Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
http://www.szechenyiforum.hu
  • Mo-pillanatai
  • Hungarikum
  • Regisztráljon
  • Kattintson
  • Széchenyi-kvíz-2

Lépjen be, vagy regisztráljon a Széchenyi Fórum portáljaira, szóljon hozzá a tartalmakhoz, élvezze a portál szolgáltatásait!


Felhívás

Gr. Széchenyi Istvánhoz kötődő helyi szervezetek, közösségek, iskolák számára lehetőséget kínálunk, hogy portálunkon tegyék közzé eseményeiket, híreiket.

Portálrendszerünkben lehetőség van saját arculattal és domain névvel igénybe venni a portál szolgáltatásait.

Bővebb információért keressék a portál üzemeltetőjét Buday Miklóst a 06 30 9502 147-es telefonszámon.

Támogatókat keresünk

A Hitel Angol nyelvre fordítását a Magyar Kormány támogatja. Kérjük a Széchenyi-tisztelő honfitársainkat, hogy vállaljanak részt a mű megjelentetésében. Minden forint számít!

Kőbányán Balázs Fanni nyere el a Diákok Széchenyi-díját

A Kőbányai Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában a 2019-2020-as tanévben Balázs Fanni lett a Diákok Széchenyi-díjas tanulója.

Emlékest gróf Széchényi Ferenc halálának 200. évfordulójára

Rendkívüli Széchényi-koncert volt augusztus 31-én a Zeneakadémia Solti termében.
Széchényi Kálmán a Széchényi Családegyesület szeniorja évtizedes gyűjtőmunkájának felhasználásával az MMA a Zeneakadémia, a Budai Művészház Alapítvány, a Music Foundation és a Familienferband Széchényi támogatásával nagyszerű hangversenyre került sor. Széchényi Kálmán bevezetőjében a következőket mondta:

Az én Széchenyim

Befejeztem az 5/4-es méretű Széchenyi mellszobor gipsz változatát.
Arra törekedtem, hogy a korábbi Széchenyi-ábrázolások, ismereteim, képzeletem, és tehetségem, valamint Kemény Zsigmond leírása szerint a lehető legjobban megközelítsem az 1830-as évek Széchenyijét.

Búcsú Széchényi Ilonától

(1923. július 19. ‒ 2020. szeptember 1.)

Szeptember 1-én Buenos Airesben, Argentinában Széchényi Ilona, kedves rokonunk visszaadta lelkét Teremtőjének.
A ma itthon élő családtagok és tisztelői nevében szeretném kifejezni mély együttérzésünket, részvétünket Ilona közvetlen családtagjainak.

Együtt vagy magányosan emlékezzünk Széchenyi Istvánra?

Évtizedek óta a születési évfordulón szeptember 21-én Széchenyi Istvánra emlékeznek a magyarok világszerte. Hol fényes, hol szerény körülmények között szavalnak verseket, emlékeznek kiválóságára, és emlékhelyein virággal tisztelegnek a legnagyobb magyar előtt.
2020. különleges esztendő. A pandémia mellett a Lánchíd állapota is növeli aggodalmainkat.

A bécsi koszorúzás elmarad

A Covid-19 járvány miatt 2020. szeptember 21-én elmarad a szülőháznál a szokásos bécsi koszorúzás.

Pályázati eredmény és a folytatása

A Nemzeti Információs Rendszer (NIR) keretében "A magyar kultúráért és oktatásért" - a Központi pályázati felhívásra beadott "Széchenyi Hitel című könyvének fordítása angolra és kétnyelvű könyv kiadása" című pályázatunkat a pozitívan értékelték, de csak 1 millió forinttal támogatják a projektet.

Rendkívüli Széchényi-koncert a Zeneakadémián

Széchényi Ferenc halálának 200. évfordulójára emlékezve szervezett koncertet Széchényi Kálmán, a Zeneakadémia és az MMA.

A Széchényi-család és a zene megtartó ereje

Februárban a Szegedi Tudományegyetem Pedagógusképző Karának Ének-zene Tanszékén tartott előadást Papp Éva: A Széchényi-család és a zene megtartó ereje címmel.

Széchenyi és a kolerajárvány

A pandémia adta az ötletet, hogy Papp Éva összegyűjtse Széchenyi kolerajárvánnyal kapcsolatos gondolatait, írásait a naplóiból, leveleiből.

A Széchenyi Gimnáziumban Akkad Salma nyerte el a Diákok Széchenyi Díját

Az Újbudai Széchenyi István Gimnázium nyelvi előkészítő osztályának a tanulója lett a kitüntetett.

Érem Festetics Juliannáról

Széchenyi István édesanyjáról, egyben saját szépanyjáról alkotott érmet Széchenyi Kinga.
Festetics Julianna is olyan nagy műveltségű családból származott, amely jelentősen hozzájárult a haza felvirágoztatásához.

A Széchényi Családegyesület nyílt levelet írt a főpolgármesternek

Aggodalommal figyeljük, hogy Ön és a Fővárosi Önkormányzat késlekednek a Lánchíd nagyon sürgős felújítási munkálatainak beindításával.

Első a tett, második a szó

Nehezen viselem azt a töketlenkedést, ami a Lánchíd ügyben történik.

Csornán Simita Márk lett a díjazott

Simita Márk a szókimondó, határozott jellemű diák nyerte el a Csornai Széchenyi István Általános Iskola tanulói közül 2020-ban a Diákok Széchenyi Díját.

