Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2019-03-08 21:46

Az Országos Széchenyi Kör 2019/1. hírlevele

|
Beszámoló a 2018. év legfontosabb eseményeiről.

2019. év tervei

Az Országos Széchenyi Kör 2019/1. sz. hírlevele

Beszámoló a 2018. év legfontosabb eseményeiről

Az elmúlt évben a Széchenyi kiállításunk folytatta útját, s a legtöbb helyszínen előadásokat, vetélkedőket is tartottak. Helyszínek időrendben: Nagycenk, Kapuvár (több iskolából is jöttek), február végén: Budapest Széchenyi Gimnázium (előadók: Buday Miklós, Cserháti László), Csömör Könyvtár (Papp Éva), április: Mosonszentmiklós Széchenyi István Általános Iskola, Budapest Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnázium, Tatabánya könyvtár, szeptember: Budapest Telepes utcai Széchenyi Általános Iskola, Kőbánya Széchenyi István Általános Iskola.

A Kossuth Szövetséggel közösen Széchenyi - Kossuth Szónoklat Versenyt rendeztünk, a döntő március 13-án, Budapesten zajlott, köszönet Kazy Zsámbok Gizellának és Csabai Máriának.

A Széchenyi Akadémiát „Széchenyi márciusa” címmel Nagycenken március 15-19 közt rendeztük meg, pozsonyi kirándulással egybekötve. Előadók voltak: Csorba László, Papp Éva, Siska Tamás, Szabó Miklós, Szentkuti Károlyné.

Március 15-én Szatmárnémetiben Széchenyi szobrot avattak. A szoborállítás kezdeményezője Sike Lajos volt, megvalósulását anyagilag is támogattuk. Gyönyörű lett!

Koszorúzásokat a szokott rendben április 8-án és szeptember 21-én Budapesten, Szegeden, Nagycenken,
Nyíregyházán, Sopronban, Zircen, Siófokon, Zalaszentgróton, Mosonmagyaróváron megrendeztük.

Közgyűlésünket május 12-én Budapesten tartottuk. A közgyűlés elfogadta az elnökség javaslatát, az új tagdíjak aktív dolgozóknak: 3000 Ft/év, diákoknak és nyugdíjasoknak: 1500 Ft/év - ezt az összeget kérjük befizetni a mellékelt csekken vagy átutalni a kör számlaszámára: 59500337-11101703.

Az elnökség az év során üléseit Budapesten tartotta április 22-én és november 17-én.

A nagycenki kastély tervezett felújítása miatt július első napjaiban elkezdtük a kör dokumentumainak, könyveinek csomagolását, és a helyi polgármester jóvoltából tárolási gondjaink is megoldódtak.

Az elnökség tagjai képviselték a kört Sopronban ill. Felső-Pulyán rendezett szakmai konferenciákon.

Csoportok munkája
Szeged: minden hónapban tartanak összejövetelt.
Néhány előadás: Tábory Jánosné: Gróf Széchenyi István a „nemzet napszámosa”; Cserháti László: Széchenyi a sportember; Papp Éva: Clark Ádám, a Lánchíd építésének vezetője. Kirándulások, koszorúzások egészítették ki a programot. Szegeden szoros kapcsolat alakult ki más civil szervezetekkel is, így a Közéleti Kávéházban 3, a Somogyi Könyvtárban 3, középiskolákban és általános iskolákban 8 előadást tartott Papp Éva.

A Szabolcsi Csoport legnagyobb eseménye a Széchenyi István Szakgimnázium fennállásának 100. évfordulója, ami egész éves programot jelentett, melynek csúcspontja a szeptember 21-én megtartott ünnepség volt. Néhány esemény, ami szeptember 21-ét megelőzte: vetélkedő sorozat (tantárgyi, sport, művészeti), előadások, kiállítások, a Széchenyi Kör tevékenységét bemutató kiállítás, emlékkönyv, végül Széchenyi emlékoszlop állítása. Emléket állítottak tanáraiknak, és kimagasló teljesítményt nyújtó diákjaiknak.

Kitüntetések
Papp Éva május 18-án a Széchenyi Kör Szegedi Csoportjában végzett munkájáért megkapta a Szegedért Emlékérmet!
A Széchényi István Szakgimnáziumban szeptember 21-én átadták a tanárok és diákok egyöntetű szavazata alapján a Széchenyi István Emlékérem kitüntetést Kubik József tanár úrnak, a Szabolcsi Csoport vezetőjének.
Egy év késéssel kaptuk a hírt Püspökladányból: „2017. október 23-án Püspökladány Önkormányzata a városért végzet kimagasló munkájáért Pro Urbe emlékérem kitüntetésre méltónak ítélte Sassné Szalay Gyöngyit a Széchenyi Kör helyi csoportjának vezetőjét.”

Jól ismerve munkájukat, tiszta szívvel, nagy örömmel gratulálunk a megérdemelt kitüntetéshez a kör tagsága nevében!

2019. év tervei

Ebben az évben három alkalommal tartunk közgyűlést.
Az első március 23-án Budapesten lesz, ahol a felügyelő bizottság lemondott tagjai helyett választunk új tagokat. Erre azért van szükség, hogy az előző gazdasági év lezárása szakszerűen megtörténjen. Jelöltjeink ismerik és vállalják a feladatot, így lesz időnk arra is, hogy beszélgessünk, így várom a kör életével kapcsolatos javaslatokat, ötleteket. A közgyűlés után javasolt program a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának megtekintése közösen, a többi rész egyéni érdeklődés szerint lehetséges.

