Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2020-08-03 10:42

Pályázati eredmény és a folytatása

|

A Nemzeti Információs Rendszer (NIR) keretében "A magyar kultúráért és oktatásért" - a Központi pályázati felhívásra beadott "Széchenyi Hitel című könyvének fordítása angolra és kétnyelvű könyv kiadása" című pályázatunkat a pozitívan értékelték, de csak 1 millió forinttal támogatják a projektet.

Célunk az, hogy a magyarságot és a kiemelt nemzeti értéket méltó módon bemutató kötet álljon a Magyarországot képviselő személyek, illetve Magyarország iránt érdeklődő külföldiek rendelkezésére. Fontos szándékunk, hogy az angol nyelvterületen élő magyar gyökerű családok másod-harmad generációs tagjai – akik már nem tudnak választékos magyar nyelvű szöveget megérteni, de gyökereik után érdeklődnek – megismerhessék a legnagyobb magyar világán keresztül a magyar múltat. Számukra e kiadvány nélkülözhetetlen segítséget jelenthet.

A Hitel Széchenyi legbonyolultabb nyelvezetű műve. 2016-ban a Széchenyi Alapítvány átírta a Hitelt úgy, hogy tartalma kicsit sem változott, de gördülékenyen olvashatóvá és könnyen befogadhatóvá tette Széchenyi gondolatait. A fordítás alapjául az átírt Hitel (Hitel mai magyar nyelven) szolgál. Valójában az átírás tette lehetővé az érthető, világos fordítást. A fordításra az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) vállalkozott, amely minőségbiztosított, 100%-ban állami tulajdonú, 2019-ben 150 éves megbízható állami fordítóiroda. Szükségesnek ítéljük történész konzulens igénybevételét is, mert esetenként egyes részek értelmezésére lehet szüksége a fordítónak. E feladatra legalkalmasabbnak dr. Velkey Ferenc Széchenyi-szakértő egyetemi tanárt tartjuk. Az anyanyelvi lektort az Alfa-Lingua Nyelviskola Kkt. biztosítja. Lektor a próbafordítást kiválónak minősítette és a szokásos tarifánál kedvezőbb ajánlatot adott. 

 

 

A projektet támogatja a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

 

Az 1 millió forinttos támogatással nem lehet teljesíteni a 8 millió forintos projektet.

 
Két lehetőségünk van. Lemondunk a támogatásról, vagy elkezdjük a fordítást a források erejéig, és bízunk abban, hogy a következő pályázat eredményesebb lesz, illetve támogatók bevonásával bővíthetjük a forrásokat. A legfontosabb - ha belekezdünk -, hogy a fordítást egy ütemben végzzük el.


Ön mit tenne? A támogatásról lemondani véleményem szerint nem szabad.

 

Más nemzetek sokat tesznek azért, hogy nagyjaik ismerté váljanak szerte a világban. 

Arra kérek minden Széchenyi-tisztelőt, hogy a Hitel angol nyelvű fordítását segítse felajánlásokkal, továbbá a forrásgyűjtés nehéz munkáját segítse ötletekkel, kapcsolatteremtéssel, figyelemfelhívással úgy magánszemélyek, újságírók, befolyásos cég-, illetve intézményvezetők vonatkozásában. Azt is támogatásnak teintjük, ha magas állású személyek erkölcsi támogatással az ügyünket pártolják. Ha volna 4000 Széchenyi-tisztelő az országban, akik csak 1000 forittal hozzájárulnának a projekthez, akkor abból a fordítás és a lektorálás is finanszírozható lehetne.

Az is nagy segítség, ha nyomtatványokon vagy a médiáben terjedne ennek híre.

Az adományozási lehetőségeket itt találja.

 


Minden lényeges információ a redukált pályázatról itt olvasható, de hamarosan össze fogunk állítani egy tájékoztató anyagot is. Továbbá egyedi támogatási kérelemmel fogok szeptemberben a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságához fordulni, hogy mininális programként legalább a fordítás egy ütemben megtörténhessen (4,2 millió forint a fordítás költsége), mert a több részletben való fordítás sok hibát, minőségromlást eredményez.

 

A Széchenyi Alapítvány számlaszáma: 10900011-00000013-10770007

                      IBAN formátum: HU21  10900011-00000013-10770007



Segítse ügyünket és találjuk meg közösen e feladat véghezviteléhez vezető utat.


Buday Miklós
elnök
Széchenyi Alapítvány

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

hirdetés
Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • 300 000 Ft. támogatást nyert a Széchenyi Alapítvány »
  • A NEA-NO-17-M-0804 sz. pályázat lezárása. »
  • Érvényes az 2021. évi pályázat »
  • Támogatókat keresünk »
  • Pályázati eredmény és a folytatása »
  • Négyszázezer forintot nyertünk »
  • Érvényes az alapítvány NEA-KK-15-M-1467 pályázata »
  • Értesítés elutasított pályázatról »
  • Fehér foltok a Széchenyi-életműben »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04