Felhasználónév: Jelszó:
Regisztráció
2017-03-08 11:35

Eszmesúrlódások-2

|
Liberalizmus egykor és ma
 

címmel folytatódik a Széchenyi Társaság "Eszmesúrlódások" kerekasztal beszélgetése.

         A liberalizmus kifejezés már önmagában szélsőséges érzelmeket vált ki. Egyesek szitokszónak tekintik, mások ezzel szemben a társadalmi gondolkodás és együttműködés megoldását látják ebben.

         A liberalizmus központi gondolata a szabadság. Hol kezdődik, s milyen kritériumok mellett beszélhetünk valóban szabadságról – személyes és társadalmi szabadságról? Ugyanakkor fölvetődik a kérdés: a liberalizmus gondolatának megjelenése óta eltelt mintegy kétszáz esztendőben mennyiben változott a fogalom jelentéstartalma? S a magyar tizenkilencedik századi históriából ismert szabadelvűség vajon pontosan fedi-e a klasszikus liberalizmusnak nevezett, elsősorban Nyugat-Európában elterjedt kifejezést? További elmélkedésre indíthat, ha a liberalizmus korábbi értelmezését összevetjük napjaink liberalizmusával. S vajon a politikai gyakorlatban egybefonható-e a liberális, a konzervatív és a nemzeti-keresztény irányzat, mint erre kísérlet történt az 1990 utáni politikai gyakorlatban? 

Aktiv részvételére számítva szeretettel várjuk Önt és barátait,ismerőseit. 


dr.Rubovszky András

fötitkár

 
Vitaindító:
Turgonyi Zoltán filozófus és  Csorba László történész

Moderátor:
Elmer István,
író-újságíró
 
Helyszín: Loyola Café ( a jezsuiták Párbeszéd Háza, Budapest 8.ker. Horánszky u 20.)
Időpont: 2017. április 25-én, kedden  17.00 - 19.00 óra
A vita rövid összefoglalása és értékelése:
 

Liberalizmus egykor és ma 

Az Eszmesúrlódások második összejövetelén a liberalizmus fogalomkörét járták végig Turgonyi Zoltán filozófus és Csorba László történész segítségével a Széchenyi Társaság meghívására a Loyola Caféban megjelentek.

         A liberalizmus, az egyéni és közösségi szabadságvágy eszméje – ősforrását tekintve – már az ókorban is tetten érhető, az újkorban a reneszánsz idején, illetve a protestantizmus megjelenésével indult meg az a folyamat – párhuzamosan a tudományok fejlődésével –, amely később filozófiai, ideológiai, gazdasági, társadalmi, majd politikai színtéren is jelentkezett. Az emberi személyiség öntudatra ébredése a descartes-i gondolat jegyében számos pozitív vonást hordozott, rövidesen jelentkeztek azonban ennek az áramlatnak az árnyoldalai is, amikor a liberalizmus üdvtörténeti igénnyel lépett fel. Ez pedig nem jelentett mást, minthogy azt a korábbi erőteret, amelyben az ember Istennel való viszonyában fogalmazta meg és helyezte el önmagát, egy újabbal, az önmegváltás eszméjével váltotta fel, s cselekvéseit ennek rendelte alá. A szabadság valamiféle abszolutizálása (istenítése) mellett az önérdek, a haszonelvűség, az individualizmus (nem tévesztendő össze a perszonalizmussal) és a materializmus, illetve az ateizmus vált jellemzőjévé.

         A magyar történelemben szabadelvűség néven ismert a tizenkilencedik századi liberalizmus, amelynek azonban nem volt szerves folytatása a huszadik század elején polgári radikális körökben jelentkező liberalizmus, s a mai, liberálisnak nevezett, a természetjogi elveket megkérdőjelező, elsősorban politikai irányzat sem tekinthető annak, bár ilyen látszatot igyekszik kelteni.

 

Elmer István író-újságíró, moderátor

 
A vita játékszabályait lásd a "Lectori salutem" c. hír szövegében. Felhívjuk egyben a figyelmet arra, hogy e hiradás végén nyitott ablakban egyszerű regisztráció után előre fel lehet tenni kérdéseket illetve meg lehet fogalmazni véleményeket  a megadott terjedelemben.
Nyomtatás
Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.

Kommentek

smisi 2017-04-15 19:11:31

A következők fogalmak tömör definiciójára és jellemzőire lennék kíváncsi:
1)Liberalizmus
2)Neoliberalizmus
3)Illiberalizmus
4)Nemzeti liberalizmus (ha van ilyen).
Lehetőleg nem at szeretném hallani, amit egy-egy kérdezett fogalom NEM takar, hanem az irányzat célkitűzéseit. Köszönettel Sajgó Mihály

smisi 2017-04-15 19:17:21

A címben adott sejtetés - akár még kérdőjellel is a végén - véleményem szerint nem tényhű. A liberalizmus maga nem árulta el a szabadságot. Ami viszont már jócskán tette ezt, az a neoliberalizmus.

További események »
Rovat legfrissebb hírei
  • Eszmesúrlódás meghívó - Téma: Mindennapi kenyerünk »
  • Eszmesúrlódások - 8 »
  • Eszemesúrlódások - 5 »
  • Eszmesúrlódások - 4 »
  • Eszmesúrlódások-3 »
  • Eszmesúrlódások-2 »
  • Eszmesúrlódások-1 »
  • Lectori salutem! »
  • A Széchenyi-tisztelők eseménynaptára
     « 
     » 
    H K SZ CS P SZo V
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 01 02 03 04