Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
http://www.szechenyiforum.hu
  • angol Hitel támogatók
  • Mo-pillanatai
  • Hungarikum
  • Széchenyi-kvíz-2
  • Regisztráljon
  • Kattintson

Lépjen be, vagy regisztráljon a Széchenyi Fórum portáljaira, szóljon hozzá a tartalmakhoz, élvezze a portál szolgáltatásait!


Felhívás

Gr. Széchenyi Istvánhoz kötődő helyi szervezetek, közösségek, iskolák számára lehetőséget kínálunk, hogy portálunkon tegyék közzé eseményeiket, híreiket.

Portálrendszerünkben lehetőség van saját arculattal és domain névvel igénybe venni a portál szolgáltatásait.

Bővebb információért keressék a portál üzemeltetőjét Buday Miklóst a 06 30 9502 147-es telefonszámon.

In memoriam Almássy Lászlóné (1940-2021)

Szomorúan tudatjuk, hogy Almásssy Lászlóné, az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagja, 2021. október 11-én, életének 81. évében elhunyt.

160 évvel ezelőtt halt meg Széchényi Franciska, Széchenyi István nővére

A szentéletű grófnőről gróf Batthyány Miklósnéról, született Széchényi Franciskáról, Széchenyi István nővérérről kegyelettel emlékezett meg Pinkafő település.

Count István Széchenyi: CREDIT or the Basics Of Happiness

2021. szeptember 17-én tartotta meg a Széchenyi Alapítvány a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában azt a könyvbemutatót, amely egy hosszú és különleges együttműködés záróakkordja volt; Széchenyi: Hitel avagy a boldogság alapjai című könyv sajtóbemutatója. A képen balról jobbra dr. Németh Gabriella, Felsővályi Ákos, Buday Miklós, Kondor Katalin, dr. Horváth Attila és dr. Babus Antal látható.

NAV 1%-os tájékoztatója

2020. évben egyes Széchenyi-tisztelő adózók a személyi jövedelemadójuk 1%-át a Széchenyi Alapítványnak ajánlották fel.

Meghalt gróf Beatrix Schönburg-Glauchau

Mélyen megrendülve közöljük, hogy 2021. szeptember 30-án, 91 éves korában, meghalt gróf Beatrix Schönburg-Glauchau, született gróf Széchenyi, gróf Széchenyi István dédunokája, a Széchényi Családegyesület tagja.

Széchenyi István étkezési szokásai

Az étkezési szokások évezredek alatt sokat változtak. Kultúrától, vallási hovatartozástól függően alakultak ki a legkülönfélébb megközelítések.
Egyesek keveset, mások sokat esznek, a harmadik tábor aszkézisre szánja el magát, és vannak olyanok is, akik húst egyáltalán nem vesznek magukhoz.

A Széchenyi Alapítvány közleménye melléklettel

Az alapítvány tájékoztató közleményt tett közzé 2021 januárjában az MTI Országos Sajtószolgálat portálján.

Meghalt gróf Széchényi Zsigmondné

Szeptember 6–án elhunyt otthonában gróf Széchényi Zsigmondné született Hertelendy Margit (Mangi).

Az angol nyelvű Hitel könyvbemutatója

A Széchenyi Alapítvány gróf Széchenyi István: Hitel című könyvének angol nyelvű kiadásával tiszteleg a legnagyobb magyar előtt.
A könyv címe: Credit or The Basics Of Happiness

In Memoriam: Csíkszentmihályi Róbert

Megdöbbentem Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész haláláról értesülve. Több Széchenyi Istvánról készített alkotása irányította Rá a figyelmemet. Nem régen láttam egy filmet, mely talán összefoglalója volt az életműnek.

Elhunyt Papp Éva

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Papp Éva az Országos Széchenyi Kör alelnöke, a Szegedi Tagcsoport vezetője 2021. július 24-én, életének 81. évében elhunyt.

Az angol Hitel

Széchenyi fő műve a Hitel zseniális mű. Arra vállalkoztunk, hogy a Hitelt angol nyelvre átültessük. Erről az oldalól letölthető a magyar és angol nyelvű népszerűsítő fájl.

