Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2017-03-21 21:47

In memoriam Dimény Imre

|

Elhunyt Dimény Imre (1922 - 2017)

 Dimény Imre akadémikus, agrárközgazdász már Társaságunk alakulásának kezdeti időszakában felismerte és elismerte Társaságunk célkitűzésének jelentőségét, mely szerint névadójának örökségét alapul véve, felekezetre, világnézetre és pártállásra tekintet nélkül kívánt munkálkodni a nemzet felemelkedéséért, szellemi erkölcsi és anyagi gyarapodásáért, mindenkor szem előtt tartva az egyetemes magyarság érdekeit. A Széchenyi Társaság sokéves küzdelem eredményeképpen 1987-ben alakult meg.
Dimény Imre szakmai-politikai tekintélyét és csavaros erdélyi észjárását felhasználva mindent megtett azért, hogy a politikai ellenszélben Társaságunk megalapítása és működése ha nem is tükörsíma, de járható utat kapjon.

Emlékét tisztelettel és szeretettel őrizzük

Elnökség


 Búcsúztatása: 2017.március 31, 14:30, Farkasréti temető, Makovecz-ravatalozó

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

smisi 2017-03-23 14:02:44

In memoriam Dimény Imre

Ismét szegényebbek lettünk, elment Dimény Imre egy nagy magyar tudós és hazafi, aki a Széchenyi Társaság megalakulásának idején a Társaság elnöki tisztét –bár rövid ideig– betöltötte. Imre Bátyámhoz személyes barátság fűzött. Számos alkalommal vendégül látott, meghívott ebédre, vacsorára pasaréti lakásukba, még felesége, Marika halála után is. Ezek a találkozások nagyszerű, maradandó eseményei voltak életemnek. Itt ismertem meg mélyebben Imre Bátyám életfilozófiáját. Ismeretségünk, barátságunk –amire a mai napig büszke vagyok– a Széchenyi Társaságon belüli tevékenységünkből, valamint testvére betegségeinek gyógyításából származik. Hozzám fordult tanácsért, segítségért, mivel abban az időben az Országos Onkológiai Intézet Daganatpatológiai Centrumának igazgatója voltam. Imre és Marika néni ideális, egymás tiszteletén alapuló házasságban éltek, büszkék voltak gyermekeikre, unokáikra (leányuk egyetemi tanár lett). Bölcs, világos és megfontolt véleménye volt a magyar gazdasági- és politikai állapotokról. Ő volt az, aki bebizonyította életművével, hogy az önkényuralom éveiben is egy felelős vezető világnézettől függetlenül milyen sokat tehet az ország felemelkedése érdekében. Tudományterülete a magyar mezőgazdaság volt, amelyet alaposan megreformált. Tevékenységét áthatotta a Haza, és a magyar nép szeretete. Igazságérzete erős volt, látta az igazságtalanságokat, ahol lehetett, segített. Magam is sokat köszönhetek Neki akadémiai doktori fokozatom elnyeréséhez nyújtott erkölcsi segítségéért.

Dimény Imre hiányozni fog a magyar tudományos életből, valamint a hazafias érzelmű tudósok társaságából. Szívünkből fejezzük ki részvétünket családjának vigaszul, abban a reményben, hogy az igaz emberek elnyerik méltó jutalmukat az Isten országában.

Isten áldjon Imre Bátyám, emlékedet megőrizzük!

Tóth József MD, Ph.D, DSc a Széchenyi Társaság elnöke

2017. március

További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Elhúnyt dr. Éhn József »
  • Dimény Imre emlékére »
  • Grosics Gyula elment »
  • Emlékezzünk Buzánszky Jenőre »
  • Katona Tamás emlékének »
  • Ferenc Éva »
  • Hoyos Imre emlékére »
  • In memoriam Átányi László »
  • Reqiescant »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04