http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-02-21 12:13

Széchenyi István szellemi hagyatéka a Hungarikum Bizottság előtt

|
Elkészült a Széchenyi Alapítvány javaslata, hogy Széchenyi István szellemi hagyatékát a Magyar Értéktárból a Hungarikum Bizottság (HB) emelje a Hungarikumok Gyűjteményébe. Az alapítvány kuratóriuma a javaslatot jóváhagyta és 2014. február 20-án benyújtotta a HB Titkárságára.

Mint korábban hírül adtuk a Széchenyi Alapítvány előterjesztésére Széchenyi szellemi hagyatékát 2014. január 15-én Nagycenk Területi Értéktár Bizottsága felvette a Települési Értéktárba, majd január 30-án a Hungarikum Bizottság is felvette azt a Magyar Értéktárba.

Remélhetően a HB soron következő március 18-ai ülésén tárgyalni fogja a hungarikummá nyilvánítási kérelmünket.

Ebben a javaslatban azt kellett hangsúlyosan bemutatni, hogy Széchenyi hatása Magyarország-, illetve a Kárpát-medence határain túl is érzékelhető, nemzetközileg is ismert, és róla Magyarországra asszociálnak.

A Széchenyi Fórum 2014/1. számú hírlevelében kértük a Széchenyi-tisztelő olvasóinkat, hogy ezzel kapcsolatos ismereteik alapján segítsék azzal a munkánkat, hogy leírják nekünk ezirányú tapasztalataikat, ismereteiket.

Rövid idő alatt öt ajánlás érkezett be, amelyeket azonnal közzé is tettünk a Széchenyi Fórum.hu portálon. Ezeket beemeltük a javaslatunkba. Az ajánlások közé betettük a korábbiak közül azokat is, amelyeben a hungarikummá tétel fontossága hangsúlyozott volt.

A Széchenyi által írt művek bibliográfiáját tartalmazza ez a javaslat is, hogy legalább részben érzékelhető legyen írói tevékenységének idegen nyelvű, nemzetközi vonatkozása. Beadványunkhoz indoklásként a teljesség igénye nélkül még egy bibliográfiát is csatolunk az elmúlt száz esztendőben kiadott Széchenyit a külföldieknek bemutató idegen nyelvű írásokról.

 

 

Köszönöm az ajánlásokat megfogalmazó dr. Csorba László (Budapest), Deák Ernő (Bécs), Imre Balázs (Budapest), dr. Messik Miklós (Budapest) valamint Sike Lajos (Románia) uraknak a nagyszerű beszámolókat és a felhívásra adott gyors választ, valamint dr. Horváth Attilának az idegen nyelvű szakirodalom összeállítását.

 

A javaslat itt olvasható>>

 

 

Buday Miklós
a Széchenyi Alapítvány elnöke