http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2020-09-11 16:46

Emlékest gróf Széchényi Ferenc halálának 200. évfordulójára

|

Rendkívüli Széchényi-koncert volt augusztus 31-én a Zeneakadémia Solti termében.
Széchényi Kálmán a Széchényi Családegyesület szeniorja évtizedes gyűjtőmunkájának felhasználásával az MMA a Zeneakadémia, a Budai Művészház Alapítvány, a Music Foundation és a Familienferband Széchényi támogatásával nagyszerű hangversenyre került sor. Széchényi Kálmán bevezetőjében a következőket mondta:

Kedves SZÉCHÉNYI TISZTELŐK!


Gróf Széchényi Ferenc, minden ma élő Széchényi őse, 200 évvel ezelőtt halt meg, de szelleme a mai napig is él, tettei maradandóak.


Széchényi Ferenc közéleti tevékenységének ismertetése helyett, röviden bemutatom őt mint embert, elárulom Önöknek, hogy miben rejlik eredményességének titka, hogy miért találunk a széchényiek között annyi kiváló személyiséget.


A művelődésre helyezett nagy hangsúlyt.
Európai hírű tudós volt. Több híres európai tudományos intézmény, egyetem tagjává választotta. Művelte magát, családját és a nemzetet, nem utolsón sorban a róla elnevezett könyvtár megalapításával. Zeneszerető és zeneismerő ember volt.
Zongorázott, zenekart tartott fenn, koncerteket rendezett, maga is komponált. A zenéhez való kapcsolata ma már kevésbé ismert. Az ö korában azonban ennek híre volt: feltűnően sok kiváló zeneszerző neki ajánlotta egyik-másik kompozícióját. Erdődy kancellár pedig meghívta öt Haydn vonósnégyeseinek bemutatására, ami a zenetörténet egyik fénypontja volt.


Öt gyermekét alapos zenei nevelésben részesítette. Közülük Lajos, Franciska és Zsófia komponáltak is, István kitűnően játszott kedvenc hangszerén a csákányon. Minthogy ezt a hangszert ma már egyáltalán nem használják Magyarországon, bemutatjuk ma este Önöknek.


Ferenc zeneszeretete a mai napig él a családban. 28 Széchényinek volt szorosabb kapcsolata a zenéhez, 11 családtag komponált is, 7 Széchényi néhány kottája megmaradt. Talán a legértékesebb zenét fia Lajos és különösen unokája Imre szerezték. Ezért szólalnak meg ma este az ö művei.


Gyermekeinek erkölcsi nevelése is szívügye volt. Legidősebb fiának, Lajosnak emlékkönyvébe írta be azt, amit a legfontosabbnak tartott:

 

"A keresztény magyar nemes

Istenéhez, hazájához, királyához hív

Hajló, buzgó, engedelmes

Jámbor, bátor, igaz szív"


Az engedelmes annak idején szolgálatra készséget is jelent, egy ritka erény manapság, Ferenc korában azonban még a legfelsőbb köröket is jellemezte. A jámbor pedig nem csak vallásosságot jelentett, hanem tiszta erkölcsöt, példamutató magaviseletet is.
A hűségnél pedig a sorrend a fontos, hiszen királyunk már 100 éve nincs, nagyon sokaknak közülünk hazája sincs már. De Istenünk még mindig van.

A tudomány, a művészet és az erkölcs a titka a Széchényi nemzetség eredményességének. Példája követendő.

Kedves ZENERAJONGÓK


Nagy öröm számomra, hogy erre az emlékestre a legkiválóbb német, osztrák és magyar művészeket tudtuk megnyerni. Ezt az MMA bőkezű támogatása tette lehetővé. Marton Éva művésznő pedig pártfogolta a koncert létrejöttét, szívügyének tekintette ezt. Mindezért köszönetet mondok.


Kívánom, hogy maradandó élményben részesüljenek.


Köszönöm figyelmüket.