Széchenyi ismereti adatbázisok
Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2015-09-13 06:57

Képeslapok a Széchenyi-emlékév elé

|

Egervölgyi Dezső zirci lakos, Széchenyi-gyűjtő adta ki ezt a két képeslapot a közelgő Széchenyi-emlékév alkalmából. Jövőre ünnepeljük a „legnagyobb magyar” születésének 225. évfordulóját.

A képeslapokból egy egész sorozat készül, és olyan személyeket mutatnak be, akikkel gróf Széchenyi István szoros emberi, munkatársi kapcsolatban állt, vagy akik valamilyen módon ápolták a kultuszát. A legújabb kiadványok Széchenyi-múzeumok alapítóinak állítanak emléket, tevékenységükről a képeslapokon bővebben olvashatunk.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Országos Széchenyi Kör, a Széchenyi Alapítvány és a Széchenyi Társaság rendezvényekkel, kiállításokkal emlékezik meg a jövő évben gróf Széchenyi Istvánról. A 2016-os emlékév fővédnöke Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke. Kimondottan zirci vonatkozású jubileumról pedig már az idei esztendőben is beszélhetünk, hiszen húsz évvel ezelőtt állították a Március 15. téren található Széchenyi-szobrot.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelemen Gábor
www.zirc.hu

 

 

 

 

 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

budaymiklos 2015-09-13 09:39:53

Örömmel üdvözlöm az új sorozatot. A Széchenyi Fórum print változatában a 2000-es évek elején elkezdtünk egy sorozatot, amely félbe maradt a lap megszűnésével. Fontos Széchenyi munkatársait, életművének jeles népszerűsítőit bemutatni.
Egy megjegyzést kell fűzni Izsó Miklós Márvány mellszobráról. Az 1850-es évek végén Izsó Miklós Hans Gasser kiváló szobrásznál tanult. Tőle rendelte meg a család Széchenyi mellszobrának elkészítését. Ez a szobor a leghitelesebb időskori Széchenyi ábrázolás. A mintázás Döblingben történt.
Izsó Miklós engedélyt kért a mesterétől, hogy a nemzet számára másolatot készítsen. Erre Szili Kálmán inspirálhatta Izsót. Az eredeti mellszobrot A Széchenyi Alapítvány vásárolta meg 1989-ben, és a Nagycenki Múzeumba helyezte el. Izsó szobra ma a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében látható. A két portré pontosan egyforma, a talprésze és a felirat(ok) eltérőek.

További események »
A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
 « 
 » 
H K SZ CS P SZo V
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 01 02 03
Legfrissebb képtárak

Egervölgyi kiállításán

A „legnagyobb magyar” emlékét őrző tárgyak több évtizedes gyűjtője Egervölgyi Dezső, számtalan kiállításán tűzte ki célul, hogy a felhívja a figyelmet Széchenyi István szerteágazó, de mégis mindig a lényeget hangsúlyozó tevékenységére.

Képeslapok Széchenyi munkatársairól

Képeslapsorozatot adott ki Egervölgyi Dezső Széchenyi munkatársairól