Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2016-05-31 13:22

Kőbe vésett hazaszeretet - Legyen betűje Széchenyi szobrán"

|

"A hazaszeretet azon szent láng, melyért, bármily gyermeki érzelemnek gúnyolják is azt a világ hidegen számító cosmopolitái, nincs mit pirulnunk, mert legtöbb magasztos cselekedet mégis innen vette, innen veszi, és innen fogja venni a Földön eredetét."

A soproni Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet hatodik születésnapján, 2015. szeptember 29-én elhatározta, hogy megújítja a legnagyobb magyar soproni szobrát: a szobor talpazatán található négy gránitlapot kicserélteti újakra, és 24 karátos arany betűkkel felvéseti rájuk magyarul, németül, horvátul és angolul Széchenyinek ezt, a hazaszeretetről vallott gondolatát. (részlet Széchenyinek 1846-ban, az Akadémia decemberi ülésén elhangzott beszédéből)
 Az első három nyelv emlékeztet arra, hogy az itt élők testvéri közössége formálta és tette méltán Európa-hírűvé térségünket: Sopronban és annak jelenlegi határokon átnyúló természetes vonzáskörzetében, az egykor volt Sopron-vármegyében, évszázadok óta természetes a magyar, a német és a horvát megszólalás. A negyedik választott nyelv, az angol pedig Széchenyi Anglia iránti tiszteletére utal – mint tudjuk, reformterveihez a legtöbb ihletet ottani útjaiból merítette. A szervezők elhatározták, lehetővé teszik mindazoknak, akiknek fontos a haza szeretete, hogy részeseivé válhassanak a megvalósulásnak. 

Célunk Széchenyi szellemén keresztül felhívni mindannyiunk figyelmét a hazaszeretet fontosságára, amit betűvédnökségi programunk keretében kívánunk elérni.

Mindannyian tudjuk, hogy a közösség építőkövei az azt alkotó emberek: az egyén életének értelmét közösségének, tágabb értelemben nemzetének fenntartása jelenti. Ugyanúgy, ahogy az emberi sejt létének értelmét is az egységes egész, az ember szolgálata jelenti.
 
Önmagukban a betűk értelmetlenek: értelmet csak egymás mellé leírva, szavakat alkotva, gondolattá válva nyerhetnek. 
Szülőföldünk közösségének is célt, értelmet az ad, ha testvér közösségeink megfogva egymás kezét, összekapaszkodva-vállvetve együtt szolgálhatják az egyet, az egészt: nemzetünket és hazánkat.
 
Ennek az igazságnak szimbolikus kifejezője a betűvédnökség, amellyel – ahogy Széchenyi is mindnyájunké –, minden betűnek lehet akár több őrzője akik erejükhöz, tehetségükhöz mérten részesei lehetnek a hazaszeretet fontosságát hirdető programunknak.
 
E gondolatból következően lehetőséget adunk arra is, hogy csoportok, közösségek – az egyéni védnökökre vonatkozó feltételekkel megegyezően – szintén vállalhassanak védnökséget egy-egy betű felett. Így családok, társaságok, munkahelyi kollektívák, iskolai osztályok, baráti körök és más szerveződések is kinyilváníthatják tiszteletüket Széchenyi szelleme és alkotó munkája iránt. 
 
E betűvédnökségi mozgalomban a kőbe vésett Széchenyi-idézet négy táblájának összesen 870 betűje fölött védnökséget vállalhatnak mindazok, akik céljainkkal nemcsak egyetértenek, hanem anyagilag is áldozatot vállalnak a szobormegújítás munkájában. A megújítást anyagilag is támogató „Védnökök” számára névre szóló oklevelet állítunk ki. Ugyanakkor azzal is beírják nevüket annak a szobornak a történelmébe, amelyet a Legnagyobb Magyar tiszteletére a fővárosi után másodikként emelt a nemzet, hogy a talapzatba elhelyezett, az utókornak szánt dokumentumokban is szerepelni fognak. 
 
A kezdeményező Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet a szobor megújításához kapcsolódóan támogatni fogja a Soproni Széchenyi István Gimnáziumot is, amely megemlékezve névadója születésének 225. évfordulójáról egy, az egész Kárpát-medence középiskolás ifjúságára kiterjedő Széchenyi-vetélkedőt szervez.
A közös összefogással megújított szobrot Széchenyi István születésének 225. évfordulóján, 2016. szeptember 21-én fogjuk ünnepélyes keretek között felavatni és átadni a nagyközönségnek. 
E célok jegyében reméljük, kérjük és várjuk szülőföldünk és az egész Kárpát-medence polgárainak támogatását!

Kedves Olvasó! 
Legyen Ön is a hazaszeretet szent lángjának védelmezője, a 870 aranyozott betű egyikének őrzője, a betű védnöke!


Sopron, 2016. május 27.

Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet


(A védnökké válás módjáról, feltételeiről a www.szechenyiszobor.hu oldalon a Védnökség/Program leírása menüpont alatt tájékozódhat.)Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

pechymaria 2016-07-13 08:58:50

Az Országos Széchenyi Kör elnökeként örülök annak, hogy a nemcsak a városban vagy a környéken élők kapnak lehetőséget arra, hogy védnökséget vállaljanak egy-egy betűért.
„A tett, a százezreknek egy célra törő cselekedete emelheti fel a nemzetet.” figyelmeztet minket Széchenyi, ezzel a védnökséggel sokan átélhetik az összetartozás és a közös cselekvés felemelő érzését is.
Kérem, csatlakozzanak a mozgalomhoz, legyenek jó védnökök!
Péchy Mária

smisi 2016-08-04 11:40:13

smisi 2016-08-04 11:42:22

További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Országos Széchenyi Kör közgyűlési meghívója »
 • In memoriam Almássy Lászlóné (1940-2021) »
 • Elhunyt Papp Éva »
 • Emlékezünk Rubovszky Andrásra »
 • 30 éve ápoljuk Széchenyi emlékét Szegeden »
 • 30 éves a Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja »
 • Meghívó közgyűlésére »
 • Széchenyi iskolák megyei találkozója Fertőszéplakon »
 • Gróf Széchenyi István halálának 159. évfordulója »
 • A 2019. évi Széchenyi Akadémia programja »
 • OSzK rendkívüli közgyűlés »
 • Széchenyi-szobor Szatmárnémetiben »
 • Széchenyi szobor »
 • Iskolanap »
 • hírlevél »
 • Akadémia »
 • Kör szegedi csoportja »
 • vándorkiállítás »
 • előadások Szegeden »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  02 03 04 05 06 07 08
  09 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak

  "de ki az a Széchenyi?"

  Dr. Amelie Lainer gazdaság történész Ausztriában él. Munkája során felfigyelt Széchenyire és megtanult magyarul. Belevetette magát a reformkori hitelviszonyok kutatásába. A Sina-bankházról, Széchenyi István és Sina György kapcsolatáról Deák Antal Andrással együtt jelent meg könyve. Kutatta a Timesban Széchenyi István és Béla cikkeit Londonban. Erről szólt az előadása.
  1 százalék

  Kérem, hogy jövedelemadója 1%-val támogassa az Országos Széchenyi Kört! Jelölje meg kedvezményezettnek, továbbá családja, ismerősei körében is terjessze ezt a kérést!
  Az Országos Széchenyi Kör adószáma: 19759252-1-08.


  Köszönettel: Péchy Mária elnök