Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2017-04-11 11:00

Széchenyi Ödönről dr. Cserháti László Gábor

|
Széchenyi Ödönről Gárdonyban


A gárdonyi Nemzedékek Háza már harmadik alkalommal kérte fel a Széchenyiekről szóló előadás-sorozat megtartását szervező Széchenyi Társaságot, hogy a „Széchenyi üzenete a mának”, a „Széchenyi, a testnevelés apostola” című előadások után a

 

„Mivel érdemelte ki a francia becsületrendet és a legmagasabb török kitüntetést egy magyar, gróf Széchenyi Ödön?”

 

című előadást is tartsa meg Gárdonyban.

A március 31.-én dr. Cserháti László Gábor, a Széchenyi Társaság alelnöke tolmácsolásában elhangzott gárdonyi kulturális évadnyitó előadás fejezetei: „ A hajózhatóság bebizonyítása a Fekete-tenger és az Atlanti-óceán között, avagy a Hableány útja az 1867-es Párizsi Világkiállításra”, és „Széchenyi Ödön tűzoltói pályafutása”. Az előadó a nevelői szerint rakoncátlannak tartott fiatalember személyiségére, tetteire, közérdekű tevékenységére és az előadó lehetőségei szerint összegyűjtött Széchenyi Ödön relikvia-gyűjteményre támaszkodva idézte meg a Legnagyobb Magyar kisebbik fiának hazaszeretetről tanúskodó akaraterejét, kitartását, tűzoltói pályafutását, a törökországi tűzoltóság megszervezése terén nyújtott teljesítményét, amely miatt mind a mai napig nagy tisztelet övezi Törökországban. Születésnapján sírjának megkoszorúzása jelentős ünnepi eseménynek számít.
Az előadáshoz csatlakozó relikvia-gyűjteményt – a gróf pénzén építtetett Hableány képe, a tűzoltói pályafutás alkalmával készült fényképfelvételek, a javaslatára épült Siklóról készült metszet másolata – nagy érdeklődés kísérte.

Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Ehhez az íráshoz még nem érkezett hozzászólás.
Programajánlók, események
További események »
Rovat legfrissebb hírei
 • Széchenyi Csillaghegyen »
 • Széchenyi üzenete a mának - Alsóörsön »
 • Eszterházy János emlékére »
 • Széchenyi ödön francia Becsületrendje »
 • Széchenyi emlékülés »
 • Székelyföldön »
 • Dr. Kőrösi Mária elismerése. »
 • A Stádium 12 pontja a Hatos-csatornán »
 • . Széchenyi a nemzeti(ségi) összefogásról összefogásról »
 • Széchenyi-225 a kőbányai Széchenyi István gimnáziuzmban »
 • Magyarigenben »
 • »
 • »
 • »
 • Széchenyi Gánton »
 • Széchenyi ünnepség Lendván »
 • XIII.Sporttudományi kongresszus »
 • A Széchenyi Egyetem és a Széchenyi Társaság »
 • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
   « 
   » 
  H K SZ CS P SZo V
  29 30 31 01 02 03 04
  05 06 07 08 09 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 01 02 03
  Legfrissebb képtárak

  Széchenyi a sportoló

  dr. Cserháti László előadása Gárdonyban, 2015.dec.11

  Szabadakadémia-15

  Dr. Kőrösi Mária előadása a Széchenyi Szabad Akadémián 15.11.26
  Népszavazás
  OS - A Széchenyi Társaság közleménye
  Budapest, 2016. szeptember 13., kedd (OS) - Magyarország pillanatai igen drágák -vallotta Széchenyi István

  A Széchenyi Társaság kizárólag akkor tesz politikai nyilatkozatot, ha a téma valóban a közügyek, Széchenyivel szólva a közjó szolgálata, a nemzet érdekében.
  A 2016. október 2-i népszavazás nem pártok viadala, nem választás, hanem szavazás. Szavazás Magyarország jövőjéről, nemzeti önrendelkezésünk és sokszínű keresztény kultúránk megőrzéséért.
  Tegyük félre a pártszimpátiát, az egyes politikusok iránti érzelmeinket, lépjünk túl értelmiségi attitüdjeinken! A demokratikus jogaink tudata és a Haza jövője iránti kötelességünk alakítsa állásfoglalásunkat!
  "Magyarország pillanatai igen drágák"-vallotta Széchenyi István.
  Széchenyi Társaság
  elnöksége
  www.szechenyitarsasag.hu
  Kontakt
  dr.Rubovszky András, főtitkár
  309646278 rubovszky@t-online.hu
  Kiadó: Széchenyi Társaság
  A Széchenyi Társaság és a Széchenyi Egyetem


  2016. március 30-án, Győrben találkozott a Széchenyi István Egyetem rektora Prof. Dr Földesi Péter és a Széchenyi Társaság főtitkára, Dr Rubovszky András, valamint alelnöke Szemereki Zoltán, ahol együttműködésükről, közös céljaikról egyeztettek.
  A látogatásnak konkrét céljai a Széchenyi ismeretek mind szélesebb körű terjesztése, oktatása, a 225-dik Jubileumi év közös ünneplése 2016-ban, közös rendezvényekben való együttműködések, kiállítások szervezése, hosszú-távú kapcsolat létrehozása fenti célok megvalósulásáért az egyetem és a társaság között.
  A Széchenyi ismeretek oktatási tervbe vételét – rektor úr által javasolt hármas tagozódásban – nagyon jónak ítéltük, és társaságunk lehetőségei szerint támogatja, hasonlóan már több egyetemmel előkészített tematika ismeretében.
  Az egyetem vízi sport rendezvény támogatására, eszközök biztosítására, esetlegesen szálláshelyekkel történő támogatására történt felajánlását a rendezvény sikeres pályázata esetén táraságunk örömmel fogadja.
  Széchenyi innovációs törekvéseinek megismertetése, a mai helyzetbe történő átültetése érdekében együttműködünk, akár kiállítások szervezésében. Az egyetem szokásos, éves innovációs rendezvényére társaságunk örömmel fogadja az egyetem meghívását.
  Természetesen meghívjuk, invitáljuk egymást rendezvényeinkre, különösen társaságunk két állandó eseményre, mint a Széchenyi Társaság ünnepi koszorúzására Budapesten a Széchenyi szobornál és emlékülésére az MTA termében, amelyen a Széchenyi Társaság Díjait adjuk át, idén 2016. szeptember 22-én, valamint a 100. Széchenyi-bálra a Pesti Vigadóba 2017. február 11-re.
  Társaságunk nevében további sikereket kívánunk Rektor Úrnak, az egyetem vezetőségének és nem utolsó sorban hallgatóinak!
  Dr Rubovszky András Szemereki Zoltán
  főtitkár alelnök