Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2013-10-16 14:36

Országos Széchenyi Kör elnökségi ülése Budapesten

|

Aczél Eszter a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, a Széchenyi Emlékmúzeum megbízott igazgatója volt a vendége a Budapesten megtartott elnökségi ülésnek. Mint ismeretes az Emlékmúzeum 2013 -tól a Nemzeti Múzeum filiáléja. A legfontosabb témakör a nagycenki múzeum és az Országos Széchenyi Kör együttműködése és a múzeum jövője volt.

Az Országos Széchenyi Kör elnöksége 2013.09.14-én elnökségi ülést tartott Budapesten. Az elnökség tagjai találkoztak Aczél Eszterrel, a nagycenki Emlékmúzeum megbízott igazgatójával.  A kötetlen beszélgetés elején Péchy Mária elnök bemutatta az elnökség tagjait, röviden ismertette a kör közel negyven éves múltját, a múzeummal kialakult igen szoros kapcsolatát.


Aczél Eszter elismerően szólt a Széchenyi Kör eddigi tevékenységéről és örömét fejezte ki, hogy a múzeum ilyen nagy létszámú támogató egyesülettel rendelkezik. Ismertette dr. Csorba László főigazgató úrral közösen kialakított rövid és hosszú távú terveit.
Elsődleges feladatának a 2009-ben elnyert pályázat befejezését tekinti, melynek megvalósítása igen feszített munkát igényel, hiszen az elmúlt években csak az előkészületek történtek, s a koncepción is változtatni szándékoznak. Nagyobb hangsúlyt kap a kiállításon belül a család, az utódok és a Széchenyi életmű egy-egy kiemelkedő alkotásának részletesebb bemutatása. A kiállítást 2014. március 15-én szeretnék megnyitni. A felújítás ideje alatt, egy-egy részt zárnának be, és a nem látogatható termeket kivetítőn mutatnák be.

 

Legfontosabb célkitűzése a múzeumi rang visszaállítása és ehhez a szakmai háttér megteremtése és biztosítása.


Ugyancsak célkitűzése a modern múzeumpedagógia alkalmazása, de nem a technikai eszközök túlsúlyával kívánja megoldani, hanem olyan kisebb terek, sarkok létrehozásával, ahol a kiállítás anyagához kapcsolódva a látogató talál nézegetni, böngészni, hallgatni való anyagokat is.
Elképzelése szerint Nagycenk kulturális és tudományos központtá válhat, és ebben a partnerek – önkormányzat, Széchenyi Kör, Nyugat Magyarországi Egyetem Lovas központja  –  munkájára is számít.

A múzeum legyen valóban emlékhely. Kiemelt szerepet szán a szervezet turizmusnak. Minél több magyar diák, felnőtt határainkon innen és túlról keresse fel a legnagyobb magyar otthonát. A hosszú távú tervek közé sorolta a kastély felújítását, sajnos ezzel sokat nem lehet várni, hiszen az épület állapota komoly gondot jelent, a tető, az ereszek és a teljes homlokzat javítása nagyon időszerű.


A kör elnöksége örömét fejezte ki, hogy határozott elképzelésekkel, nagy múzeumi tapasztalattal és Széchenyi-ismerettel rendelkező igazgató került a múzeum élére. A kör kulturális rendezvények, előadások, akadémiák szervezésben, és a diákok, iskolák mozgósításában tud segíteni, de szükség esetén közmunkára is képes mozgósítani.


Az elnökség a továbbiakban értékelte a júliusi közgyűlés munkáját. Az elnöki beszámoló is bizonyította, hogy nehéz körülmények – a támogatási lehetőségek csökkenése – ellenére megvalósultak az első félévre tervezett programok.


Az elnökség határozatában köszönetet mondott Baracskai Józsefnek országgyűlési képviselőnek, Zalaszentgrót polgármesterének, hogy vendégül látta a Közgyűlésre érkezőket és Szalay Csabának a nagyon körültekintő szervező munkájáért és az igen színes és változatos kiegészítő programokért. Lásd a zalaszentgróti közgyűlés jegyzőkönyvét
Az elnökség megbeszélte a Széchenyi Fórum.hu portálrendszer keretében az Országos Széchenyi Kör portáljának működtetésével kapcsolatos feladatokat és meghallgatta a féléves pénzügyi beszámolót.

 

 

Péchy Mária

elnök

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Országos Széchenyi Kör közgyűlési meghívója »
 • In memoriam Almássy Lászlóné (1940-2021) »
 • Elhunyt Papp Éva »
 • Emlékezünk Rubovszky Andrásra »
 • 30 éve ápoljuk Széchenyi emlékét Szegeden »
 • 30 éves a Széchenyi Kör Szegedi Tagcsoportja »
 • Meghívó közgyűlésére »
 • Széchenyi iskolák megyei találkozója Fertőszéplakon »
 • Gróf Széchenyi István halálának 159. évfordulója »
 • A 2019. évi Széchenyi Akadémia programja »
 • OSzK rendkívüli közgyűlés »
 • Széchenyi-szobor Szatmárnémetiben »
 • Széchenyi szobor »
 • Iskolanap »
 • hírlevél »
 • Akadémia »
 • Kör szegedi csoportja »
 • vándorkiállítás »
 • előadások Szegeden »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  02 03 04 05 06 07 08
  09 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 31 01 02 03 04
  Legfrissebb képtárak

  "de ki az a Széchenyi?"

  Dr. Amelie Lainer gazdaság történész Ausztriában él. Munkája során felfigyelt Széchenyire és megtanult magyarul. Belevetette magát a reformkori hitelviszonyok kutatásába. A Sina-bankházról, Széchenyi István és Sina György kapcsolatáról Deák Antal Andrással együtt jelent meg könyve. Kutatta a Timesban Széchenyi István és Béla cikkeit Londonban. Erről szólt az előadása.
  1 százalék

  Kérem, hogy jövedelemadója 1%-val támogassa az Országos Széchenyi Kört! Jelölje meg kedvezményezettnek, továbbá családja, ismerősei körében is terjessze ezt a kérést!
  Az Országos Széchenyi Kör adószáma: 19759252-1-08.


  Köszönettel: Péchy Mária elnök