Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2014-11-11 15:12

Értékőrzés nagyban

|

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány (PTFA) a helyi értékeket középpontba állító Bakony Expón standot üzemeltetett.
Alapítványunk részben a megye határain túl is bemutatták a magyarság elismert kincseit, a hungarikumokat, így itt is szerepelt gróf Széchenyi István Szellemi hagyatéka.
Az Első Bakony Expo forgatagában

 

Dr. Horváth Zsolt tájékoztatója szerint a Márton napot megelőző hétvégén megrendezett, több ezer látogatót vonzó Bakony Expo kiváló alkalom volt arra, hogy alapítványunk népszerűsítse honi értékeinket. A helyi termelők, kézművesek és vendéglátók pultja mellett felállított Hungarikum Pont nem valósulhatott volna meg a nemzeti értékeket gondozó szervezetek, önkormányzatok és vállalkozások felajánlásai nélkül. Segítségüknek köszönhetően közel 25 értékkel ismerkedhettek meg a látogatók.

 

Standunkon büszkén mutathattuk be – a teljesség igénye nélkül – Veszprém megye büszkeségét, a Herendi Porcelánt, a gróf Széchenyi István szellemi hagyatékáról készített kiadványokat, vagy a szikvízkészítés napjainkban is íródó sikertörténetét feldolgozó könyvet és a solymászatot, mint élő emberi örökséget – utóbbi talán a leginkább látványos „attrakciónk” volt, hiszen egy helyi solymászt, Kohár Lászlót is meghívtuk, aki madarával együtt érkezett.

Míg a Veszprém Aréna küzdőterén népi hagyományőrző egyesületek járták a táncot, addig a Hungarikum Pont kivetítőjén megelevenedett a táncház módszer gyakorlatban történő elsajátítása, s sok minden más is.

 

A pultunknál tapasztalt érdeklődés talán azt mutatja – jó irányba tart közös tevékenységünk, az értékek felismerésére, megismertetésére és óvására irányuló munkásság, mely szemléletnek köszönhetően maga az első ízben megrendezett Bakony Expo is megvalósulhatott.

 

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Hungarikumok, mint a magyarság karakterjegyei »
  • Hungarikum Gálaest »
  • Hungarikumok Brüsszelben »
  • Hungarikumok Amerikában »
  • Hungarikum pályázati felhívás »
  • Értékőrzés nagyban »
  • 2014.05.28-ai hungarikum ünnep a Vigadóban »
  • Hungarikum Ünnep a Várban »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04
    Legfrissebb képtárak

    Hungarikum Gálán

    A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán. 2015. december 2-án díjazták az újabb hungarikumok képviselőit. Ezen alkalommal adták át "Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka" hungarikumunk díját Buday Miklósnak a Széchenyi Alapítvány elnökének.

    Hungarikum Ünnep a Várban

    2014 július 24-27 között a Budai Várban anyagiakkal is támogatott Hungarikum Ünnepet rendeztek. Bennünket is meghívtak. Buday Miklóssal egyeztetve az ügyet a Társaság a Kör és az Alapítvány képviselte.