Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció

Alapítványi hírek

Hírek, pályázatok, kuratóriumi események, tájékoztatók, együttműködés

Kondor Katalint Mikszáth-díjjal tüntették ki

Kondor Katalin a kezdetektől, 1987 óta a Széchenyi Alapítvány kurátora. Azért kértük fel annak idején, mert kiállása a nemzeti értékekért rendkívüli és példamutató volt. Széchenyi gondolatai látványosan meghatározó volt szakmai munkájára és ezekkel gyakran támasztotta alá mondanivalóját.
tovább »

Közel 50 ezer forintot kapott a Széchenyi Alapítvány

Tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy a Széchenyi Alapítvány a 2022. rendelkező évre vonatkozóan - felajánlott 48 716,- Ft 2021. adóévi szja 1%-át átutalták a számlánkra.
tovább »

A 2021. év után közel 50 ezer forintot kapott a Széchenyi Alapítvány

Tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy a Széchenyi Alapítvány a 2022. rendelkező évre vonatkozóan - felajánlott 48 716,- Ft 2021. adóévi szja 1%-át átutalták a számlánkra.
tovább »

NAV 1%-os tájékoztatója

2020. évben egyes Széchenyi-tisztelő adózók a személyi jövedelemadójuk 1%-át a Széchenyi Alapítványnak ajánlották fel.
tovább »

Széchenyi máig érvényes Hitele

Zsirai László író, költő írását olvashatják a Bécsi Napló olvasói a minap megjelent számban a Hitel mai magyar nyelven című kötetről.
tovább »

Az állami fordítóiroda és a Széchenyi Alapítvány együttműködése

A Széchenyi Alapítvány célul tűzte ki, hogy a Széchenyi fő művét a Hitelt angolra lefordíttassa.
Ehhez a nemes célhoz az alapítvány az idei évben megkereste az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda Zrt.-t (OFFI) fordítási és terminológiai együttműködés kialakítására. A keretszerződés aláírására 2020. október 8-án került sor.

tovább »

Megjelent a Széchenyi 225 c. tanulmánykötet

A Nemzeti Ünnepre megjelent a Széchenyi-emlékév 2016. alkalmából a Ludovika Szabadegyetemen rendezett előadássorozat alapján szerkesztett Széchenyi 225 c. tanulmánykötet elektronikus formában.
tovább »

Hungarikum a Széchenyi-diákkörben

Az Országos Széchenyi Alapítvány elnöke Buday Miklós látogatott a Kőbányai Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába 2018. március 7-én.
Több mint 60 diák hallgatta előadását, amelynek címe: A Széchenyi kultusz jelentősége napjainkban
tovább »

Előadás a szlovákiai Hidaskürtön a Széchenyi-tisztelet fontosságáról

A Hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola falát Széchenyi dombormű és kétnyelvű felirat díszíti és hirdeti gróf Széchenyi István példáját. Az iskola alapítója Cservenka János és az iskola igazgatója Berényi Renáta 2018. március 13-án meghívta Buday Miklóst a Széchenyi Alapítvány elnökét, hogy tartson előadást gróf Széchenyi Istvánról és a Széchenyi-kultusz időszerűségéről.
tovább »

Rendhagyó történelemóra a SZIG-ben

Az Újbudai Széchenyi István Gimnázium meghívta Buday Miklóst a Széchenyi Alapítvány elnökét, hogy 2018. március 5-én tartson előadást gróf Széchenyi István szellemi hagyatékáról.
tovább »

Hungary Hungaricums

Korábban hírül adtuk, hogy előkészületben van a Hungary Hungaricums című angol nyelvű kiadvány abból a célból, hogy a Magyarország, illetve a magyarok iránt érdeklődő külföldiek számára rendelkezésre álljon a hungarikumokat, illetve a magyar értékeket bemutató kiadvány.

tovább »

The intellectual legacy of Count István Széchenyi

Hamarosan megjelenik Magyarország kulturális – tudományos életének angol nyelvű bemutatásának egyik fontos állomásaként a "Tradicionális Intézmények, Hungarikumok Magyarországon” elnevezésű angol nyelvű kiadvány
tovább »

Mi végett vagyunk a világon?

