Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2018-06-27 14:11

Családok Éve - családok nélkül?

|
A kormány meghirdette: 2018 a Családok Éve. A családokról konferenciákat rendeznek, tanulmányokat írnak, a Széchenyi Társaság is ezt a fogalmat igyekszik körbejárni februári "eszmesúrlódás" során.

Hosszabb idő óta megmutatkozó társadalmi jelenség a családok válsága. Növekszik a válások száma, miközben csökken a hagyományos értelemben vett házasságkötések száma; mind gyakoribbak az együttélések, amelyek nem kívánnak társadalmi értelemben vett elköteleződést. Csökken a születendő gyermekek száma. Ezek a tények tágabb kitekintésben civilizációs válságjelenségként értelmezhetők. Az adminisztratív – állami – intézkedések önmagukban megváltoztathatják-e ezt a negatív folyamatot? Mit lehet tenni ebben a helyzetben, s valóban ennyire lesújtó kép tárul-e elénk?

         Ezekre a kérdésekre igyekezett választ adni az Eszmesúrlódások 2018. február 27-dikei összejövetelén Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense és Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

         A meghívott előadók történeti áttekintés keretében fogalmazták meg, mit nevezünk az európai keresztény kultúrkörben családnak, s melyek a legfontosabb funkciói, amelyek közül több sajnálatos módon sérül a posztmodern társadalomban. Az előadók megállapították: sokan a család átalakulásáról beszélnek (csonka család, egyszülős család, gyermek nélküli család), mégis az ember természettől fogva alapvető igénye az apa-anya-gyermek közösségen alapuló család, amely jelentős mértékben meghatározza egy adott társadalom kiegyensúlyozott működését.

         Mennyiben felel meg a család a szociológusok által felállított kritériumoknak: a reprodukciós funkciónak, a pszichoszociális funkciónak, az irányítási és ellenőrzési funkciónak, az érzelmi és emocionális funkciónak, a státusz kijelölő szerepnek, a nevelő funkciónak, a szellemi-kulturális funkciónak és a gondozó-ellátó funkciónak.

         Az előadók összegezésként megállapították: minden negatív jelenség (gender, celeb, egyneműek „házassága”) ellenére kevésbé negatív képet mutat a valóság annál, mint amilyet a média gyakran elénk tár. Az egészséges társadalom nem nélkülözheti a keresztény értékek alapján szerveződő közösségeket.

 

Elmer István

moderátor 

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Koszorúzás a Széchenyi Téren »
 • Szeptember-októberi programok »
 • Eszmesúrlódások - 7 »
 • Széchenyi emlékhely Aligán »
 • Egy Széchenyi varázsa »
 • Dr. Rubovszky András kitüntetése »
 • Széchenyi és a ma mérnök hallgatói »
 • Boldog Karácsony és Újesztendőt, 2016 »
 • Széchenyi az M5-csatornán »
 • Nem volt provokáció 1956-ban »
 • Önkormányzatunk jubileuma »
 • Széchenyi István - Európa Udvar »
 • A "HITEL" mindig aktuális »
 • Konferencia a civil szervezetekről előadásai »
 • Elnökségi ülés-2014.09.01 »
 • Elnökségi ülés -15.03.02 »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  01 02 03 04 05 06 07
  08 09 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Koszorúzás a Széchenyi Téren 2018. szeptember 21-én

  A nyár utolsó napján több, mint harminc Széchenyi tisztelő állami, intézményi és civil szervezet, valamint a Széchenyi Család képviselői vettek részt a koszorúzáson a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi szobornál a Weiner Leó Zeneiskola Fúvószenekarának kísérete mellett.
  Népszavazás
  OS - A Széchenyi Társaság közleménye
  Budapest, 2016. szeptember 13., kedd (OS) - Magyarország pillanatai igen drágák -vallotta Széchenyi István

  A Széchenyi Társaság kizárólag akkor tesz politikai nyilatkozatot, ha a téma valóban a közügyek, Széchenyivel szólva a közjó szolgálata, a nemzet érdekében.
  A 2016. október 2-i népszavazás nem pártok viadala, nem választás, hanem szavazás. Szavazás Magyarország jövőjéről, nemzeti önrendelkezésünk és sokszínű keresztény kultúránk megőrzéséért.
  Tegyük félre a pártszimpátiát, az egyes politikusok iránti érzelmeinket, lépjünk túl értelmiségi attitüdjeinken! A demokratikus jogaink tudata és a Haza jövője iránti kötelességünk alakítsa állásfoglalásunkat!
  "Magyarország pillanatai igen drágák"-vallotta Széchenyi István.
  Széchenyi Társaság
  elnöksége
  www.szechenyitarsasag.hu
  Kontakt
  dr.Rubovszky András, főtitkár
  309646278 rubovszky@t-online.hu
  Kiadó: Széchenyi Társaság