Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2018-01-29 18:57

Széchenyi emlékelőadás Csillaghegyen

|
Ebben az évben is folytatja a Széchenyi Társaság az évekkel ezelőtt megkezdett misszióját a Széchenyi életmű relikvia kiállítással kísért előadásaival.

Széchenyi Csillaghegyen

Az ez évi első előadást „Széchenyi üzenete a mának” címmel a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség meghívására

                               2018. január. 21.-én

az egyházközség templomában 54 fő részvételével tartotta meg

 

                           dr. Cserháti László Gábor,

                                a Társaság alelnöke.


Donáth László tiszteletes köszöntő szavai után az 50 perces előadás a Legnagyobb Magyar nemzetépítő gondolatait, megvalósult, gyakorlatiasságát bizonyító terveit, műveinek és naplójának vázlatos megidézését használta a hazafiúi tisztelet és szeretet bemutatására, a küzdelmet, amelyet Virág Benedek, a költői és történetírói munkássága mellett az Aranybulla latinról magyarra fordítója így fogalmazott meg: „Jó hazafinak lenni nehéz, de nem lehetetlen.”
Az életművet időrendi sorrendben érintőlegesen bemutató relikvia kiállítást nagy érdeklődés kísérte, különös tekintettel a Győrfi Lajos szobrász művész kisalakos Széchenyi szobrára, Barabás Miklós Lánchíd építését megörökítő akvarelljének másolatára, az első, Széchenyi által létrehozott hazai csónakházról, a Csónakdáról készült ugyancsak másolat Barabás rajzra, a Naplóból származó, a Lánchíd első, Őáltala készített rajzvázlata másolatára, valamint a csatolt jegyzőkönyvekkel igazoltan kalandos utóéletet megélt, Széchenyi koporsóját letakaró selyemszövet darabkájára.

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Programajánlók, események
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Széchenyi Csillaghegyen »
 • Széchenyi üzenete a mának - Alsóörsön »
 • Eszterházy János emlékére »
 • Széchenyi ödön francia Becsületrendje »
 • Széchenyi emlékülés »
 • Székelyföldön »
 • Dr. Kőrösi Mária elismerése. »
 • A Stádium 12 pontja a Hatos-csatornán »
 • . Széchenyi a nemzeti(ségi) összefogásról összefogásról »
 • Széchenyi-225 a kőbányai Széchenyi István gimnáziuzmban »
 • Magyarigenben »
 • »
 • »
 • »
 • Széchenyi Gánton »
 • Széchenyi ünnepség Lendván »
 • XIII.Sporttudományi kongresszus »
 • A Széchenyi Egyetem és a Széchenyi Társaság »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Széchenyi a sportoló

  dr. Cserháti László előadása Gárdonyban, 2015.dec.11

  Szabadakadémia-15

  Dr. Kőrösi Mária előadása a Széchenyi Szabad Akadémián 15.11.26
  Népszavazás
  OS - A Széchenyi Társaság közleménye
  Budapest, 2016. szeptember 13., kedd (OS) - Magyarország pillanatai igen drágák -vallotta Széchenyi István

  A Széchenyi Társaság kizárólag akkor tesz politikai nyilatkozatot, ha a téma valóban a közügyek, Széchenyivel szólva a közjó szolgálata, a nemzet érdekében.
  A 2016. október 2-i népszavazás nem pártok viadala, nem választás, hanem szavazás. Szavazás Magyarország jövőjéről, nemzeti önrendelkezésünk és sokszínű keresztény kultúránk megőrzéséért.
  Tegyük félre a pártszimpátiát, az egyes politikusok iránti érzelmeinket, lépjünk túl értelmiségi attitüdjeinken! A demokratikus jogaink tudata és a Haza jövője iránti kötelességünk alakítsa állásfoglalásunkat!
  "Magyarország pillanatai igen drágák"-vallotta Széchenyi István.
  Széchenyi Társaság
  elnöksége
  www.szechenyitarsasag.hu
  Kontakt
  dr.Rubovszky András, főtitkár
  309646278 rubovszky@t-online.hu
  Kiadó: Széchenyi Társaság
  A Széchenyi Társaság és a Széchenyi Egyetem


  2016. március 30-án, Győrben találkozott a Széchenyi István Egyetem rektora Prof. Dr Földesi Péter és a Széchenyi Társaság főtitkára, Dr Rubovszky András, valamint alelnöke Szemereki Zoltán, ahol együttműködésükről, közös céljaikról egyeztettek.
  A látogatásnak konkrét céljai a Széchenyi ismeretek mind szélesebb körű terjesztése, oktatása, a 225-dik Jubileumi év közös ünneplése 2016-ban, közös rendezvényekben való együttműködések, kiállítások szervezése, hosszú-távú kapcsolat létrehozása fenti célok megvalósulásáért az egyetem és a társaság között.
  A Széchenyi ismeretek oktatási tervbe vételét – rektor úr által javasolt hármas tagozódásban – nagyon jónak ítéltük, és társaságunk lehetőségei szerint támogatja, hasonlóan már több egyetemmel előkészített tematika ismeretében.
  Az egyetem vízi sport rendezvény támogatására, eszközök biztosítására, esetlegesen szálláshelyekkel történő támogatására történt felajánlását a rendezvény sikeres pályázata esetén táraságunk örömmel fogadja.
  Széchenyi innovációs törekvéseinek megismertetése, a mai helyzetbe történő átültetése érdekében együttműködünk, akár kiállítások szervezésében. Az egyetem szokásos, éves innovációs rendezvényére társaságunk örömmel fogadja az egyetem meghívását.
  Természetesen meghívjuk, invitáljuk egymást rendezvényeinkre, különösen társaságunk két állandó eseményre, mint a Széchenyi Társaság ünnepi koszorúzására Budapesten a Széchenyi szobornál és emlékülésére az MTA termében, amelyen a Széchenyi Társaság Díjait adjuk át, idén 2016. szeptember 22-én, valamint a 100. Széchenyi-bálra a Pesti Vigadóba 2017. február 11-re.
  Társaságunk nevében további sikereket kívánunk Rektor Úrnak, az egyetem vezetőségének és nem utolsó sorban hallgatóinak!
  Dr Rubovszky András Szemereki Zoltán
  főtitkár alelnök