Elhangzott gróf Széchenyi István születésének 226-dik évfordulója alkalmából Bécsben a szülőháznál (Herren Gasse 5.) a Széchenyi Alapítvány elnökének Buday Miklós ünnepi beszédeként.
A koszorúzási ünnepséget a Bécsi Magyar Nagykövetség rendezte.
tovább »

Érvényes a Széchenyi Alapítvány pályázata

A Nemzeti Kulturális Alap (NEA) 2017. évi működési pályázatára az alapítvány határidőre beadta a pályázatát.

tovább »

Főhajtás Széchenyi halálának 157. évfordulóján

Péchy Mária az Országos Széchenyi Kör elnöke köszöntője után az Újbudai Széchenyi István Gimnázium tanulói Provoda Panna Flóra, Szigethy Bence, Takács Zsolt, Tarjáni Nikolett Mészáros Márta tanárnő növendékeinek remek produkciója után Buday Miklós a Széchenyi Alapítvány elnöke emlékezett Széchenyire a következő gondolatokkal:

ekka
tovább »

Dr. Dimény Imre búcsúztatása

Dimény Imre - nekünk Imre bácsi - a Széchenyi Alapítvány kurátora volt és több évtizeden keresztül segítette az alapítvány munkáját bölcs tanácsaival. Ismerője volt gróf Széchenyi István életművének és munkássága tükrözte a legnagyobb magyar elveit, törekvéseit.
2017. március 31-én kilencvenötödik évében kísértük őt utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

Dr. Nagy István parlamenti államtitkár búcsúztató beszéde állítson itt Imre bácsinak - a Széchenyi-tisztelők számára - emléket.
tovább »

Buday Miklós nagy sikerű előadása Révkomáromban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a felvidéki Széchenyi István Polgári Társulás Széchenyi-estet tartott a Csemadok komáromi székházában, 2017. január 20-án.
A vendégelőadó Buday Miklós, a Széchenyi Alapítvány elnöke volt, aki mindenekelőtt gróf Széchenyi István HITEL című, 1830-ban megjelent művének mai magyar nyelven sajtó alá rendezett kötetét mutatta be.
tovább »

Recenzió a Hitelről

Schnell Gábor PhD. hallgató (Budapest) a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa írt recenziót gróf Széchenyi István: Hitel – mai magyar nyelven című könyvről, amely a Jogtudományi közlöny 2016/12. számában jelent meg.

tovább »

Dr. Horváth Attilát alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés

Horváth Attila jogtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint az ELTE tanára, a Széchenyi Alapítvány kuratóriumának tagja, Széchenyi-kutató 2016. november 22-én letette az alkotmánybírói esküt.


tovább »

Előadás Kassán

2016. október 4-én Kassán a Rovás közösség házában tartott gróf Széchenyi István szellemi hagyatékáról előadást Buday Miklós a Széchenyi Alapítvány elnöke.


tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Kondor Katalint Mikszáth-díjjal tüntették ki »
  • Közel 50 ezer forintot kapott a Széchenyi Alapítvány »
  • Közel 50 ezer forintot kapott a Széchenyi Alapítvány »
  • NAV 1%-os tájékoztatója »
  • Széchenyi máig érvényes Hitele »
  • Az állami fordítóiroda és a Széchenyi Alapítvány együttműködése »
  • Megjelent a Széchenyi 225 c. tanulmánykötet »
  • Hungarikum a Széchenyi-diákkörben »
  • Előadás a szlovákiai Hidaskürtön »
  • Rendhagyó történelemóra a SZIG-ben »
  • Hungary Hungaricums »
  • The intellectual legacy of Count István Széchenyi »
  • Mi végett vagyunk a világon? »
  • Érvényes a Széchenyi Alapítvány pályázata »
  • Főhajtás Széchenyi halálának 157. évfordulóján »
  • Dr. Dimény Imre búcsúztatása »
  • Buday Miklós nagy sikerű előadása Révkomáromban »
  • Recenzió a Hitelről »
  • Dr. Horváth Attilát alkotmánybíróvá választotta az Országgyűlés »
  • Előadás Kassán »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04
    Legfrissebb képtárak

    Előadás Kassán

    2016. október 4-én Kassán a Rovás közösség házában tartott gróf Széchenyi István szellemi hagyatékáról előadást Buday Miklós a Széchenyi Alapítvány elnöke.

    A Hitel mai magyar nyelven c. könyv sajtóbemutatója

    A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban 2016. március 29-én került sor gróf Széchenyi István: HITEL mai magyar nyelven” című könyv sajtóbemutatójára.