Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2014-03-18 22:50

Hungarikum lett Széchenyi szellemi hagyatéka

|

Budaörsön a Kürt Kft. székházában tartotta ülését Hungarikum Bizottság. Többek között tárgyalta a Széchenyi Alapítvány javaslatát is. Azt mérlegelték - miután januárban már a Magyar Értéktárba felvették Széchenyi írott életművét -, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka váljon-e hungarikummá is. Az alapítványt az elnök képviselte.
"Magyarország pillanatai drágák"

 

Ma 2014. március 18-án este a Hungarikum Bizottság döntött a Széchenyi Alapítvány javaslatáról, és gróf Széchenyi István szellemi örökségét, vagyis az írott életművét hungarikum rangra emelte!
Nem volt sima ügy, mert sokan, különösen a Kulturális Örökség Szakbizottsága és a történész barátaink nem támogatták kezdeményezésünket. E mögött nem elutasítást, hanem inkább aggodalmat éreztem, hogy talán ennél még magasabb polcra kellene Széchenyit emelni. Megértem az álláspontjukat, de az a meggyőződés vezérelt, hogy a Hungarikum törvénnyel erre nyílt lehetőség, és "Jobb ma egy veréb..."

Köszönettel tartozunk a Hungarikum Bizottság elnökének és tagjainak, hogy az ellentétes álláspontok között bölcs döntést hoztak.
A javaslatunk itt>>, a szóbeli kiegészítésünk pedig itt olvasható>>

Köszönöm minden közreműködőnek a támogatását. Köszönöm az ajánló sorokat, a támogató aláírásokat, és köszöntöm azok szorgos gyűjtőit. Mint fontos dokumentumok, ezek a portálon később is megtalálhatók lesznek.

Talán úgy tűnik, hogy valamit közösen teljesítettünk, ülhetünk babérainkon.

Valójában új lehetőségek kapujába kerültünk, és kis szemlélődés, és tanácsolás után utat, utakat kell választani, hogy mindenki számára bizonyítsuk - határokon kívül és belül - hungarikumunk, gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának értékét, erejét, hasznát.

 

 

Buday Miklós
elnök
Széchenyi Alapítvány

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

Zoli 2014-03-21 09:17:38

Gratulálok ahhoz, hogy Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékát sikerült az őt megillető társadalmi, nemzeti pozícióba jutattni! Szívemből kívánom, hogy ez legyen mindenkinek motiváció, és együtt őrizzük Széchenyi István emlékét méltóképpen, munkásságát megbecsülve és folytatva.

egervolgyi 2014-03-26 19:05:20

Gratulálok a kitartásodhoz! Érdemes küzdeni, ha lassan is, de célba ér az ember. És ez a küzdés ad értelmet tevékenységünknek, ha sokan nem is értik amit csinálunk. Örülök a sikerednek, mely egy közösséget szolgál.

stoics 2014-04-04 10:11:31

A Széchenyi-tisztelő nyugdíjasok figyelmét szeretném felhívni arra, hogy a környezetükben, családjukban hívják fel a dogozó fiatalok, gyermekeik figyelmét arra, hogy az ez évi szja-bevallásnál, a civil szervezeteknek felajánlható 1 %-ot ne hagyják elveszni!
A Széchenyi Alapítvány érdeme, hogy Széchenyi szellemi hagyatékát hungaricummá nyilvánították, de sajnos az alapítvány forráshiánnyal küszködik. Az alapítvány adószáma: 19115951-1-08

grohmann 2014-05-04 20:12:04

Kedves Miklós! Több, mint 25 éve annak, hogy megismertelek egyik Széchenyi-köri programon. Lelkesedésed, fáradhatatlan munkád a mai napig tart. Sem a pénztelenség, sem a közömbösség, sőt semmi nem tántorít el, hogy Széchenyi munkásságát, írásait, műveit népszerűsítsd amerre csak megfordulsz. Ehhez kívánok további jó egészséget szeretettel: Grohmann Ilona

További események »
A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
29 30 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 01
Legfrissebb képtárak

Széchenyi-emléktúra a Cuha-völgyben

Április 30-án Egervölgyi Dezső és Bittmann Károly szervezésében ragyogó időben került sor a túrára, melynek keretében a Zirci vasútállomáson a Széchenyi-emlékfánál emlékeztek a legnagyobb magyarra.

A MEVE előadása Bükön

2015. 05. 11-én a Magyar Emlékekért a Világban közhasznú Egyesület(MEVE) Bük község művelődési házában "Széchenyi emlékek nyomában, Európában" c. kiállítás-megnyitóra és előadásra került sor. A Felsőbüki Nagy Pál Középiskola diákjainak Gáspár János és Messik Miklós tartott előadást.