Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2018-10-25 14:12

Eszmesúrlódás - Meghívó

|
Szeretettel hívjuk és várjuk a Széchenyi Társaság Eszmesúrlódás sorozatának 2018. október 30-án 17 órakor kezdődő rendezvényére a jezsuiták Párbeszéd Háza Loyola Cafe termébe (VIII. ker. Horánszky u.20.) Téma: Mindennapi Kenyerünk

A meghívott vendégek:

 

 • Font Sándor agrárpolitikus, országgyűlési képviselő
 • Baktay Borbála, a Növényi Biodiverzitás Központ igazgatója
 • Ifj.Hubai Imre, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, vidékfejlesztésért felelős alelnök

 

 

A rendezvény nyilvános.

        

Magyarország hagyományosan mezőgazdasági ország volt, majd a huszadik század közepétől a vas és acél országává kívánta átformálni a diktatúrává deformálódott politika. Mai körülményeink között sem a mezőgazdaságé a vezető szerep, a gazdálkodók állami támogatást kapnak, így sem sikerül azonban versenyképesnek maradniuk az Európai Unión belül sem, ugyanakkor a növénytermesztés és állattenyésztés nélkülözhetetlen ágazata a gazdaságnak.

         Az 1990 óta megváltozott körülmények között nagyrészt felbomlott a korábbi kollektív termelési mód, a monokulturális termékszerkezet azonban megmaradt, az állatállomány jelentős részét kivágták, a mezőgazdasági termelésre épülő élelmiszer-feldolgozó ipar visszafejlődött, olyan meghökkentő tényekkel szembesülünk a piacon, minthogy – példaként – hagymát, paprikát, fokhagymát, burgonyát, almát stb. a világ távoli tájairól hoz be az ország. Kényszer vagy ésszerű megfontolások diktálnak?

         S még egy szempont: vajon az ország megtarthatja-e GMO-mentességét? Vagy meddig tarthatja meg, amikor az Európai Parlamentben még csak tárgyalnak arról, hogy vissza kellene szorítani az EU-ba érkező génmódosított takarmányok (pl. szója) mennyiségét.

         Milyen minőségű élelmiszerek kerülnek az asztalunkra? Táplálkozástudományi (orvosi) vélemények szerint nem is az a legfontosabb, hogy egészségünk megőrzése érdekében mit fogyasztunk, hanem az, hogy milyen eredetű és minőségű alapanyagokból készült ételekhez (italokhoz) jutunk hozzá. S ez ma követhetetlen annak, aki leül az asztalhoz, hogy elfogyassza „mindennapi kenyerét”.

         A technokraták közül pedig sokan azt kifogásolják, a korszerű technológiák helyett nem szabadna a mezőgazdaságot támogatni, amikor – paradoxon – sok élelmiszerből túlkínálat mutatkozik a világpiacon (miközben a Föld lakosságának jelentős része éhezik).

         A téma tehát nagyon is elevenbe vágó, szerteágazó, s három kiváló szakértő segít eligazodni benne a Széchenyi Társaság következő estjén.

 

Budapest,2018. október 16.

 

a Széchenyi Társaság elnöksége

kontakt:dr.Rubovszky András főtitkár

06 30 9646278

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Programajánlók, események
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Közgyűlés »
 • Meghívó a Széchenyi Társaság ünnepi megemlékezésére »
 • Megtartotta éves közgyűlését a Széchenyi Társaság »
 • Elhunyt dr.Pongrácz Tibor »
 • Áldott Húsvétot és "Boldog Feltámadást" kívánunk! »
 • Közgyűlés »
 • A 24. Országos Szónoklat-versenyt megnyitó beszéd »
 • Előadás a győri Széchenyi István Egyetemen »
 • HŰSÉG A NEMZETHEZ - HŰSÉG A SZÜLŐFÖLDHÖZ konferencia »
 • Sikeresen lezajlott a 102. Széchenyi Lakoma és Bál a Pesti Vigadóban »
 • A győri Széchenyi Egyetemen elindult a kreditpontot érő Széchenyi Kurzus »
 • Idegenvezetők Világnapja - 2019. február 20. »
 • Elhunyt Prof. Dr. Vörösmarthy Dániel, a magyar orvostudomány világszerte elismert tudósa, a Szécheny »
 • 102. Széchenyi Lakoma és Bál »
 • Megjelent a Széchenyi Társaság Könyve »
 • Elnökségi ülést tartott a Széchenyi Társaság 2018. 11. 26. »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  02 03 04 05 06 07 08
  09 10 11 12 13 14 15
  16 17 18 19 20 21 22
  23 24 25 26 27 28 29
  30 01 02 03 04 05
  Legfrissebb képtárak

