Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2015-03-23 06:35

Gróf Széchényi Sándor közéleti szereplése

|

Dr. Gesztesi Tamás ny. főorvos, az Országos Széchenyi Kör Tolnai csoportjának elnöke az elmúlt évtizedekben fontos tanulmányokat tett közzé Széchenyiről a térségi folyóiratokban, illetve a Széchenyi Fórumon. Ezek ma is megtalálhatók, ha a Fórum kereső ablakába beírjuk a "Gesztesi" szót.
A Széchényi név említésekor mindenkinek Széchenyi István neve merül fel először. A „legnagyobb magyar” aktív közéleti szereplése mindenki előtt közismert. Az már kevésbé, hogy a következő generációk két tagja szintén közéleti szereplőként szolgálta hazáját. Munkásságuk értéke és híre nem emelkedett oly magaslatokba, mint híres nagybátyjuké. E két Széchényi leszármazott Széchényi Sándor gróf és Széchényi Ödön gróf. Utóbbi a korszerű tűzoltóság pesti és isztambuli megszervezésével szerzett hírnevet magának, népének és családjának.
 
Széchényi Sándor a magyar közigazgatás és közélet több posztján szerzett hírnevet és hagyott maradandó nyomot az utána jövő nemzedékekben. Pályafutása igen kacskaringós volt, számos sikertelen epizód megélése után talált rá tevékenységének igazi harcmezejére. Több mint 21 évig volt Tolna vármegye főispánja. Egyaránt óriási népszerűségnek örvendett a saját és az ellenzék pártjai körében. Mindig és kérlelhetetlenül a nép egészének érdekeit és az igazságot képviselte. Halála előtt nyolc évvel kényszerült lemondani (éppen 110 évvel ezelőtt!), köszönhetően a Szabadelvű Párt összeomlásának, melynek mindvégig tagja volt.


Gróf Széchényi Sándorról szóló tanulmány itt olvasható>>

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Széchenyi István alkotmányfilozófiája »
  • Gróf Széchenyi István a magyar evezés és kajak-kenu sport megalapítója »
  • Gróf Széchényi Sándor közéleti szereplése »
  • Korai hitélmények Széchenyi útkereső időszakából »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04