http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2021-10-15 21:38

160 évvel ezelőtt halt meg Széchényi Franciska, Széchenyi István nővére

|

A szentéletű grófnőről gróf Batthyány Miklósnéról, született Széchényi Franciskáról, Széchenyi István nővérérről kegyelettel emlékezett meg Pinkafő település.

Halálának 160. évfordulóján, október 10-én Pinkafőn (Pinkafeld, Ausztria) megemlékeztek gróf Széchényi Franciskáról a helybeli Péter és Pál apostolok templomában. Az emlékesten részt vett herceg Ladislaus Batthyány és gróf Széchényi Kálmán családjával. A templom kórusa és helybeli hangszeres muzsikusok kántor Peter Tiefengraber vezetésével előadták Franciska kompozicióját, a Német Misét. A mise előtt Wilhelm Seper tartott előadást Széchényi Franciskáról.

Franciska nyomait a mai napig megtaláljuk Pinkafőn. 1851-ben kolostort alapított az Irgalmas Nővérek számára, ezen kívül leányiskolát, kórházat, árvaházat és bölcsődét. „Pinkafő ma más lenne Franciska tevékenysége nélkül“ - mondta egy megemlékező. 1854-ben maga is letette a fogadalmat és egyszerű noviciusként belépett a kolostorba és élete végéig a betegeket és időseket ápolta.


A Német Misét felvette az osztrák rádió Ö1, amelyet későbbi időpontban fog kisugározni. A rádió október 14-én, 20:00-kor német nyelven beszámolt az emlékestről „Radio Burgenland Extra“ című programjában ( https://radiothek.orf.at/bgl/live )
A TV pedig október 11-én egy hangulatos, 3 perces adásban számolt be az eseményről (https://tvthek.orf.at/profile/Burgenland-heute/70021/Burgenland-heute/14108790 )


Magyar nyelvű adások hallhatók az eseményről november 7-én 19:04-kor a burgenlandi rádióban és november 14-én 13:05-kor az ORF 2-ben az „Adj Isten Magyarok“ címü TV adásban.
Az interneten https://burgenland.orf.at/magazin/stories/3125279/ lehet az eseményről tájékozódni.


Széchényi Kálmán