http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-11-08 12:20

Elhunyt Bugán Istvánné

|

Erzsikével, a zuglói Széchenyi István Általános Iskola igazgatójával az 1991-es 200 éves születésnap alkalmából tartott Széchenyi-emlékév rendezvényein találkoztam először.

Az Országos Széchenyi Kör felhívására sok Széchenyi nevét viselő egyesület, iskola, társaság stb. jelentkezett az országos közös ünneplésre, mely a várakozásunkat felülmúló, óriási sikerrel járt.

A zuglói Széchenyi István Általános Iskola dr. Csabai Mária, „Kisded makkbúl termő tölgyfa lesz” című iskoladrámájával robbant be a Széchenyi Kör ünnepségsorozatába, amelyet a zuglói önkormányzat  „nívódíjjal” jutalmazott, melyből az igazgatónő Széchenyi szobrot állíttatott az iskolában.

Az iskoladrámához csak gratulálni lehet a drámaírónak, az előadó diákoknak, a szervezőknek, de legfőbben Bugán Istvánné Erzsike igazgatónőnek, aki biztosította az iskolában a lehetőséget a felkészülésre, próbákra, a kiegészítő előadásokra a drámák könnyebb megértéséhez, hiszen több korosztályról (és több iskoladrámáról) volt szó.

Bugán Istvánné igazgatónő idejében vált országos hírűvé a Széchenyi István Általános Iskola színjátszó csoportja, akik dr. Csabai Mária tanárnő által írt, az éppen aktuális kulturális-történelmi témákkal foglalkozó, összesen 9 iskoladrámát adtak elő országon belül és külföldön is.

Azóta is rendszeresen tartottuk a kapcsolatot: az iskola évente kétszer részt vett a budapesti koszorúzási ünnepségeken az MTA előtt álló Széchenyi szobornál, ahol vers- és prózamondással, és az énekkar szereplésével emelték az ünnepségek színvonalát.

Rendszeresen, évente felkeresték tanulóikkal a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumot, Széchenyi emlékhelyeket országon belül és határainkon túl is.
Ezzel „missziós” szolgálatot teljesítettek az elcsatolt területeken élő magyarok és az anyaország között.

Számtalan vetélkedőn mérték össze tudásukat más Széchenyi iskolák tanulóival.
Évente részt vettek az Országos Széchenyi Kör és a Kossuth Szövetség közösen szervezett Országos szónoklatversenyén is, ahol többször értek el helyezést, a közel 90 versenyző között.

Bugán igazgatónő a Széchenyi Kör rendezvényeibe mindig bekapcsolódott, részt vett az Országos Közgyűléseken, emléküléseken, koszorúzási ünnepségeken, többnapos kirándulásokon az ország különböző területein, kisvasúti programokon (honismeret, kapcsolatfelvétel a helyi társaságokkal,) minden-minden Széchenyi
szellemében.

Az iskolai Széchenyi-napra rendszeresen meghívta a Széchenyi Kör tagjait külön előadások tartására, díj-kiosztó iskolai ünnepségekre, évnyitókra – és évzárókra, vetélkedők zsűrijébe stb.
Jó példáját – nyugdíjba vonulása után – utódai is követik.

Kedves, mosolygós arcát, tiszta, egyenes jellemét, határozottságát, példamutató magatartását jó emlékezetünkben megőrizzük.


Kazy Zsámbok Gizella
Országos Széchenyi Kör

 

 

A gyászjelentés itt olvasható>>