http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-06-14 10:14

Széchenyiről Gánton. Dr. Cserháti László előadása

|

2016 június 5.-én a gánti katolikus közösség szervezésében folytatódott a Széchenyi Társaság előadássorozata, amelynek keretében a „Széchenyi üzenete a mának” című előadás, mely eddig Gárdonyban, Brassóban, Marosvásárhelyen, Kalotaszentkirályon, Vizsolyban, Petőházán, Csapon, Léván, Szombathelyen, Kiskőrösön, Érsekújváron és Budapesten több alkalommal is elhangzott  A felhőszakadással kísért ítéletidő ellenére 53 érdeklődő töltötte meg a Vértes Natúrparkban elhelyezkedő 1000 lakosú több, mint 800 éves kisközség Szent Vendel templomát, hogy meghallgassák a Széchenyi Társaság üdvözletét hozó dr. Cserháti László Gábor alelnök saját Széchenyi relikvia-gyűjteményének kiállításával kísért előadását.

   A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték Kutschi András prépost, plébános, és Gánt polgármestere, Spergelné Rádl Ibolya. Az érdeklődést jellemezte, hogy a falubeli lakosok mellett a környékbeli községekből, de Budapestről is érkeztek a rossz időjárás ellenére.

  Az életművet áttekintő 50 perces előadás a múzeum- és könyvtáralapító édesapa, Széchenyi Ferenc példamutatásából, neveléséből kiindulva mutatta be Széchenyi Istvánnak a nemzet felemelkedését elindító, ill. azt szolgáló tetteit, alkotásait, írásműveit, ezekre támaszkodva vezette rá a hallgatóságot Széchenyi hazaszeretetére, mint hajtóerőre.
  Az előadás végén a résztvevők a Szózat eléneklésével hangsúlyozták az esemény ünnepélyességét.

  A relikvia-kiállítás iránti megható érdeklődés igazolja, hogy helyes és fontos a gyűjteményt a nyilvánosság elé tárni.