http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2021-04-15 11:11

Volt egyszer egy kiállítás

|

125 éve nyílt meg a Millenniumi Kiállítás Vízépítészeti Pavilonja

Fejér László c. egyetemi docens, a Magyar Hidrológiai Társaság Történeti Bizottságának elnöke online előadást tartott a nevezetes kiállításról.

Fejér László elmondta, hogy a 19. század a vízügy és a vízügyi szolgálatok fénykora volt. Ezt az 1885-ös Vízügyi törvény is megerősítette.
1896-ban a Városligetben állították fel a Millenniumi Kiállítás pavilonjait, melyek bemutatóteremként szolgáltak, ahol az egyes iparágak és intézmények állítottak ki.


A Vízépítészeti pavilon kör alakú előcsarnokból és két, egymással v-alakot alkotó épületrészből állt. Az előcsarnokba belépve balról Erzsébet királyné, jobbról Ferenc József mellszobra fogadta a látogatókat. Középen, a kupola alatt Singer Antal szobrászművész alkotása állt. Széchenyi István és a Tisza szabályozás kezdetének emléke – ez volt a szoborkompozíció címe. A látványos, lélekemelő szoborcsoport középpontjában Széchenyi István és Vásárhelyi Pál szobra, mellettük a Tisza szabályozásának szervezésében részt vevő urak alakja állt. De ott vannak a nagyszabású munkálatok legfontosabb alakjai: a mérnökök, a figuránsok, a kubikusok. Sajnos a szoborcsoport későbbi sorsáról nincs információ.


A bal oldali kiállító teremben a Duna folyammal, a jobb oldaliban a Tisza folyóval kapcsolatos kiállítási tárgyakat helyeztek el. Összesen 211 intézmény és magánszemély vett részt a kiállításon, melyet 1896. május 6-án Ferenc József is megtekintett, és elismeréssel nyilatkozott az ott látottakról.
Az előadás megtekinthető itt>>


Papp Éva