Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2017-03-07 20:30

Lectori salutem! Beköszöntő és működés

|
Lectori salutem!

 

 Beköszöntő

 

„A közlekedésnek (mai értelemben közeledésnek), eszmesúrlódásnak legelső tere a magánkörök, a magántársalgás. Hol sok ember összejő, s ez által az életbe elevenség költözik, elevenebb a gondolat, ingert nyer a tevékenység, s létre jő a verseny. Magánkörökben pendíttetnek meg előbb az eszmék, melyek a nyilvános téren nyernek azután bővebb kifejlést. Mi célja volt más nagy Széchenyinek, midőn a caszinokat, lóversenyt stb. megpendítette? Közlekedés, eszmesúrlódás, ismerkedés. Mindennek legegyszerűbb módja a házi nagyobb mérvbeni társas közlekedés. Most midőn fórumaink elnémultak, ez az egyedüli tér.” (Mocsáry Lajos: A magyar társasélet, 1855)  

Miért aktuális ez az idézet és miért érzem vitasorozatunk egyik kulcs-szavának a Széchenyi értelmezte eszmesúrlódást? Mert a XXI. század Európájában és Magyarországán számos fórumaink ellenére egyre szűkül az a tér melyben az eszmének morális tartalma van és ahol az emberek közötti közlekedést nem az agresszivitás, a féktelen liberalizmus, a pénz hatalma vezérli. Az eszmesúrlódás helyett ma az eszmék rakétaként ütköznek egymáshoz vagy elsuhannak egymás mellett. Alig érdekel valakit a másik véleménye, miközben sérthetetlen alapelvként hirdetik a másság tiszteletét. Az eszmesúrlódás lényege a másik meghallgatása, az érvelés, majd a konszenzus vagy kompromisszum.

Mert mi jellemzi a valóban civil szervezeteket? Az önkéntesség, fügetlenség a pártoktól, politikai szervezetektől, nem törekszenek a hatalom megragadására, valamint nem tagozódnak egyházi hierarchiába. Ha folytat is gazdasági tevékenységet, tagjai nem osztanak profitot. Tevékenységük teljes mértékben transzparens.

Kötelességünk névadónk szellemi hagyatékának megfelelően, a közjó szolgálatát célul kitűzve elhelyezni társaságunkat és több ezer civil szervezetet a magyar polgári társadalomban. Ennek alapja a hagyományos emberi értékek és erények, valamint az Isten által szeretetből teremtett világ természeti rendjének tisztelete, az írott és íratlan szabályok betartása. Ezek az értékek elsősorban a család, a szerelem, a barátság, a hazaszeretet, a bátorság és igazságosság. Ahogy Széchenyi István megfogalmazta Az egyesületi eszme az emberek között a legnagyobb és egyben legszelídebb erő és hatalom”. 

Ritka kegyelmi pillanat a magyar történelemben, amikor a többségi akaratból életképes, erős nemzetet és országot kívánunk megteremteni, európai beágyazottságban, nyitottan a világra. Ezekre az értékekre épül az általunk képviselt civil társadalom önszerveződése. Miután értékekre és erényekre épül, kritikusan tud és kíván reagálni a közhatalom és a közélet minden megnyilvánulására, mely a „köz-szolga” státusból kizökkent vagy az egyéni érdekek mindent felülmúló elsődlegességét szolgálja, az alázat semmibe vételével.

A következő viták kísérletet tesznek arra, hogy a civil társadalom és szerveződéseinek társadalmi jelentőségét, feladatait és társadalmi viszonyait fogalmazzuk meg.

Végül az eszmesúrlódások, viták stílusáról egy idézet a Hitelből:

„Hogy minden időben volt, van és lesz is panasz, természetes: de igen különbözik a javítani kívánástúl. Amaz magával, embertársaival, kormánnyal, egyszóval mindennel való elégedetlenségbűl folyik s többnyire alacsony haszonkeresés vagy romlott sárepe nyavalyája. Emez pedig embertársaihoz, hazájához és a tökéleteshez vonzó szeretetbűl ered és szebb lelkek sajátja” (Hitel X-XI)

Rubovszky András főtitkár 

A vitaülések forgatókönyve, a játékszabályokról röviden

A  vitaülések moderáltak, a moderátor és a szervező Elmer István, író-újságíróFeladatának része a megszólalások időkeretének betartatása, a szó megadása illetve az időkeret átlépésekor a felszólaló figyelmeztetése.  

A vitát a megjelölt témakörben esetenként 2-3 meghívoitt vendég indítja, egyenként 5-10 perces  szólásidővel (a vendégek számától függően)

A vitaindítók egymásnak 2-2 perces időtartamú, egyszeri választ adhatnak Viszontválaszra lehetőség nincs.

Ennek lezárásával a hallgatóság 5-5 percben szólhat a témához (floor discussion), kérdést intézhet a meghívott vitaindítókhoz, kommentálhatja az elhangzottakat. 

A moderátor a vita végén röviden összefoglalja a véleményeket

A Széchenyi Társaság honlapjának (www.szechenyitarsasag.hu)  "Eszmesúrlódások" menűpontjában minden vitaülésülés eseményéhez írásban hozzá lehet szólni, ennek előfeltétele a regisztrálás a honlapon.

A teljes vitaülés időtartama 2 óra. 

 

A helyszín , előzetes bejelentkezés 
A rendezvény nyilvános. A találkozások helyszíne a Loyola Cafe (VIII. Horánszky-utca 20, Jezsuiták Párbeszéd Háza, utcai bejárat). A terem belső kialakításának és a bekészítés érdekében kérjük, hogy a részvételi szándékot a rubovszky@t-online.hu e-levél címen, vagy a +36-30-9646278 telefonszámon szíveskedjenek jelezni.

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Eszmesúrlódás meghívó - Téma: Mindennapi kenyerünk »
  • Eszmesúrlódások - 8 »
  • Eszemesúrlódások - 5 »
  • Eszmesúrlódások - 4 »
  • Eszmesúrlódások-3 »
  • Eszmesúrlódások-2 »
  • Eszmesúrlódások-1 »
  • Lectori salutem! »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04