Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció

Hungarikum hírek

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatékával kapcsolatos hírek, események.

Hungarikumok, mint a magyarság karakterjegyei

A Magyar Országgyűlés 2012-ben fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt. Az elmúlt években számos esemény jött létre azért, hogy a hungarikum mozgalmat népszerűsítse. Az elmúlt években több mint 1000 település hozta létre a saját helyi értéktárát, Magyarország minden megyéje csatlakozott a programhoz. A Hungarikum Bizottság munkájának köszönhetően immár 70 érték sorakozik a Hungarikumok Gyűjteményében. A törvény célja az volt, hogy az értékek kiválasztása mellett közösségek jöjjenek létre, amelyek tagjai rendszeresen tartják a kapcsolatot egymással. Cél volt az is, hogy a kiválasztott értékek az erkölcsi megbecsülés mellett minden lehetőséget megkapjanak ahhoz, hogy ismertségük, megbecsülésük tovább nőjön. Mindezek megvalósítása érdekében jött létre 2017-ben a „Hungarikumok Klubja” elnevezésű programsorozat.
tovább »

Hungarikum Gálaest

A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán. 2015. december 2-án díjazták az újabb hungarikumok képviselőit.

Ezen alkalommal adták át "Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka" hungarikumunk díját Buday Miklósnak a Széchenyi Alapítvány elnökének.

tovább »

Hungarikumok Brüsszelben

Felhívást kapott a Széchenyi Alapítvány, mint a „gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka” című hungarikum kezelője a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálytól, hogy promóciós anyagokkal vegyünk részt hungarikumunk bemutatásával a brüsszeli kiállításon.
A kiállítást Pelczné Dr. Gáll Ildikó asszony az Európai Parlament alelnöke kezdeményezésére Brüsszelben az Európai Parlament épületében kerül megrendezésre.
tovább »

Hungarikumok Amerikában

Felhívást kapott a Széchenyi Alapítvány, mint a „gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka” című hungarikum kezelője a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálytól, hogy vegyünk részt hungarikumunk bemutatásával az amerikai Hungarikum kiállításon, amely Hrivnák Tünde fiatal divattervező – a ByMe design márka tulajdonosának – turnéjával párhuzamosan kerül megrendezésre.

tovább »

Hungarikum pályázati felhívás

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására nyílt pályázatot hirdet.
Megjelent a HUNG-2014 C hungarikum pályázat felhívás!
tovább »

Értékőrzés nagyban

A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány (PTFA) a helyi értékeket középpontba állító Bakony Expón standot üzemeltetett.
Alapítványunk részben a megye határain túl is bemutatták a magyarság elismert kincseit, a hungarikumokat, így itt is szerepelt gróf Széchenyi István Szellemi hagyatéka.

tovább »

2014.05.28-ai hungarikum ünnep a Vigadóban

2014. március 18-án a Hungarikum Bizottság döntött a Széchenyi Alapítvány javaslatáról, és gróf Széchenyi István szellemi örökségét, vagyis az írott életművét hungarikum rangra emelte!

Ennek örömére egy programot szerveztünk, amelynek videóját innen letöltheti.

tovább »

Hungarikum Ünnep a Várban

Július 24-27 között, a Budai Várban anyagiakkal is támogatott Hungarikum Ünnepet rendeztek. Bennünket is meghívtak. Buday Miklóssal egyeztetve az ügyet a Társaság a Kör és az Alap képviselte.
Kaptunk egy 10-12 m2-es faházat – mint ahogy a többi hungarikum is – amit be kellett rendezni.

tovább »
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Hungarikumok, mint a magyarság karakterjegyei »
 • Hungarikum Gálaest »
 • Hungarikumok Brüsszelben »
 • Hungarikumok Amerikában »
 • Hungarikum pályázati felhívás »
 • Értékőrzés nagyban »
 • 2014.05.28-ai hungarikum ünnep a Vigadóban »
 • Hungarikum Ünnep a Várban »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  27 28 29 30 31 01 02
  03 04 05 06 07 08 09
  10 11 12 13 14 15 16
  17 18 19 20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29 30
  Legfrissebb képtárak

  Hungarikum Gálán

  A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán. 2015. december 2-án díjazták az újabb hungarikumok képviselőit. Ezen alkalommal adták át "Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka" hungarikumunk díját Buday Miklósnak a Széchenyi Alapítvány elnökének.

  Hungarikum Ünnep a Várban

  2014 július 24-27 között a Budai Várban anyagiakkal is támogatott Hungarikum Ünnepet rendeztek. Bennünket is meghívtak. Buday Miklóssal egyeztetve az ügyet a Társaság a Kör és az Alapítvány képviselte.