Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2013-04-19 06:05

Széchenyi Akadémia 2013

|

Április 10 és 14 között, a nagycenki kastély adott otthont a múlt század harmincas éveire visszanyúló hagyományokkal rendelkező Széchenyi Akadémiának, melynek témája idén az innováció volt. Sokan azt gondolták, hogy a manapság divatos szónak nem sok köze lehet Széchenyihez. De akik végighallgatták az előadássorozatot, meggyőződhettek arról, hogy milyen nagy jelentősége van a technikai fejlesztésnek, és korának legnagyobb innovátora Széchenyi volt.

Gróf Széchenyi István minden gondolatával, minden tettével a nemzet felemelkedését, az ipar, a kereskedelem, a mezőgazdaság megújulását szolgálta.


Az első napon Péchy Mária, a Széchenyi Kör elnökének megnyitója után dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke tartott rendkívül érdekes előadást Széchenyi üzenete a mának címmel. A második előadó Ormos Balázs, a Nyugat-magyarországi Egyetem Széchenyi István Lovasképző Központ igazgatója volt. Mindannyian figyelemmel hallgattuk a lovarda jelenéről szóló beszámolót, de főleg a jövő terveinek megvalósulását várjuk őszinte érdeklődéssel.


A második napot Sopronban töltöttük. Reinhoffer Zsuzsanna vezetésével ismerkedtünk a várossal, megtekintettük a Zettl-Langer gyűjteményt, a Fórum Múzeumot. Az összefoglaló itt olvasható. A Széchenyi Gimnáziumban találkoztunk Perkovátz Tamás vállalkozóval, aki ismertette velünk a helyi fizetőeszköz, a soproni kékfrankos jelentőségét.

 

 

A harmadik nap első előadója Szauter Ferenc, a győri Széchenyi István Egyetem tanársegédje volt, előadásának témája a gépjárműfejlesztés volt. Bemutatta azt a kisfilmet, mely tanítványai napelemes, saját építésű autójának működési elvét és nemzetközi versenyeken elért sikereit ismerhettük meg. A következő két előadó a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársai voltak. Dr. Gács János a szellemi tulajdon védelmének fontosságát és gyakorlati megoldását, míg dr. Závori Zoltán a vasút fejlesztésének lehetőségeit ismertette. Szentkuti Károly, az Országos Széchenyi Kör alelnöke a Gyurkovics-hagyaték kiállítása kapcsán a modern múzeumpedagógiáról tájékoztatta a hallgatóságot.


A negyedik nap első előadója dr. Horváth Attila egyetemi docens, az ELTE JTK Jogtörténeti tanszék vezető helyettese volt. Előadásában Széchenyit mint újítót mutatta be. A gróf széles körű érdeklődésének bizonyítéka, hogy mind a profitot hozó (hengermalom, gőzhajó, vasút stb.), mind a profitot nem hozó ( színház, MTA stb.) terület fejlesztését fontosnak találta. A megújult Széchenyi Fórumról tájékoztatott Buday Miklós, a Széchenyi Alapítvány elnöke. Bemutatta az új portálrendszert, megtudhattuk, hogyan kapcsolódhatunk be ennek munkájába. Így egyes portálok szerződéses kapcsolatba kerülhetnek az egész portálrendszert üzemeltető főszerkesztővel, aki nem más, mint Buday Miklós.
Nagy érdeklődéssel vártuk dr. Csorba Lászlónak, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának tájékoztatóját a nagycenki kastélymúzeum jövőjéről. Elhangzott, hogy a kastélymúzeumnak saját vezetőre, múzeumpedagógusokra lenne szüksége, de a főigazgató úr hozzátette, hogy erre pillanatnyilag sajnos nincs anyagi fedezet.
Új könyvét és megírásának történetét ismertette Kő András sportújságíró, író. A könyv címe: A cenki István-nap: Vendégségben Széchenyi Istvánnál. Az író az 1840. augusztus 20-i kastélyavatóval egybekötött István-nap megünneplésének történetét írta meg három fennmaradt dokumentum alapján úgy, ahogy akár meg is történhetett volna.
Az előadássorozatot Papp Éva, a szegedi tagcsoport titkárának vetített képekkel illusztrált előadása zárta, melynek címe ez volt: Hogyan vélekedett gróf Széchenyi István a lovakrul?

 

Az előadások után Stégerné Tusa Cecília az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagjának vezetésével felidéztük az eseménydús napokat, kérdéseire felfrissítettük az előadásokon szerzett tudásunkat. Péchy Mária elnök megállapította, hogy mindannyian méltók vagyunk a Széchenyi Akadémia elvégzését igazoló oklevelek átvételére.

A rendkívül érdekes, színvonalas Széchenyi Akadémia szervezésében a legnagyobb munkát Péchy Mária elnök végezte, köszönet érte. Köszönettel tartozunk Bugledich Attila alpolgármester úrnak is, aki minden segítséget megadott a Széchenyi Körnek.


