http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-03-18 22:50

Hungarikum lett Széchenyi szellemi hagyatéka

|

Budaörsön a Kürt Kft. székházában tartotta ülését Hungarikum Bizottság. Többek között tárgyalta a Széchenyi Alapítvány javaslatát is. Azt mérlegelték - miután januárban már a Magyar Értéktárba felvették Széchenyi írott életművét -, hogy gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka váljon-e hungarikummá is. Az alapítványt az elnök képviselte.
"Magyarország pillanatai drágák"

 

Ma 2014. március 18-án este a Hungarikum Bizottság döntött a Széchenyi Alapítvány javaslatáról, és gróf Széchenyi István szellemi örökségét, vagyis az írott életművét hungarikum rangra emelte!
Nem volt sima ügy, mert sokan, különösen a Kulturális Örökség Szakbizottsága és a történész barátaink nem támogatták kezdeményezésünket. E mögött nem elutasítást, hanem inkább aggodalmat éreztem, hogy talán ennél még magasabb polcra kellene Széchenyit emelni. Megértem az álláspontjukat, de az a meggyőződés vezérelt, hogy a Hungarikum törvénnyel erre nyílt lehetőség, és "Jobb ma egy veréb..."

Köszönettel tartozunk a Hungarikum Bizottság elnökének és tagjainak, hogy az ellentétes álláspontok között bölcs döntést hoztak.
A javaslatunk itt>>, a szóbeli kiegészítésünk pedig itt olvasható>>

Köszönöm minden közreműködőnek a támogatását. Köszönöm az ajánló sorokat, a támogató aláírásokat, és köszöntöm azok szorgos gyűjtőit. Mint fontos dokumentumok, ezek a portálon később is megtalálhatók lesznek.

Talán úgy tűnik, hogy valamit közösen teljesítettünk, ülhetünk babérainkon.

Valójában új lehetőségek kapujába kerültünk, és kis szemlélődés, és tanácsolás után utat, utakat kell választani, hogy mindenki számára bizonyítsuk - határokon kívül és belül - hungarikumunk, gróf Széchenyi István szellemi hagyatékának értékét, erejét, hasznát.

 

 

Buday Miklós
elnök
Széchenyi Alapítvány