http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2023-09-20 09:43

Zirci tiszteleg Széchenyi születésnapján

|
Zircen Széchenyi születése 232 évfordulóján emlékezett meg a legnagyobb magyarra Egervölgyi Dezső. A következőket mondta:

"Tisztelettel köszöntöm megjelent barátainkat.


Széchenyi születése 232 évfordulóján emlékezünk a legnagyobb magyarra.
Széchenyi nagysága alkotásai örök valóságában rejlik, melyet az életre kelt folytatásával tudunk ismét élővé tenni. Széchenyi halála után Baross Gábor volt az, aki a vasutat fejlesztette minden járulékos tartozékaival egyetemben és európai szintre emelte a MÁV-ot.


Szeptember 21-e Széchenyi születésnapja, de ezen dátumhoz még egy nevet szeretnék hozzákapcsolni, Madách Imre nevét. 1861-ben befejezte Az ember tragédiája c. drámai költeményét. Halála után, 1883. szeptember 21-én mutatták be a Nemzeti Színház színpadán, Paulay Ede rendezésében. Nagy siker nemzetközi téren is.


Sok mindenkire hivatkoztam rendezvényeink során, de Madácstól csak kétszer, háromszor idéztem. A Tragédia zsebkönyv formátumban ott van az asztalomon, de mindig volt, akinek írásait felhasználtam. A dátumegyezés késztetett arra, hogy ismét kézbe vegyem és olvassam az Ember tragédiáját. Ez a sorsszerűség: mindig azt a könyvet kell kézbe venni, amire szüksége van az embernek.


2023. szeptember 21. Mintha az Ádámot kísérő Lucifer támadt volna életre; olyan érzése van az embernek, ha bele néz a TV műsoraiba: háborút és ócska reklámokat lát. Az Unió vezetőinek viselkedése tragikus, Lucifer úri ember hozzájuk képest. Végig olvasva a Tragédiát, a római jelenetnél Péter apostol monológja megdöbbentő. De mintha a falanszter jelenet megéledni kezdene, amikor is az ember elveszti ember voltát. És ekkor jön a szuper állam képzete.


Hitünkben születünk ujjá, majd szellemileg, hogy megértsük a körülöttünk lévő világot, az újra alakuló világrendet, melyet nem igazán tudunk befogadni, egyelőre.
Nekünk mindig emlékezni szükséges a múlt nagyjaira, mert ők tudják lelkünkben, szellemünkben feléleszteni, ébren tartani mindazokat az őserőket, melyet a régmúltból hoztunk magunkkal, és általa tudtunk megmaradni, megőrizni a szentistváni alapokat.

Ezen gondolatok után helyezzük el az emlékezés koszorúját és menjünk az első, Szent István emlékfánkhoz, hogy rákössük az emlékezés szalagját.