http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2015-03-22 17:11

Tisztelgés dr. Környei Attila 75-dik születési évfordulóján

|

A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár dr. Környei Attila (1940-2000 történész-, muzeológusnak, a Soproni Múzeum, és a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum igazgatójának, az Országos Széchenyi Kör létrehozójának) 75-dik születési évfordulója alkalmából kiállítást és megemlékezést szervezett. A kiállítást 2015. március 20-án nyitotta meg Horváth Csaba igazgató. A Környei Attilára emlékező tárlat összeállítója és az emlékező beszélgetés moderátora Szabó Attila könyvtáros volt.

A kiállítás anyagát a családtól, a nagycenki és a soproni múzeumoktól, az Országos Széchenyi Kör archívumából, volt soproni és nagycenki szocialista brigádoktól gyűjtötte össze Szabó Attila jeles helytörténész, aki egyben a Nagycenki Füzetek főszerkesztője is. Sokan jöttek el azok közül, akik szerették emberségét, becsülték szakmai tudást, munkabírást, akik örülnek, hogy ismerhették, hogy együtt dolgozhattak vele, vagy tanulhattak Tőle.

 

 

A kiállítás megnyitása után a közönség megtöltötte az olvasótermet, ahol Szabó Attila elmondta, hogy a kiállítási anyag gyűjtése és összeállítása alatt döbbent rá, hogy dr. Környei Attila – aki Csatkai Endre helytörténész neveltje volt – egy személyben volt kiváló népművelő, politikus, fizikai munkás, pedagógus, Széchenyi-kutató muzeológus és helytörténész.

Szabó Attila moderálása mellett mondták el gondolataikat a közeli munkatársak, a barátok, a hozzá közel álló családtagok és a tisztelői.

Így:
- Domonkos Ottó a kézművesség kutatója, a Soproni Múzeum volt igazgatója, Attila főnökeként emlékezett,
- Tóth Imre a Soproni Múzeum jelenlegi igazgatója, Attila tanítványaként idézte a magas mércét állító főnökét,
- Péchy Mária az Országos Széchenyi Kör elnökeként mondta el, hogyan vonta be Attila a környezetét a közösségi feladatokba,
- dr. Környei Attiláné a felesége és lányuk Jolán a munkarendjéről, a mindennapokról meséltek,
- Buday Miklós a Széchenyi Alapítvány elnöke a Széchenyi-ismeret növelésének apostolaként emlékezett rá, kiemelte, hogy amit Attilától kaptunk az a mi örökségünk, és nekünk azt tovább is kell adni. Felhívta a figyelmet feleségének, Ágnes asszonynak az igen fontos szerepére, mely biztosította Attila munkálkodásának hátterét.
- Csorba János, Nagycenk polgármestere és annakidején az önkormányzatban Attila képviselőtársa, a bölcsességéről beszélt, amely mindig jó irányba terelte a község ügyeit,
- és még többen is idézték hozzászólásukkal dr. Környei Attila szellemét.

 

 


A kiállítást és azt azt követő emlékezés méltó volt Környei Attilához, köszönet illeti a rendezőket és a szervezőket.


A kiállítás három hétig látogatható.


Buday Miklós