Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2013-04-30 17:26

Széchenyi István életműve legyen hungarikum!

|
FELHÍVÁS!
A Széchenyi Alapítvány kuratóriumának tagjai a Hungarikum törvény alapján szeretnének közösséget alkotni, csoportosulást létrehozni annak érdekében, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka deklaráltan is váljék azzá ami, legyen valóságos, kiemelt és védett hungarikum.
Várjuk a Széchenyi-tisztelők támogató csatlakozását.


Indoklás
Gróf Széchenyi István életműve páratlan, nem csak a saját korában volt kiemelkedő, hanem manapság az utókor számára is igen fontos értékeket hordozó személyiség. Cselekvő hazaszeretete minden magyar számára példaértékű. Nem véletlenül nevezték őt a leghívebb és a legnagyobb magyarnak.


Általában tisztelet övezi Széchenyit, nem osztja meg a magyarságot. Akik találkoztak az életművével, akiket megérintettek Széchenyi gondolatai, azok szerencsésnek tartják magukat, és a maguk területén a tevékenységüket áthatja Széchenyi szellemisége.


A Széchenyi-életművet határtalan kincsesbányának ismertünk meg, amelyet méltatlanul elhanyagoltnak találunk. Megállapítható, hogy még az értelmiségi körökben is nagyon alacsony szintű a Széchenyi-ismeret. A Széchenyi Alapítvány tevékenységének középpontjában a Széchenyi-ismeret növelése áll, hiszen mindenki számára elérhető a Széchenyi-életmű és a benne rejlő értékek, amelynek a kamatoztatása az egyén, a család, továbbá a magyar nemzet és az országunk alapvető érdeke.


Fordítsunk nagyobb gondot arra, hogy megismerjük, és gyermekeinket megismertessük a Széchenyi-életművel. Öntől is függ, hogy szélesebb körben váljék belsővé a Széchenyi-életműből fakadó cselekvő hazafiság. Ezért sokkal alaposabban és szélesebb körben tartjuk szükségesnek Széchenyit tanítani. Céljainak megismerése, az általa bejárt út, az általa alkalmazott eljárások a mai ember számára is gyakorlati hasznokat hajthat. A Széchenyi-ismeret növekedésével együtt jár a jó példa, az erkölcsi megújulás, a jelenlévő, de lappangó értékek markánsabb manifesztálódása is. Az lehet követendő példa, amiről bebizonyosodott a hasznossága, azt lehet szeretni, amit ismerünk.


Van-e kétségünk abban, hogy Széchenyi István életműve páratlan nemzeti kincsünk? Elviekben nincs, de mit ér az olyan érték, amit nem tekintünk annak, vagy csak kipipáljuk, hogy a „legnagyobb”? Széchenyi több hálát érdemelne az utókortól.


A fentiekből kiindulva, a Hungarikum-törvény, és annak végrehajtási rendelete alapján, valamint attól a meggyőződéstől vezérelve, hogy az egyik legnagyszerűbb hungarikumunk a Széchenyi-életmű a Széchenyi Alapítvány elhatározta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka bekerüljön a Magyar Értéktárba, majd onnan a Hungarikum Bizottság emelje azt a hungarikumok sorába.


Keressük azokat a személyeket, akik egyetértenek kezdeményezésünkkel és támogatni akarják, hogy gróf Széchenyi István szellemi örökségét nyilvánítsák hungarikummá.

 

A beérkező ajánlások itt olvashatók>>

 

 

 

Kedves Széchenyi-tisztelő Barátunk!
Kérjük, hogy írjon és postázzon egy pármondatos levelet, hogy különösen miért tartja indokoltnak Széchenyi István szellemi hagyatékának felvételét a Magyar Értéktárba, s hogy onnan emeljék a hungarikumok közé. (Szükséges adatok: dátum, név, titulus(ok) anyja neve, lakcím, email cím, aláírás). (Postacím: Széchenyi Alapítvány 1535 Budapest, Pf.: 792.)

Egyben kérem, hogy egyetértő támogatását ne csak postán, hanem emailben is küldje el a szechenyialap@logod.hu email címre, a közzététel érdekében.
Minden támogató levél segíti ügyünket, ezért csatolni fogjuk a beadványunkhoz, illetve  engedelmével a támogató levelét közzé tesszük a Széchenyi Fórum.hu portálon.


Azok számára pedig, akik nem használnak emailt, vagy nincs idejük a támogató levél megírására, egy innen letölthető aláíró ívet teszünk közzé, amelyben adataik megadásával tudják kifejezni egyetértésüket.

Kérjük az önkéntesek segítségét; vállalják el a környezetükben az aláírásgyűjtést, és az ívek visszaküldését címünkre. Ezeket az íveket is csatolni fogjuk a kérvényünkhöz.


Budapest 2013. április 28.

 

Buday Miklós
Széchenyi Alapítvány

elnök

 

*****

 


Melléklet

A Kormány a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben foglaltak szerint megalkotta a 114/2013. (IV. 16.) Korm. sz. rendeletét a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodájának közleménye röviden összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat:
„Nemzeti értékeinket a Magyar Értéktár, a magyarság csúcsteljesítményeit a Hungarikumok Gyűjteménye tartja majd nyilván. A nemzeti értékek azonosításának, összegyűjtésének, rendszerezésének és nyilvántartásának rendjét, valamint a hungarikummá minősítés folyamatát a most elfogadott kormányrendelet részletesen szabályozza.

Bármely állampolgár, civil és gazdasági szervezet kezdeményezheti, hogy szellemi és kulturális javaink, szokásaink, jelképeink és egyedi termékeink közül valamelyik bekerüljön az alulról felfelé építkező Magyar Értéktárba. Az egyes értékek értéktárakba való felvétele – egy erre rendszeresített adatlap kitöltésével – települési, megyei, országos vagy külhoni szinten javasolható.

Helyi kezdeményezésre, az önkormányzatok döntése alapján jönnek létre a települési, a tájegységi és a megyei értéktárak, amelyek a helyi szintű nemzeti értékeket tartalmazzák. Az ágazati értéktárakat az egyes hatáskörrel rendelkező minisztériumok állítják össze. A Magyarország határain túl fellelhető, magyar vonatkozású nemzeti értékek nyilvántartásba vételét a Magyar Állandó Értekezlet szakbizottsága határozza meg. E nemzeti értékek kedvező elbírálás esetén a külhoni magyarság értéktárát gyarapítják. A helyi és ágazati értéktárakban, továbbá a külhoni magyarság értéktárában szereplő, valamint az országos jelentőségű nemzeti értékek közül – a szakmai ágazati szakbizottságok értékelése alapján – a Hungarikum Bizottság választja ki, hogy mi kerüljön a Magyar Értéktárba.

A Magyar Értéktárban nyilvántartott, megkülönböztetésre, kiemelésre méltó, a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számító nemzeti értékeket a Hungarikum Bizottság minősíti majd hungarikummá.

A Hungarikumok Gyűjteményébe felvett értékek gondozói, kezelői, előállítói pályázhatnak majd a hungarikum védjegy használatának elnyerésére.”

 

 

E felhívás szórólap változata innen letölthető>>

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

hirdetés
Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Széchenyi István életműve legyen hungarikum! »
  • Széchenyi-kvíz »
  • Önkénteseket, kapcsolattartókat keres a Széchenyi Fórum.hu »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04