http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2019-01-25 22:31

A Lánchíd margójára

|

Sellyei András családtörténeti kutatásakor figyelt fel arra, hogy az 1830-as években több angol szakember érkezett a Lánchíd építésére, akik közül a Teasdale família véglegesen Budán telepedett le, és hazánkat választotta második hazájának.

Sellyei megírta a családtörténetet melyben sok érdekes adalékkal bővíti a Lánchíd-építést és megismerteti az olvasót a köves munkákra vállalkozó ősével, illetve leszármazottjaival.
A fenti képen I. James Teasdale felemelt kézzel jelzi az alapkő letételét
(Barabás Miklós festmény részlet)

A híd zökkenőmentes és sikeres kivitelezése érdekében W.T. Clark továbbá javasolta angol szakmunkások alkalmazását, akik a híd- és hajóépítésben, valamint a hajózásban is járatosak voltak.

 

Ekkor 62 angol szakember/szakmunkás érkezett a családtagjaikkal együtt Magyarországra, közöttük a már említett cölöpverő I. James Teasdale fia, II. James is. Ő 1839-ben Magyarországra költözött feleségével és Arundelben született 7 gyermekével együtt. Az építésbe bevonta fiait, III. James-t és William-et, valamint Martha nevű lányának férjét, a holland John Masjon hajómérnököt.

 

A Lánchíd margójára címmel írt történet itt olvasható>>

 

A Lánchíd margójára című mű nyomtatott formában is elkészült. Érdeklődni lehet a szerző Séllyei Anrdás telefonján: +36 20 9414243