Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2015-08-14 20:27

Országos Széchenyi Kör XX. Közgyűlése

|
2015. július 3 és 7. között tartotta az Országos Széchenyi Kör XX. Közgyűlését Győrben. A hagyományokat folytatva kísérő rendezvények tették színesebbé az összejövetelt.




Első nap délutánján rövid kirándulás keretében ismerkedtünk Dunaszerdahellyel, a kevés műemlékkel rendelkező kis város temploma nagy meglepetés volt és a körülötte kialakított tér már a megújulás jeleit mutatta. Sokan az első jó szlovák sörnek örültek a nagy nyári melegben. Utunk következő állomás Bős az erőmű volt, méreteiben és a környezet rendezettségében is lenyűgözött. Este a szokásos baráti vacsorán finom borok és sütemények mellett sokáig beszélgettünk, és örültünk a találkozásnak

A második napon került sor a Közgyűlés megtartására a Széchenyi István Egyetem Hallgatói és Oktatói Klub emeleti nagytermében. A Himnusz eléneklése után meghallgattuk Péchy Mária elnök és a tagcsoportok vezetőinek beszámolóját a végzett munkáról, majd a Széchenyi Emlékév szervezésével kapcsolatos eddig végzett munkáról. Az Emlékévben a Kör vállalja az iskolák részére szervezett vetélkedők, Széchenyi házhoz megy  előadássorozat, könyvkiadás, kiállítás szervezését, Emlékkönyv kiadását. A projektek indításához haladéktalanul hozzá kell kezdenünk.
A jó munkát végző köri tagok elismerő oklevelet vehettek át. Ezután került sor a választásokra. 4 év után néhány elnökségi tag lemondott tisztségéről, helyettük a közgyűlés új tagokat választott. Az elnökségi tagok 4 évre ismét Péchy Máriát választották meg a Kör elnökének. A közgyűlés a Szózat hangjaival ért véget. A Közgyűlés után megkoszorúztuk a Széchenyi István Egyetem kollégiumának parkjában álló Széchenyi István szobrot.
Ebéd után indultunk Pannonhalmára, ahol meglátogattuk a világörökség részét képező Bencés Főapátságot. A bazilikában Várszegi Asztrik apát úr celebrált misét, melynek meghallgatása után idegenvezetéssel megtekintettük az altemplomot, a kerengőt, a gyönyörű könyvtár és a levéltár legértékesebb darabjait. Az arborétumban sétálva megtekintettük a gyógynövény- és fűszerkert különleges növényeit. Hosszan gyönyörködhettünk a levendulaültetvények látványában, élvezhettük csodás illatát.

A harmadik napon Hoffbauer Veronika vezetésével gyalogos városnézésen vettünk részt Győrben. A Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatánál fekvő város történelmi belvárosának szinte minden épülete műemlék. Gyönyörködtünk a belváros Europa Nostra-díjas barokk épületegyüttesében, megtekintettük palotáit, múzeumait, jellegzetes sarokerkélyeit, cégéreit. A Bazilikában láttuk a Szűzanya kegyképet és Szent László hermáját. Kedves színfoltja volt a városnézésnek a sok-sok gyermek szórakozását biztosító Győrkőc fesztivál is. 
 
Délután tovább ismerkedtünk Győr környékével Szalay Csaba vezetésével. Először a Bakony és a KisalfSzalayöld találkozásánál fekvő Pápára érkeztünk. Megcsodáltuk Közép-Európa legszebb barokk terét, a jellegzetes pápai zárt erkélyeket. .Megtekintettük a szépen felújított Esterházy-kastélyt,a katolikus nagytemplomot, a református kollégiumot, ahol Petőfi Sándor és Jókai Mór is tanult. 
Megnéztük a vörösiszap katasztrófát követő újjáépítéskor kialakított új lakótelepet Devecseren. Kirándulásunk következő állomása Ganna volt. Döbbenetes volt a parányi kis település csodálatos nevezetességének látványa. A római Pantheon kicsinyített másaként épült az Esterházy-család megrendelésére a 19. század elején a plébániatemplom és az altemplomban található mauzóleum, mely az Esterházyak grófi ágának temetkezési helye.
Magyarpolány sváb település volt utunk következő állomása. A takaros porták megtekintése után a Kálvária-hegy oldalában elhelyezett lépcsők mentén láttuk a késő barokk Kálváriát. Az öt, sátortetős stációban életnagyságú, festett naiv faszobrok mutatják be a fájdalmas rózsafüzér öt titkát. Megtudtuk a helybeliektől, hogy a felső kápolnában a szeptemberi Mária-búcsút, a lenti templomban a László napi ünnepséget tartják, a templom előtt pedig a Passió-játékot. Csodálatos látvány tárult elénk a 153 lépcső megmászása után: láthattuk a falut és a környező bakonyi tájat.

