Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2014-06-20 21:33

A XX. Széchenyi - bál Árkoson

|
Jó hangulatban, szép időben és különleges vendégekkel indult a huszadik Széchenyi-bál az árkosi Szentkereszty-kastélyban. A vendégek körében a helyi és a nemzetközi „arisztokrácia” képviseltette magát, volt Mátyás király, Ferenc József császár és Sissi királyné, Károly herceg és Kamilla, Szerénke és Lukrécia, no meg Porsche és neje, Mercédesz is.

 
A bált Puskás Bálint Zoltán máltai lovag, alkotmánybíró, a rendezvény fővédnöke nyitotta. Beszédében elmondta, hogy az eseményt a "mikeses" ifjúság szimbólumának tartja, mely azt az igényt tükrözi, hogy hűek maradjunk őseik hitéhez, hagyományaihoz és nyelvéhez. És így a fiatalok, akik elődeink nagyjait tekintik példaképnek, lehetnek népünk máltai lovagjai és mindennapjaink névtelen hősei, akik biztosíthatják nemzetünk fennmaradását.
Szőcs Torma Katalin, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum aligazgatója Széchenyi szavait idézte, miszerint „a kisded makkbul magas tölgyfa lesz”. Éltes Rita, a Mikes-líceum Diák-tanácsának elnöke köszönetet mondott, hogy ilyen sok vendég gyűlt össze erre a kis időutazásra, majd megköszönte a több hónapig tartó munkát mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez az este létrejöjjön.
Ezután bevonult lovas huszárok kísérte hintón maga Széchenyi István, azaz Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, majd kezdetét vette a bál. Először Nagy Kopeczky Annamária tanítványaié volt a szabadtéri táncparkett: palotást táncoltak, majd jöttek a nagyobbak a keringővel, aztán Daragics Éva tanárnő, a Széchenyi-bál ötletgazdája elmondta, hogy a húsz éve útjára indított bál rendhagyó „tanáros történelemórának” indult, amely terebélyes rendezvénnyé nőtte ki magát. Jó ezt látni, hogy – Shakespearerel szólva – „olyan szövetből vagyunk, mint álmaink”. Aki teremteni akar, az adni akar valamit, egy valódi ünnepet, amely egy kissé felemel, és közelebb visz, és megteremt egyfajta reális kapcsolatot az emberek közt az internet és a virtuális világ helyett. Merjünk nagyok lenni, és engedjük ki magunkból a homo ludenst, vagyis a játékos embert, merjünk ünnepelni. E szavak után Daragics tanárnő leleplezett egy emléktáblát a kastély falán. Aztán egymással párhuzamosan futottak a programok, volt lovaglás kisebbeknek (az árkosi Barabás-lovarda jóvoltából), táncoktatás, fotósarok, szalonmuzsika, csónakázás.
Az est fénypontjának az Eperjes Károly színművésszel való beszélgetés bizonyult, amelyet Pálffy Tibor, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze moderált. Eperjes művész úr mesélt a 2002-ben készített, Híd¬ember című filmről, amelyben ő alakította Széchenyit. Széchenyi nem tekintette magát a legnagyobb magyarnak, inkább példaképét, Szent István királyt tekintette annak. Egyetemes gondolkodó volt. negyvennyolc után „csak” idegösszeomlást kapott, majd könyvével hozzájárult a Bach-korszak megbuktatásához. A legnagyobb magyarról úgy tudjuk, hogy élete végén megőrült, majd öngyilkos lett. Viszont ez nem így van, halála politikai merénylet volt, majd öngyilkosságnak állították be a halálát – mondotta.
Az éjszakába nyúló rendezvény balettelőadással, közös vacsorával, szerenáddal, bálkirálynő-választással, tombolahúzással, majd pezsgőbontással ért véget.
 
Matekovics János Zoltán 
 
Megjelent június 16-án a Háromszék független napilapban 
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

pechymaria 2014-06-22 22:10:51

Tisztelt "mikeses" tanárok és diákok!
Örömmel olvastam, hogy immár a XX. Széchenyi-bált rendezték meg az Árkosi kastélyban. Emlékszem Dragics Éva tanárnő lelkes beszámolójára az első bálok után a száz szál a gyertyával megvilágított pazar hangulatú rendezvényekre. Az bálokat még a hagyományos báli szezonban rendezték, így hiába kaptam meghívást a távolság és a munkahely nem tette lehetővé,hogy én is a bálozók közt lehessek. Éva ötletgazdagságát én személyesen is tapasztaltam, hiszen az Országos Széchenyi Kör táboraiban sokat segített, 1995-ben fogadta az Ifjúsági Szárny tagjait, akik Mikes Kelemen Liceumban tartották közgyűlésüket.
Kívánom Sepsiszentgyörgyön élő Széchenyi tisztelőknek, hogy még sokáig rendezzenek bálokat, őrizzék a hagyományokat maguk és sokak örömére.
Péchy Mária
Országos Széchenyi Kör elnöke

További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Országos Széchenyi Kör közgyűlési meghívója »
  • In memoriam Almássy Lászlóné (1940-2021) »
  • Elhunyt Papp Éva »
  • Emlékezünk Rubovszky Andrásra »
  • 30 éve ápoljuk Széchenyi emlékét Szegeden »
  • 30 éves a Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja »
  • Meghívó közgyűlésére »
  • Széchenyi iskolák megyei találkozója Fertőszéplakon »
  • Gróf Széchenyi István halálának 159. évfordulója »
  • A 2019. évi Széchenyi Akadémia programja »
  • OSzK rendkívüli közgyűlés »
  • Széchenyi-szobor Szatmárnémetiben »
  • Széchenyi szobor »
  • Iskolanap »
  • hírlevél »
  • Akadémia »
  • Kör szegedi csoportja »
  • vándorkiállítás »
  • előadások Szegeden »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04
    Legfrissebb képtárak

    "de ki az a Széchenyi?"

    Dr. Amelie Lainer gazdaság történész Ausztriában él. Munkája során felfigyelt Széchenyire és megtanult magyarul. Belevetette magát a reformkori hitelviszonyok kutatásába. A Sina-bankházról, Széchenyi István és Sina György kapcsolatáról Deák Antal Andrással együtt jelent meg könyve. Kutatta a Timesban Széchenyi István és Béla cikkeit Londonban. Erről szólt az előadása.
    1 százalék

    Kérem, hogy jövedelemadója 1%-val támogassa az Országos Széchenyi Kört! Jelölje meg kedvezményezettnek, továbbá családja, ismerősei körében is terjessze ezt a kérést!
    Az Országos Széchenyi Kör adószáma: 19759252-1-08.


    Köszönettel: Péchy Mária elnök