  Koszorúzás a Széchenyi Téren 2018. szeptember 21-én

  A nyár utolsó napján több, mint harminc Széchenyi tisztelő állami, intézményi és civil szervezet, valamint a Széchenyi Család képviselői vettek részt a koszorúzáson a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi szobornál a Weiner Leó Zeneiskola Fúvószenekarának kísérete mellett.
  Búcsú
  Illetéktelen közlemény
  (Vissza)élve a honlap egykori tartalmi gondozójaként kapott jogommal, az alábbiakról szeretném a Tisztelt olvasókat tájékoztatni. Fizikai terhelhetőségem csökkenése miatt saját elhatározásomból úgy láttam jónak, ha a Társaság elnöki tagságától visszavonulok. Elhatározásom számomra fájdalmas volt, mivel egy olyan szeretetteljes, keresztény-nemzeti-morális gondolkodású baráti társaságból vontam ki magam, melynek találkozóin mindig örömmel vettem részt, élvezve az együtt gondolkodás, vitatkozás és együtt cselekvés örömét, Szerettem az elvi ragaszkodást és szellemi együttélést a Legnagyobb Magyar gondolataihoz/gondolataival, a túlnyomórészt sikeres erőfeszítések sorozatát nemzetépítő eszmeiségének ébrentartásáért és terjesztéséért. Nagy örömömre szolgált, hogy ebben a munkában a Társaság honlapjának főszerkesztőjeként szerény mértékbe részt vehettem. Minthogy a honlap szerkesztése, tartalmi gondozása megkövetelte a személyes részvételt az Elnökség munkájában, az elnökségi tagsággal együtt szomorú búcsút vettem a főszerkesztői tevékenységemtől is. Legnagyobb veszteségnek azonban azt tartom, hogy nő- és férfinemű barátaimtól (nem merek barátnőt írni, mert ennek a szónak nyelvünk gazdagsága miatt más kicsengése van) fizikailag meg kell válnom.
  Végül – de nem utolsósorban – szeretném megköszönni az Elnökségnek, hogy a Társaság érdekében végzett szerény munkámat a Széchenyi Társaság Dijával jutalmazta. Amivel kissé az önhittség vétkébe kergetett, ami barátoktól nem igazán szép dolog. De ezért megbocsájtok, sőt ÖRÜLÖK. És még egyszer köszönöm.
  Szeretettel Misi
  Népszavazás
  OS - A Széchenyi Társaság közleménye
  Budapest, 2016. szeptember 13., kedd (OS) - Magyarország pillanatai igen drágák -vallotta Széchenyi István

  A Széchenyi Társaság kizárólag akkor tesz politikai nyilatkozatot, ha a téma valóban a közügyek, Széchenyivel szólva a közjó szolgálata, a nemzet érdekében.
  A 2016. október 2-i népszavazás nem pártok viadala, nem választás, hanem szavazás. Szavazás Magyarország jövőjéről, nemzeti önrendelkezésünk és sokszínű keresztény kultúránk megőrzéséért.
  Tegyük félre a pártszimpátiát, az egyes politikusok iránti érzelmeinket, lépjünk túl értelmiségi attitüdjeinken! A demokratikus jogaink tudata és a Haza jövője iránti kötelességünk alakítsa állásfoglalásunkat!
  "Magyarország pillanatai igen drágák"-vallotta Széchenyi István.
  Széchenyi Társaság
  elnöksége
  www.szechenyitarsasag.hu
  Kontakt
  dr.Rubovszky András, főtitkár
  309646278 rubovszky@t-online.hu
  Kiadó: Széchenyi Társaság