http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2016-04-10 23:23

Néhány gondolat a Hitel mai magyar nyelvű kötetéről

|

Egervölgyi Dezső a Széchenyi-életmű kutatója, a Széchenyi-ikonográfián belül az érmészet szakértője az elsők között vehette kezébe az átírt Hitelt. Általános véleményét a lentiekben foglalta össze.

Széchenyi lerakta a magyar polgári társadalom alapjait a Hitellel.
Nézegetve, tenyeremen mérlegelve a frissen kapott Hitelt, a borító hátsó oldalán egy mondat elgondolkoztatott: „Célunk, hogy a következő nemzedékek számára megkönnyítsük a Hitel megértését, és így lerövidítsük Széchenyi gondolatainak kamatozódását.”
Ezen munka sokkal fontosabb, mintsem a jövő nemzedékre várjunk, hogy olvassa.


Meggyőződésem, elsősorban a jelen nemzedék számára kell, hogy fontos legyen az átírt Hitel olvasása, hogy majd a következő generációk is olvashassák.
A 70, 60, 50, 40, éves korosztálynak szól most elsősorban a Hitel, hogy kezébe adják a gyermekeknek, unokáknak, mert értünk, értük lett magyarítva a Hitel.
A Hitel kézikönyv, amit minden nemzedéknek újra kell olvasni, hogy ember, magyar és európai ember és polgár lehessen.


A Hitel átírása és kiadása olyan jelentőségű tevékenység ma, mint amikor Széchenyi 1830-ban megjelentette. Szükség volt rá akkor, mert megalapozott egy új rendszert, és szükséges ma, mert valahol utat tévesztettünk, és mint a barlangban a kötél kivezeti a túrázót a világosságra.


Buday Miklós a XXI. század emberének kezébe adta Széchenyi Hitelét, és ha a magyarság e könyvre támaszkodik, szellemében gondolkozik, „lesz még a magyarból valami, mégpedig sok!” – Hiszen „Magyarország pillanatai drágák!”
Ne az elején kezdjük olvasni a könyvet, mint egy regényt. Üssük fel valahol találomra, és olvassuk ahol kinyílt a könyv. Ismételjük többször és gondolkozzunk el a szövegen. És pár ilyen szövegolvasás után, ha ráérzünk az „ízére”, biztos, hogy fejezetenként olvassa végig az érdeklődő.


A mai magyar nyelven megjelent Hitel – picit késve - ugyan úgy szolgálhat rendszerváltó tankönyvül, mint szolgált 1830-ban.


Elismerés és köszönet illeti Buday és munkatársai tevékenységét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megrendelhető illetve megvásárolható itt>>