http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-03-17 21:20

Visszanyerheti rangját a nagycenki múzeum

|

Tartozik ez az ország a Széchenyieknek azzal, hogy áldoz Nagycenkre és a kastélyra – ez a meggyőződés vezérli Aczél Eszter megbízott intézményvezetőt. Erről közölt cikket a Kisalföld.hu 2014.03.17-én. Nagy Márta írása


A Széchenyiek ősi fészke ma még és már nem múzeum, hanem a kiállítóhelyek egy alacsonyabb osztályába tartozó, úgynevezett közérdekű muzeális kiállítóhely.

– Ezzel szembesültem, amikor a Nemzeti Múzeum vezetése megbízott a feladattal: állítsam helyre a nagycenki intézmény régi rangját, újítsam meg kiállításait. Az elmúlt évek fenntartóváltásainak szomorú következménye volt, hogy a kényszerű létszámcsökkentések következtében kikoptak innen a szakemberstátusok.
Úgy is fogalmazhatok, hogy beszűkültek a lehetőségek és elfogyott a levegő a kastély körül – mondja Aczél Eszter, aki csaknem negyvenéves történész-muzeológus múlttal a háta mögött jókora fába vágta a fejszéjét. Újra országos jelentőségű és vonzó hellyé kell tennie a nagycenki kastélyt, visszaszerezve múzeumi rangját. Ehhez kívül és belül is meg kell újulnia az ősi fészeknek.

– A Nemzeti Múzeum vállalta, hogy növeli a dolgozói státusok számát, ami alapvető feltétele a továbblépésnek. Hamarosan megjelennek az álláspályázatok; szükségünk lesz szakterületenként egy-egy muzeológusra, restaurátorra, múzeumpedagógusra.

Kialakítunk az épületben egy foglalkoztatóhelyiséget, lesz gyűjteményi raktárunk, újraindul a könyvtár, az adattár és a restaurátorműhely is. Beindul a kutatószolgálat, a kiállításokat és a hátterüket a mai kor kihívásának megfelelően átalakítjuk, újragondoljuk, de úgy, hogy ezek a fantasztikus enteriőrök ne sérüljenek.

 

 

A további tervekről itt olvashat: http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/visszanyerheti_rangjat_a_nagycenki_muzeum/2374141/