Papp Éva


Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

egervolgyi 2013-04-23 06:51:19

Olvasva a Széchenyi Kör által szervezett Széchenyi Akadémiáról készült tömör összefoglalót, a következő részhez fűznék kommentárt.

"Nagy érdeklődéssel vártuk dr. Csorba Lászlónak a Nemzeti Múzeum főigazgatójának tájékoztatóját a nagycenki kastélymúzeum jövőjéről. Elhangzott, hogy a kastélymúzeumnak saját vezetőre, múzeumpedagógusokra lenne szüksége, de a főigazgató úr hozzátette, hogy erre pillanatnyilag sajnos nincs anyagi fedezete."
A Széchenyi István Emlékmúzeum múzeumként való megmaradása érdekében irt leveleimre jött válaszok előre vetítették a végeredményt.

Idézet a levélből:
"Két megoldást hallottam a működtetési formára:

1./ Átvenné Nagycenk települési önkormányzata
2./ Magyar Nemzeti Múzeum filiája lenne

Véleményem:
Ha a helyi önkormányzat kezelésébe kerül, lehet jó is, ha megfelelően tudja a fenntartás mellett biztosítani a magas szintű szakmaiságot, mely egy esetleges önkormányzati váltás esetén is fennmarad.

Lehet rossz, ha egy új képviselő testület gazdasági nehézségekre hivatkozva nem hajlandó, vagy nem tudja folyósítani a működtetés költségeit, mely a szakmaiság alapfeltétele.
Én a Magyar Nemzeti Múzeum filiájaként sem igazán tudom elképzelni a múzeum működtetését, mert akkor a nagyobb intézmény elnyomja a kisebbet. Már csak ilyen az emberi természet, mindenki a maga intézményét favorizálja. (Ha a Magyar Nemzeti Galériához csatolnák a Hadtörténeti Múzeumot, akkor a fegyverek csak kiegészítő darabjai lennének egy képkiállításnak.)

Szerintem a teljes függetlenség a jó megoldás, szigorú pénzügyi és szakmai felügyelet mellett.
Megbízásos működtetés, alárendelt szerep = lassú halál

Önállóság = megmaradás"

Csorba László beszámolójában elhangzottak nem okoztak meglepetést, csak végtelen szomorúságot, hogy egy "Nemzeti Emlékhelyet" nem lehet megmenteni, nem töltheti be azt a feladatot, amiért létrehozták, amire hivatva van.
Ez számomra szomorúság, a magyarságnak tragédia!

cssccserhati 2013-04-25 08:30:22

Érdekes, felemelő és nem utolsó sorban előre mutató volt a nagycenki Széchenyi Akadémia.Remek előadásokat hallgattunk meg, különös örömet okozott számomra Szauter Ferenc úr, a győri Széchenyi István egyetem oktatójának előadása a hallgatók bevonásával végzett fejlesztő munkáról. Gratulálok ezúton is az Egyetemnek és a fejlesztést végző csoportnak, a napelemes autójukkal elnyert magas díjhoz.Egyúttal gratulálok a Széchenyi Körnek az Akadémia színvonalas rendezéséhez!Cserháti Lászlóné

További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Gondolatok Széchenyi 164. halálévfordulóján »
  • Bécsi koszorúzás »
  • Megjelent a legújabb Széchényi-Imre-CD »
  • Széchenyi emléktábla Pápán »
  • Széchényi Imre és Liszt Ferenc dalai Bayreuthban »
  • Széchenyi és kora kiállítás Dunaújvárosban »
  • SZÉCHENYI EMLÉKMISE 2022. »
  • 160 évvel ezelőtt halt meg Széchényi Franciska, Széchenyi István nővére »
  • Meghalt gróf Beatrix Schönburg-Glauchau »
  • Meghalt gróf Széchényi Zsigmondné »
  • In Memoriam: Csíkszentmihályi Róbert »
  • A komponáló Széchényi-család »
  • Emlékmise élő közvetítése »
  • Elhunyt Oplatka András »
  • Az én Széchenyim rajzpályázat »
  • Dr. Rubovszky András búcsúztatása »
  • Elhunyt dr. Rubovszky András »
  • Az én Széchenyim »
  • Búcsú Széchényi Ilonától »
  • A bécsi koszorúzás elmarad »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04
    Legfrissebb képtárak

    Széchenyi-emléktúra a Cuha-völgyben

    Április 30-án Egervölgyi Dezső és Bittmann Károly szervezésében ragyogó időben került sor a túrára, melynek keretében a Zirci vasútállomáson a Széchenyi-emlékfánál emlékeztek a legnagyobb magyarra.

    A MEVE előadása Bükön

    2015. 05. 11-én a Magyar Emlékekért a Világban közhasznú Egyesület(MEVE) Bük község művelődési házában "Széchenyi emlékek nyomában, Európában" c. kiállítás-megnyitóra és előadásra került sor. A Felsőbüki Nagy Pál Középiskola diákjainak Gáspár János és Messik Miklós tartott előadást.