Vélemény a Hitel átírásáról

Dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár véleményezte gróf Széchenyi István: Hitel mai magyar nyelven című művét.
www.balazsgeza.hu/?page_id=2
A Széchenyi Alapítvány arra vállalkozott, hogy közelebb hozza Széchenyit a mai olvasóhoz: könnyítettek az eredeti szövegen, és úgy adták ki a Hitelt.

A komponáló Széchényi-család

címmel előadást sugároz az Osztrák Rádió július 2-án, 08:20–kor.

Befejeződött a Hitel anyanyelvi lektorálása

Határidő előtt megkaptuk az ALFA-BÉTA Tolmácsiroda Kkt.-től a Hitel fordítás teljes lektorált változatát.

Jakab Zsóka kitüntetése

Csornán a Diákok Széchenyi Díjának ünnepélyes átadása 2021.06.18-án volt, amelyre az érintett tanuló Jakab Zsóka osztálynak ballagása keretében került sor. A ballagási ünnepség a járvány miatt zárt körű volt, csak a 8.c osztály, és az őket búcsúztató osztály, valamint a szaktanárok vettek részt.

Volt egyszer egy kiállítás

125 éve nyílt meg a Millenniumi Kiállítás Vízépítészeti Pavilonja

Fejér László c. egyetemi docens, a Magyar Hidrológiai Társaság Történeti Bizottságának elnöke online előadást tartott a nevezetes kiállításról.

Emlékmise élő közvetítése

2021. április 8-án 17 órakor a Széchenyi Társaság közösen a Széchenyi Körrel és a Széchenyi Alapítvánnyal szentmise keretében megemlékezést tart gróf Széchenyi István halálának 161. évfordulóján a Budapesti-Belvárosi Nagyboldogasszony templomban
.

Befejeződött a Hitel angolra fordítása

Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda 2021. március 5-n átadta a Széchenyi Alapítványnak a Hitel angol nyelvű teljes fordítását.

Elhunyt Oplatka András

Hetvennyolc éves korában, hosszú, súlyos betegség után zollikoni otthonában, 2020. május 27-én szerda reggel elhunyt a Széchenyi Társaság Díjával kitüntetett Oplatka András Széchenyi-kutató, a Prima Primissima-díjas újságíró, történész, fordító, a Neue Zürcher Zeitung egykori szerkesztője, a néhai Heti Válasz rendszeres szerzője.
Prőhle Gergely búcsúzik a kivételes műveltségű embertől, akinek tudása nem merült ki a tények ismeretében, valamiféle racionális, vagy annak tűnő okoskodásban, hanem pontosan tudta: a világ megértéséhez legalább annyira szükséges az ihletett interpretáció ismerete is.

300 000 Ft. támogatást nyert a Széchenyi Alapítvány

Értesítést kaptunk, hogy a működési költségek fedezésére benyújtott pályázatunk eredményes volt és munkánkat támogatják.

Szlovákiai visszhang

A felvidéki KÖRKÉP.SK internetes portálján jelent meg 2021. jan. 30-án a Hitel angol nyelvű kiadásáról szóló cikk Tarics Péter "tollából".

Megkezdődött a nyelvi lektorálás

A Széchenyi Alapítvány szerződést kötött az angol nyelvű hitel nyelvi lektorálására.

Az én Széchenyim rajzpályázat

A COMP-REND Kft és a PERIVA Kulturális Egyesület gróf Széchenyi István születésének 230. évfordulója alkalmából „Haza és haladás” címmel országos programsorozatot tervez az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

Interjú az angol nyelvű Hitelről

2021. január 24-én a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában 8 óra után Buday Miklós nyilatkozik a Hitel angolra fordításának indokairól és a munkák előrehaladásáról.

A Széchenyi Alapítvány közleménye

Az alapítvány tájékoztató közleményt tett közzé az MTI Országos Sajtószolgálat portálján.

Alapszabály

Az Országos Széchenyi Kör módosított alapszabályát a Győri Törvényszék 2020-ban fogadta el.

Támogatások, adományok az angol Hitelhez

Kitartóan munkálkodunk azon, hogy növekedjen a Széchenyi-ismeret. Hálásak vagyunk azoknak, akik azonosulnak feladatainkkal és támogatják munkánkat.

A NEA-NO-17-M-0804 sz. pályázat lezárása.

Elfogadták a Széchenyi Alapítvány elszámolását és a 2017. évi Széchenyi-ismeret növelése című pályázatot lezárták.