Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2013-04-19 16:41

Széchenyi gyászleplének egy darabja

|

Dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke a Széchenyi Akadémia idején közszemlére tette féltett kincsét, gróf Széchenyi István gyászleplének megmentett darabját.

Gróf Széchenyi István gyászleplének egy darabját Széchenyi-tiszteletből, kegyeleti okból egy kortárs pap megmentette.  A textilia történetét az adománylevelek tartalmazzák.
A mellékelt két adományozó levél a gyászlepel hányattatásának történetét is elmeséli.

 

Az első tanúsítvány szövege

Ezennel tanúsítom, hogy a csatolt 28x40 cm nagyságú fekete alapon arannyal átszőtt beszegélyezett bizánci keresztekkel mintázott fekete szövet darab a Széchenyi család nagycenki kápolnájának felszereléséből származott, melyet dr. Szántó Antal esperes mentett meg 1945-ben az elpusztulás elől. A szövetdarab alkotórésze volt annak a gyászlepelnek, mellyel Széchenyi István koporsója volt leterítve 1860. április 12-én, temetése előtt.


Czuczor Endre

 

 

 

 

 

 

 

A második tanúsítvány szövege

Tanúsítom, hogy ezen 28x40 cm-es szövetdarabot Czuczor Endrétől 1967-ben kaptam Sopronban, aki szolgálataimért hálából adta nekem, aki akkor a marosvásárhelyi múzeum főkönyvelőjeként dolgoztam.
Az elmúlt évtizedekben többször a bölcsőben kellett rejtegetni és most hogy kedves rokonom gróf Széchenyi István életműve érdekében munkálkodik, ezért ajándékozom dr. Cserháti Lászlónak, tegye a szövetet legjobb belátása szerint oda, ahol a nyilvánosságot is szolgálhatja.


Marosvásárhely, 1991. augusztus
                                    Vajda Zoltánné


Papp Éva
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

cssccserhati 2013-05-09 22:32:46

Hálás vagyok a Gondviselésnek, hogy Széchenyi életművével foglalkozva megtapasztalhattam: a köz szolgálata nagyon is foglalkoztatja az embereket. A civil mozgalmak megerősödése éppen ezért örvendetes, és ez a sok, eddig atomizáltan, egymás mellett élő egyéneket közös célú csapattá ötvözi. Az ötvözés eszközének érzem marosvásárhelyi rokonom ajándékozását az ajándékkal együtt, sok alkalmam volt már eddig is a rácsodálkozást látni, amikor iskolákban, meghívó közösségekben, az előadások után, a mindíg velem utazó Széchenyi szobor mellett megilletődve nézik a lepeldarabot és olvassák a hozzá csatolt ajándékozó leveleket, a lepel XX. századi életének sorsának bizonyítékait. Ezennel ígérem, szívesen viszem el ezentúl is meghívásoknak eleget téve.
Tisztelettel dr. Cserháti László

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Holló Barnabás Széchenyi-domborműve »
 • Széchényi-címeres irattárca »
 • Széchényi címeres pipa »
 • Táncok és dalok szerzője gróf Széchényi Imre »
 • Gróf Széchényi Imre kompoziciói CD-n »
 • Hableány flotta az európai viziúton »
 • Széchenyi gyászleplének egy darabja »
 • Széchenyi és Sopron »
 • Az első magyarországi WC »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 01 02 03 04 05
  06 07 08 09 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31 01
  Legfrissebb képtárak

  Széchényi Imre kompozíciói

  2015. április 17-én a Budavári Önkormányzat aulájában, a Lánchíd Kör szervezésében szép bemutatónak lehettünk részesei. Széchényi Kálmán tartott igen érdekes előadást, amelyben Széchényi Imre kompozícióit a Liszt-díjas Kassai István és Lázár György zongoraművészek, valamint Miksch Adrienn énekművész (szoprán), Virág Emese zongorakíséretével illusztráltak.

  Ismerkedés Sopronnal

  A 2013. évi Széchenyi Akadémia programjai között szerepelt Sopron várossal való ismerkedés volt. Az idegenvezető Reinhofferné Zsuzsa az Országos Széchenyi Kör tagja volt.
  Ajánlások