Május 18-án szombaton lesz a következő közgyűlés, ahol a 2018-as év szakmai és pénzügyi beszámolóit fogadjuk el. Ez az összejövetel is Budapesten lesz, meghívót később küldünk ki.
Tervezett kísérő programra várom a javaslatokat (előadásra, vagy tematikus sétára).

Július 5-7 között tisztújító közgyűlés és kapcsolódó rendezvények Székesfehérváron. Tervezett programok: péntek délután Bory vár, szombat délelőtt közgyűlés, délután városnézés, vasárnap kirándulás Tác- Gorsium- Pákozd és ebéddel zárul a program. Részletes program a következő levélben.

23. Széchenyi Akadémia április 5-8 között lesz Nagycenken, Széchenyi halála és feltámadása címmel.
Az előadások az Emlékmúzeumban, szállás Fertőbozon, a kettő közt a közlekedés kisbusszal. Ellátás első nap vacsorától negyedik nap reggeliig.

Részvételi díj: 22 000 Ft.
Előadások témakörei:
Első nap: halálának és temetésének körülményei, arra is keressük a választ bebalzsamozták–e Széchenyit. Részt veszünk a község ünnepségén.
Második napon arról hallhatunk előadásokat, hogyan használták fel és használták ki halála óta Széchenyi életművét. Délutánra vendégeket hívunk a Széchenyi nevét viselő szervezetektől és iskolákból, bemutatkozás és jövő tervezés céljából.
A harmadik napon arról lesz szó, hogy milyen apa volt Széchenyi és hogyan változtak meg napjainkban az apai szerepek.
Az utolsó napon vezetett temetőlátogatásra kerül sor.
Felkért előadók (egyeztetés alatt): Csorba László, Diószegi Szabó Pál, Fónagy Zoltán, Horváth Attila, Huibert Edit, Papp Éva. Tervezzük még családterapeuta és pszichológus meghívását is. A beszélgetések vezetői: Szabó Miklós és Siska Tamás.
Pontos programot a jelentkezőknek küldünk, illetve az egyeztetések után a honlapon is olvasható lesz.
Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a regisztrációs költség – 6000 Ft – befizetésével lehet, ami a teljes részvételi díjba beszámít.

Az Országos Széchenyi Kör Szegedi Csoportja 30 évvel ezelőtt alakult, s erre emlékeznek május 23-án, a város hetében. A rendezvény keretében ünnepi megemlékezést tartanak a Városháza dísztermében, ahol részletek hangzanak el Széchenyi naplójából a Gábor Dénes Szakgimnázium diákjainak tolmácsolásában. A színház zenekarának előadásban Széchényi Imre szerzeményét is megismerhetik a jelenlevők. Koszorúzás zárja az eseményt. A meghívott vendégek közt van Széchényi Kálmán, aki a Széchenyi-családegyesület szeniorja (elnöke). A szegedi csoport tagjai mindenkit szeretettel várnak, igény szerint segítenek a szállás megoldásában.

Kirándulás Partiumba augusztus 23-25 között
Program:
Első nap: utazás Koltóra, Nagybányára, majd Gutin-hágó, Aknasugatag (szállás két éjszaka).
Második nap: kirándulás Visó völgyébe, Bárcfalvai kolostor megtekintése, Máramarossziget városnézés.
Utolsó nap: Kőszeg-remetére utazunk, fejet hajtunk az 1861-ben a falu lakossága által felállított Széchenyi emlékoszlopnál, Szaploncán különleges temetőlátogatás és zárásként Szatmárnémetiben koszorúzás a Széchenyi szobornál, városnézés.
Várható költség 28000 Ft, mely tartalmazza félpanziós szállást, biztosítást, buszköltségeket, de a belépők árát nem! Az út szervezője és idegenvezetője: Fazekas Sándor a Szabolcsi Csoport tagja.
Az első napi korai indulás, illetve az utolsó napi esetleges késői visszaérkezés miatt a távolabbról érkezőknek szállást biztosítunk igény szerint Nyíregyházán. Javasolt az előző napi délelőtti érkezés, hogy a helyi tagok vezetésével megnézzük Nyíregyháza nevezetességeit. A jelentkezéseket várjuk március 30-ig, az első részlet: 10000 Ft/fő befizetése április 30-ig. Pontos programot és hasznos tudnivalókat a jelentkezőknek küldjük!

Széchenyi-vándorkiállításunk jelenleg Budapesten van, szeptembertől Mohácsra és környékére kérték, a két időpont között még több helyre el tudjuk vinni, várjuk a jelentkezéseket!
Általában előadások – zömében Papp Éva tartja - kapcsolódnak a kiállítás megnyitójához.

Koszorúzások: Az előző évek hagyományai szerint koszorúzunk Nagycenken, Budapesten, Szegeden, Nyíregyházán, Zircen, Siófokon, Sopronban és mindenütt ahol van erre lehetőség.

Péchy Mária
elnök

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Az Országos Széchenyi Kör Hírlevele 2022/1 »
  • Az Országos Széchenyi Kör 2019/1. hírlevele »
  • Tervek 2014 »
  • Hírlevél a 2013-ról »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04