Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2014-06-02 15:51

Új festmény Széchenyiről

|

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának hungarikummá válásának örömére 2014. május 28-án a Pesti Vigadóban Széchenyi-ünnepséget rendezett a Széchenyi Alapítvány és a Széchenyi Társaság; fejet hajtva gróf Széchenyi István előtt, kifejezve hálánkat az életművéért, valamint tiszteletünket a Hungarikum Bizottságnak.

Ennek keretében mutatták be Ősz Ilona: A teniszező Széchenyi című festményét.

Buday Miklós a következő szavakkal méltatta a festményt:

Wesselényi Miklóstól tudjuk, hogy Széchenyi szenvedélyesen és jól teniszezett. Párizsban és Londonban is látogatták a labdaházakat. Széchenyit most nem díszmagyarban, kitüntetéseivel látjuk, mint ahogyan általában ábrázolják, hanem csapzottan, megizzadva a szenvedélyes játékos szerepében.

Öltözete a 19-dik századi angol teniszdivatnak megfelelő. Mozdulatlanságának feszültsége sejteti a küzdelmet, talán a partner labdáját várja, talán éppen egy hölgyet figyel, ki tudja.


Széchenyi személyiségének érdekes ellentmondása, illetve különlegessége, hogy, azt, amit csinált, általában nagy intenzitással, teljes odaadással végezte. Elég, ha a hatalmas írói teljesítményére gondolunk.


Mégis – Kemény Zsigmond is leírja a Magyar szónokok és státuszférfiak kötetének Széchenyit bemutató fejezetében –, hogy egy időben több dolgot volt képes intenzíven figyelemmel kísérni, és csak a pillanattól függött, hogy mikor és melyiket hogyan exponálta.


A festmény is bizonytalanságban hagy minket, hogy mi történik a pályán, hogy mi lesz a pillanat folytatása.  Ez a festmény nem az eszmévé finomult legnagyobb magyart ábrázolja, hanem

- a jelenlévő szellemet,
- a környezeti hatásokat érzékenyen felfogó „antennát”,
- a kiszámíthatatlan eszmevillanások által vezérelt személyt,
- a körülötte lévőket zavarba hozni képes szabad embert,
aki önmagát – mindenkor és mindenben – akár az önsanyargatás árán is – tökéletesebbnek kívánja tudni.


Ősz Ilona – aki ennek a kompozíciónak az alkotója – a főiskolát Budapesten végezte. A hetvenes évek közepén külföldre ment férjhez, és a művészi karrierje csak az apától, Ősz Dénestől örökölt festőállványon – már Dániában – kezdődhetett, és itt teljesedett ki grafikai és kolorista művészete és itt érett Észak Európa hírű keresett festővé.


E mű megfestéséhez mélyen tanulmányozta Széchenyit, a teniszt – ami egyébként is közel áll a szívéhez –, a 19. századi angol teniszviseletet, az ütőformákat, a pályákat, a labdaházakat is.


Az élet teljességéhez azok a folyamatok és pillanatok is szorosan hozzá tartoznak, amelyek nem a rivaldafényben történnek. Széchenyi feszülten várakozik. Ősz Ilona ezt a pillanatot, az embert, a hőst hétköznapi szerepében ragadta meg. Ez az ábrázolás nem idealizálja Széchenyit, nem szokványosan magasztos festmény, nem is úgy mutatja, ahogyan személye a mi tudatunkban élt eddig.

Ezzel az alkotással gazdagítja a legnagyobb magyarról formált képünket is.


Számára evidencia, hogy nem szabad olyan modorban képet alkotni, mint ahogyan azt a reformkorban tették. Más a környezet, a 21-dik század más kor, más formákat, eszközöket technikákat igényel.


Az ábrázolásmód teljesen megfelel Ősz Ilona művészetének, az ember- és személyiségábrázolásának, amelyek mindig mély gondolatokat hordoznak.
Ugyanakkor mindezek a formai és szellemi tartalmak, a kompozíció teljesen megfelel a haza felemeléséért tevékenykedő, a részletekre is figyelő Széchenyi jellemének is.


Remélem, hogy Ősz Ilona életművében a Széchenyi-ábrázolás gazdagítja a közönséget, és az európai ítészeket is gróf Széchenyi István megismerésére, illetve felfedezésére vezeti.

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Porhajas László bemutatkozása »
 • Gondolatok Széchenyi 164. halálévfordulóján »
 • Bécsi koszorúzás »
 • Megjelent a legújabb Széchényi-Imre-CD »
 • Széchenyi emléktábla Pápán »
 • Széchényi Imre és Liszt Ferenc dalai Bayreuthban »
 • Széchenyi és kora kiállítás Dunaújvárosban »
 • SZÉCHENYI EMLÉKMISE 2022. »
 • 160 évvel ezelőtt halt meg Széchényi Franciska, Széchenyi István nővére »
 • Meghalt gróf Beatrix Schönburg-Glauchau »
 • Meghalt gróf Széchényi Zsigmondné »
 • In Memoriam: Csíkszentmihályi Róbert »
 • A komponáló Széchényi-család »
 • Emlékmise élő közvetítése »
 • Elhunyt Oplatka András »
 • Az én Széchenyim rajzpályázat »
 • Dr. Rubovszky András búcsúztatása »
 • Elhunyt dr. Rubovszky András »
 • Az én Széchenyim »
 • Búcsú Széchényi Ilonától »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  01 02 03 04 05 06 07
  08 09 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Széchenyi-emléktúra a Cuha-völgyben

  Április 30-án Egervölgyi Dezső és Bittmann Károly szervezésében ragyogó időben került sor a túrára, melynek keretében a Zirci vasútállomáson a Széchenyi-emlékfánál emlékeztek a legnagyobb magyarra.

  A MEVE előadása Bükön

  2015. 05. 11-én a Magyar Emlékekért a Világban közhasznú Egyesület(MEVE) Bük község művelődési házában "Széchenyi emlékek nyomában, Európában" c. kiállítás-megnyitóra és előadásra került sor. A Felsőbüki Nagy Pál Középiskola diákjainak Gáspár János és Messik Miklós tartott előadást.