Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2017-09-19 15:57

Eszterházy János, sosem felejtünk

|

ESTERHÁZY JÁNOS KEGYELETI MEGEMLÉKEZÉS

Kegyeleti megemlékezésen vett részt Szemereki Zoltán, a Széchenyi Társaság alelnöke, a Nyitra melletti Alsóbodokon 2017. szeptember 16-án a Szent Kereszt Felmagasztalása Kápolna felszentelése és Esterházy János végakaratának teljesítése, azaz jelképes hamvainak szülőföldjén való elhelyezése alkalmával.


Ünnepi szertartás keretében temették újra Esterházy Jánost a kápolna alatti mauzóleumban.

 

Az ünnepi szentmise főcelebránsa Marek Jędraszewski krakkói érsek volt, aki František Rábek szlovák tábori püspökkel és Bíró László magyar tábori püspökkel koncelebrált. A szentbeszédet Bíró László püspök úr tartotta. ( http://felvidek.ma/2017/09/csak-a-szeretet-alkoto-erejevel-epithetunk-jovot/)


Esterházy János boldoggá avatása érdekében több méltatás és tanúságtétel hangzott el.


Esterházy János (1901-1957) a szlovákiai magyar politikai élet meghatározó alakja, a huszadik századi történelem azon ritkaságszámba menő közéleti személyisége volt, aki elkötelezett keresztényként vált politikussá. Bátor, a magyarságért, az emberiességért, keresztény elveiért kiálló politikus, akit üldözött a Gestapó, munkatáborba hurcoltak a Szovjetunióba, majd a Prága melletti Mirov börtönébe került, ahol életét vesztette 1957-ben. Rehabilitásával máig adós az Őt elitélő hatalom.
Az ESTERHÁZY JÁNOS EMLÉKHELY Paulisz Boldizsár magánkezdeményezésével jöhetett létre.


közzétette smisi

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Programajánlók, események
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Széchenyi Csillaghegyen »
 • Széchenyi üzenete a mának - Alsóörsön »
 • Eszterházy János emlékére »
 • Széchenyi ödön francia Becsületrendje »
 • Széchenyi emlékülés »
 • Székelyföldön »
 • Dr. Kőrösi Mária elismerése. »
 • A Stádium 12 pontja a Hatos-csatornán »
 • . Széchenyi a nemzeti(ségi) összefogásról összefogásról »
 • Széchenyi-225 a kőbányai Széchenyi István gimnáziuzmban »
 • Magyarigenben »
 • »
 • »
 • »
 • Széchenyi Gánton »
 • Széchenyi ünnepség Lendván »
 • XIII.Sporttudományi kongresszus »
 • A Széchenyi Egyetem és a Széchenyi Társaság »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Széchenyi a sportoló

  dr. Cserháti László előadása Gárdonyban, 2015.dec.11

  Szabadakadémia-15

  Dr. Kőrösi Mária előadása a Széchenyi Szabad Akadémián 15.11.26
  Népszavazás
  OS - A Széchenyi Társaság közleménye
  Budapest, 2016. szeptember 13., kedd (OS) - Magyarország pillanatai igen drágák -vallotta Széchenyi István

  A Széchenyi Társaság kizárólag akkor tesz politikai nyilatkozatot, ha a téma valóban a közügyek, Széchenyivel szólva a közjó szolgálata, a nemzet érdekében.
  A 2016. október 2-i népszavazás nem pártok viadala, nem választás, hanem szavazás. Szavazás Magyarország jövőjéről, nemzeti önrendelkezésünk és sokszínű keresztény kultúránk megőrzéséért.
  Tegyük félre a pártszimpátiát, az egyes politikusok iránti érzelmeinket, lépjünk túl értelmiségi attitüdjeinken! A demokratikus jogaink tudata és a Haza jövője iránti kötelességünk alakítsa állásfoglalásunkat!
  "Magyarország pillanatai igen drágák"-vallotta Széchenyi István.
  Széchenyi Társaság
  elnöksége
  www.szechenyitarsasag.hu
  Kontakt
  dr.Rubovszky András, főtitkár
  309646278 rubovszky@t-online.hu
  Kiadó: Széchenyi Társaság
  A Széchenyi Társaság és a Széchenyi Egyetem


  2016. március 30-án, Győrben találkozott a Széchenyi István Egyetem rektora Prof. Dr Földesi Péter és a Széchenyi Társaság főtitkára, Dr Rubovszky András, valamint alelnöke Szemereki Zoltán, ahol együttműködésükről, közös céljaikról egyeztettek.
  A látogatásnak konkrét céljai a Széchenyi ismeretek mind szélesebb körű terjesztése, oktatása, a 225-dik Jubileumi év közös ünneplése 2016-ban, közös rendezvényekben való együttműködések, kiállítások szervezése, hosszú-távú kapcsolat létrehozása fenti célok megvalósulásáért az egyetem és a társaság között.
  A Széchenyi ismeretek oktatási tervbe vételét – rektor úr által javasolt hármas tagozódásban – nagyon jónak ítéltük, és társaságunk lehetőségei szerint támogatja, hasonlóan már több egyetemmel előkészített tematika ismeretében.
  Az egyetem vízi sport rendezvény támogatására, eszközök biztosítására, esetlegesen szálláshelyekkel történő támogatására történt felajánlását a rendezvény sikeres pályázata esetén táraságunk örömmel fogadja.
  Széchenyi innovációs törekvéseinek megismertetése, a mai helyzetbe történő átültetése érdekében együttműködünk, akár kiállítások szervezésében. Az egyetem szokásos, éves innovációs rendezvényére társaságunk örömmel fogadja az egyetem meghívását.
  Természetesen meghívjuk, invitáljuk egymást rendezvényeinkre, különösen társaságunk két állandó eseményre, mint a Széchenyi Társaság ünnepi koszorúzására Budapesten a Széchenyi szobornál és emlékülésére az MTA termében, amelyen a Széchenyi Társaság Díjait adjuk át, idén 2016. szeptember 22-én, valamint a 100. Széchenyi-bálra a Pesti Vigadóba 2017. február 11-re.
  Társaságunk nevében további sikereket kívánunk Rektor Úrnak, az egyetem vezetőségének és nem utolsó sorban hallgatóinak!
  Dr Rubovszky András Szemereki Zoltán
  főtitkár alelnök