jövője iránti kötelességünk alakítsa állásfoglalásunkat!
  "Magyarország pillanatai igen drágák"-vallotta Széchenyi István.
  Széchenyi Társaság
  elnöksége
  www.szechenyitarsasag.hu
  Kontakt
  dr.Rubovszky András, főtitkár
  309646278 rubovszky@t-online.hu
  Kiadó: Széchenyi Társaság