Az alkotó és az érme

Június 7-én, 80 éves korában elhunyt Kő Pál szobrászművész.
Két hete a gyűjteményem rendezése közben kezembe került egy, a művész által készített érem. Örömmel nézegettem, mert más volt mint a többi gyűjteményi darabom.

45 éves az Országos Széchenyi Kör

45 éves az Országos Széchenyi Kör címmel emléklapot kaptam Egervölgyi Dezsőtől azzal, hogy bár nem kerek 100 vagy 50 évről van szó, de jó emlékezni az eltelt munkás 45 évre és dr. Környei Attilára a Széchenyi Kör alapítójára.

Koszorúzás helyett

Az Országos Széchenyi Kör nehéz szívvel mondott le idén a közös megemlékezésről, az immár hagyományos koszorúzásról Döblingben, Nagycenken és Budapesten április 8-án, Széchenyi István gróf halálának 160. évfordulóján.

A koronavírus által átírt hétköznapjainkban mégis közös virtuális tiszteletadásra invitálunk minden Széchenyi-tisztelőt.

Zirci gondolatok Széchenyi halálának 160-dik halálévfordulóján

A zirci Széchenyi-szobor felavatása óta (1995,) mindig megemlékeztünk április 8-án Széchenyi haláláról, majd szeptemberben születéséről.
Minden alkalommal más-más témát ragadtam ki a Széchenyi életműből, aktualizáltam mondanivalómat a pillanatnyi viszonyokhoz, időhöz, mert a legnagyobb magyar örök.

Sugalld nekem, mit és hogyan kell kezdenem

Gróf Széchenyi István nemzetépítő tettei, pragmatikus gondolkodása istenhitéből fakadtak. Alázattal és mély hittel imádkozott és hitéről „szüntelen cselekvéssel” tett tanúságot.

Széchenyi Ödön mellszobrának avatóünnepsége

ELMARAD Nagycenk Nagyközség Önkormányzata és a Nagycenkért Alapítvány szervezésében
Máté Hunor: gróf Széchenyi Ödön büsztjének avatására kerül sor március 28-án.

In memoriam dr. Környei Attila

Eltelt húsz év. Környei Attilára a Nagycenki Széchenyi István Emlélkmúzeum igazgatójára emlékezem.
Még vagyunk páran, kik kézfogással köszönthettük egymást Attilával.
Nem volna szükséges, de előveszek pár fényképet. Az íróasztalnál ül, ölében kedvenc kutyájával, előtte az asztalon a Magyar Nemzet és még valamilyen újság.

Üdvlelde

Talán manapság nem lepődünk meg, ha bizonyos emberek, akik társadalmunkra üdvös hatást gyakoroltak, díszsírhelyen nyugszanak. A Széchényi-család több nemzedéke is együtt pihen Nagycenken, de legtöbb honfitársunk porhüvelye köztemetőkben várja a feltámadást. Mi történjen a múlttal? Felejtsük el, vagy az összes ember kapjon márvány szarkofágot? Ezt taglalja Széchenyi Üdvlelde című könyve.

Széchényi-Zeneszalon

Széchényi Imre 195. születésnapja alkalmából a bécsi rádió "Radio Klassik Stephansdom" február 4-én 11h-kor műsort sugárzott "Ein musikalischer Széchényi Salon" címmel.

Széchényi zenék a Bartókon

Felhívom az érdeklődők figyelmét a Bartók Rádió adássorozatára a Széchényi zeneszerzőkről az "Évfordulók" keretében.

Érvényes a Széchenyi Alapítvány pályázata

Örömmel vettük jelentkezését a Nemzeti Együttműködési Alap „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2020”. című pályázati kiírásra.

Sina báró

A mára már elfeledett, ám egykor dúsgazdag Sina család nélkül nem biztos, hogy ma állna a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia. Rövid idő alatt rendkívüli módon meggazdagodtak.

Pályázat a Hitel angol nyelvre fordítására

Alapítványunk a NEA Nemzeti Összetartozás Kollégiumánál a NEA-NO-20-O-V-0477 pályázati azonosítószámon pályázik Széchenyi fő művének a Hitel angol nyelvre történő lefordítására. A 2019 évi azonos témájú pályázatunk várólistás lett. Nem adjuk fel. Egyrészt azért, mert kiváló csapatot állítottunk fel, amelyik bizonyosan jó és hű angol változatot tud az asztalra tenni, másrészt azért, mert tudjuk, hogy a Hitel angol nyelven fontos szükségleteket elégít ki.

Célunk az, hogy a magyarságot és a kiemelt nemzeti értéket méltó módon bemutató – akár reprezentációs célú – kötet álljon a Magyarországot képviselő személyek, vagy a Magyarország iránt érdeklődő külföldiek rendelkezésére.

Nem titkolt szándékunk, hogy az angol nyelvterületen élő magyar gyökerű családok másod-harmad generációs tagjai – akik már nem tudnak magyar nyelvű választékos szöveget megérteni, de gyökereik után érdeklődnek – megismerhessék a legnagyobb magyar világán keresztül a magyar múltat. Számukra a Hitel angol nyelvű változata nélkülözhetetlen segítséget jelentene.

Ki ismeri a forrást?

Minap Papp Éva az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagja Széchenyi-kutató kérdezte, hogy pontosan melyik Széchenyi-írásban található az ezerszer használt "Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!" -idézet?