Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2013-09-23 20:55

2013

|

Gróf Széchenyi István születésének 222. évfordulója alkalmából 2013. szeptember 20-án a Széchenyi-szobornál rendezett koszorúzás után emlékülést tartott a Széchenyi Társaság a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében. Az emlékülés nyitóelőadását Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartotta. Ezt követően átadásra kerültek a Széchenyi Társaság Díjai.
A Széchenyi Társaság díjazottjai 2013-ban, balról jobbra: Szabó István mérnöktanár Rév-Komárom, dr. Velkey Ferenc történész. Széchenyi-kutató, Professzorok Batthyányi Köre képviseli prof. Náray-Szabó Gábor elnök, Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna makói tanárnő, dr. Pálfi József református teológus, Nagyvárad.

 A tettek emberének nevezte a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Széchenyi Istvánt, aki a "nemzeteszmét nem szavakkal, hanem politikai és gazdasági hatóerővel táplálta". Pálinkás József előadásában a gondolkodó és cselekvő, az újra nyitott, társadalomformáló államférfiról beszélt, és rámutatott, hogy Széchenyi István olyan gyökeres átalakulást indított el, amelyhez kevés mérhető van a magyar történelemben. "Munkabírással, önuralommal, valóságérzékkel, felelősségtudattal és következetességgel vált valamennyiünk példaképévé" – hangsúlyozta Pálinkás József, hozzátéve, hogy Széchenyi István az Akadémiát megújító szemléletben és folyamatban is irányt mutatott. Az elnök kiemelte Széchenyi örökségének jelentőségét és erejét a mindenkori magyar társadalom, gazdaság, politika és kultúra számára, és beszédében arra hívott fel mindenkit, hogy életművére saját felelős tetteivel válaszoljon. Az előadás itt olvasható>>

 

 

A Széchenyi Társaság Díjainak átadása

 

 

Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna

Kiemelkedő oktató,nevelő és tehetséggondozó munkáját a magyar történelem és kultúra megismertetését és ápolását a Széchenyi Társaság gróf Széchenyi István szellemi öröksége folytatásaként értékeli, és ezért a Széchenyi Társaság Díja kitüntető elismerésben részesíti.

 

Laudációja dr. Pelyach Istvántól itt olvasható

 

 

Szabó IstvánA felvidéki magyar müszaki értelmiség magyar nyelvű képzzését és nevelését a Széchenyi Társaság gróf Széchenyi István szellemi öröksége folytatásaként értékeli, és ezért a Széchenyi Társaság Díja kitüntető elismerésben részesíti.

 

Laudációja Cservenka Jánostól itt olvasható

 

 

 

Professzorok Battyány KöreA nemzet szellemi energiáinak mozgósítását,a hazai és nemzetközi közéletben felmerülő,a jövöt befolyásoló kérdésekre adott válaszokat a Széchenyi Társaság gróf Széchenyi István szellemi öröksége folytatásaként értékeli, és ezért aSzéchenyi Társaság Díjakitüntető elismerésben részesíti.

 

Laudációja dr. Rubovszky Andrástól itt olvasható 

 

 

 

Dr. Pálfi József

Az erdélyi magyar keresztény felsőoktatás,valamint gr. Széchenyi István szellemiségét megtartó, azt fejlesztő szervezői, tanári, kutatói tevékenységét, a tudós és hitvalló erdélyi elődeink munkásságának történelmi tényfeltáró tevékenységét, a Széchenyi Társaság gróf Széchenyi István szellemi öröksége folytatásaként értékeli, és ezért a a Széchenyi Társaság gróf Széchenyi István szellemi öröksége folytatásaként értékeli, és ezért aSzéchenyi Társaság Díjakitüntető elismerésben részesíti.

 

Laudációja dr. Kőrösi Máriától itt olvasható

 

 

Dr. Velkey Ferenc
 
A Debreceni Egyetemen iskolát teremtett gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának újszerű feldolgozásával. Tudományos munkásságát, az új történész generáció nevelését, publikációit, előadásait a Széchenyi Társaság gróf Széchenyi István szellemi öröksége folytatásaként értékeli, és ezért aSzéchenyi Társaság Díjakitüntető elismerésben részesíti.

 

Laudációja Buday Miklóstól itt olvasható

 

 

 

 

  A díjazottak a Széchenyi Társaság elnöksége körében

 

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Széchenyi ünnep-2017 »
 • A SZT díjazottjai »
 • 2015 »
 • 2014 »
 • 2013 »
 • 2012 »
 • Széchenyi Társaság Díja
  A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 29 30 31 01 02
  03 04 05 06 07 08 09
  10 11 12 13 14 15 16
  17 18 19 20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29 30
  Legfrissebb képtárak

  Koszorúzás Budapesten

  A Széchenyi Társaság koszorúzás szervezett gróf Széchenyi István születésének 223. évfordulója alkalmából 2014. szeptember 19-én a Széchenyi István téri szobornál.