http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-05-04 08:43

A Széchenyi Emlékévben rejlő lehetőségek

|
Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Széchenyi és a nagycenki fejlesztések címmel szervezett szimpóziumot a Várkert Bazárban április 6-án. A meghívott vendégek szót ejtettek a nagycenki kastélyban a Széchenyi Emlékév keretében várható fejlesztésekről, de eszmét cseréltek az újragondolt Széchenyi-kiállítás koncepciójáról is.

 

A nagycenki felújítások kérdéskörét dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Fónagy Zoltán, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa és L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára járták körbe, Zsuppán András, a Heti Válasz újságírójának moderálása mellett.


A Nagycenk jelentőségének kifejtésével induló beszélgetés elején dr. Estók János arról beszélt, miért lényeges a várost a Széchenyi család történetének egyik legfontosabb helyszíneként megőriznünk. „Nagycenk egyrészt már most is kultuszhelyként funkcionál, másrészt pedig kiváló helyszín bemutatni azt az embert, akit a legnagyobb magyarként tisztelünk” – jelentette ki a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.


L. Simon László is a nagycenki örökséget, Széchenyi alakjának példaként való felmutatását emelte ki, amelyhez elengedhetetlen a megkezdett fejlesztések folytatása: „Az emlékév felhívja rá a figyelmet, hogy van bőven feladat előttünk, a tavaly rekonstruált mauzóleumon kívül gyakorlatilag mindent fel kell újítani” – fejtette ki L. Simon. Szerinte ugyanakkor a Széchenyi István életútját bemutató kiállítás újragondolása sem kevésbé jelentős lépés. „Egy új koncepción már dolgozik az emlékbizottság, melynek eredménye egy a fiatalokat is megszólító, valóban izgalmas és érdekes tárlat lesz” – mondta a Miniszterelnökség államtitkára.


Zsuppán András a tervezett kiállításra célzó kérdése kapcsán az derült ki, hogy Fónagy Zoltán más irányba vinné a tárlat alapelvét. „A múlthoz az ismeretszerzésen keresztül lehet majd a kiállítással közeledni. Széchenyi életműve önmagában olyan helytálló, hogy nem kell semmit bizonygatni, nem kell kultuszt építeni” – jelentette kia Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa.


A szimpóziumon kiderült, hogy a tényközlő, a legnagyobb magyar mindennapjait feltárni igyekvő kiállítás kapcsán számos kérdésben szükséges még döntenie az állami Széchenyi-emlékbizottságnak. Az emlékév következő eseményén, április 8-án, Nagycenken nagyszabású rendezvény keretében emlékeznek meg a legnagyobb magyarról, az érdeklődők konferencián, bélyegbemutatón és koszorúzáson vehetnek részt.