A negyedik nap úti célja Pozsony volt. Itt Korpás Árpád nagyszerű idegenvezetésével néztük meg a régi magyar koronázóvárost, Szlovákia fővárosát. A Duna fölött emelkedő pozsonyi vár, a városfalak, a Szent Márton templom, a rendi országgyűlés épülete, a Fő tér, az Óvárosháza, a Prímási palota megtekintése után fogyasztottuk el ízletes ebédünket. Ezután látogattuk meg a Pozsonyi Magyar Intézetet, ahol ismertetést kaptunk a Pozsonyi kifli nevet viselő polgári társulás küldetéséről. A tagok Pozsony történelmi és kulturális értékeit ápolják, népszerűsíti,k gyűjtik a régi Pozsonyt bemutató képeslapokat, tárgyi emlékeket. Pozsonyi mesék címmel könyvsorozatot adnak ki híres magyarokról, Bartók Béláról, Kempelen Farkasról, Lechner Ödönről. A könyvbemutatókon pozsonyi kiflit is kínálnak az érdeklődőknek. Számtalan rendezvényt szerveznek, együttműködésünk eredményesnek és sikeresnek ígérkezik. A szíves vendéglátás után folytattuk utunkat, és a Mihály-kapun át jutottunk a Sétatérre, a Koronázódomb térre. Fáradtan, de nagyszerű élményekkel telten értünk vissza szálláshelyünkre.

Az ötödik nap helyszíne Öregkomárom volt. Itt Bende István idegenvezetésével néztük meg a város nevezetességeit. A Városháza épülete előtt álltunk meg először, ahol megnéztük Komárom védőjének, Klapka Györgynek szobrát, majd meghallgattuk a városháza ablakában megjelenő huszárfigura trombitajátékát, a Klapka-indulót. Ezután megkoszorúztuk Széchenyi István emléktábláját. Az Európa Udvar a város egyik legnagyobb turisztikai látványossága. A tér 45 különböző európai ország építészeti stílusát magán viselő építményeit mutatja be. Az udvarban látható szobrok közül a legkedvesebb számunkra Széchenyi István kezében a Lánchíd modelljét tartó szobra volt. Láttuk Jókai Mór és Lehár Ferenc, Komárom híres szülötteinek köztéri szobrait, és megtekintettük a Zichy-palota épületében látható kiállítást, mely az író és a zeneszerző munkásságát, szülővárosukhoz fűződő kapcsolatát mutatja be.

Hálás szívvel köszönjük Péchy Mária szervező munkáját, köszönjük, hogy újra együtt lehettünk, sok szép élménnyel gazdagodva térhettünk haza. A közgyűlés, a közös kirándulás ismét erőt ad ahhoz, hogy tovább folytassuk munkánkat Széchenyi emlékének, szellemi hagyatékának ápolásához.

Papp Éva
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Országos Széchenyi Kör közgyűlési meghívója »
  • In memoriam Almássy Lászlóné (1940-2021) »
  • Elhunyt Papp Éva »
  • Emlékezünk Rubovszky Andrásra »
  • 30 éve ápoljuk Széchenyi emlékét Szegeden »
  • 30 éves a Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja »
  • Meghívó közgyűlésére »
  • Széchenyi iskolák megyei találkozója Fertőszéplakon »
  • Gróf Széchenyi István halálának 159. évfordulója »
  • A 2019. évi Széchenyi Akadémia programja »
  • OSzK rendkívüli közgyűlés »
  • Széchenyi-szobor Szatmárnémetiben »
  • Széchenyi szobor »
  • Iskolanap »
  • hírlevél »
  • Akadémia »
  • Kör szegedi csoportja »
  • vándorkiállítás »
  • előadások Szegeden »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04
    Legfrissebb képtárak

    "de ki az a Széchenyi?"

    Dr. Amelie Lainer gazdaság történész Ausztriában él. Munkája során felfigyelt Széchenyire és megtanult magyarul. Belevetette magát a reformkori hitelviszonyok kutatásába. A Sina-bankházról, Széchenyi István és Sina György kapcsolatáról Deák Antal Andrással együtt jelent meg könyve. Kutatta a Timesban Széchenyi István és Béla cikkeit Londonban. Erről szólt az előadása.
    1 százalék

    Kérem, hogy jövedelemadója 1%-val támogassa az Országos Széchenyi Kört! Jelölje meg kedvezményezettnek, továbbá családja, ismerősei körében is terjessze ezt a kérést!
    Az Országos Széchenyi Kör adószáma: 19759252-1-08.


    Köszönettel: Péchy Mária elnök