http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2014-02-19 15:01

Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének ajánlása

|
A Legnagyobb Magyart bécsi magyarként is számon kell tartani: Széchenyi István nem csak Bécsben született és itt keresztelték meg, hanem itt is nevelkedett. Az 1848-as tragikus sorsforduló következtében itt, Döblingben élte le élete utolsó több mint egy évtizedét.

 

Szülőházán német nyelvű emléktábla emlékeztet személyére; Döblingben, a valamikori szanatórium parkjában fejszobra található.

Széchenyi születésnapján koszorúzással elevenítik fel a bécsi magyarok emlékét; a rendszerváltozás óta magyarországi küldöttségek érkeznek a megemlékezés helyére.

1991-ben Széchenyi István születésének 200. évfordulója alkalmából az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége magyar nyelvű ünnepélyt rendezett a városháza Címer-termében; német nyelven pedig tudományos találkozásra került sor a Wilczek-palotában, Széchenyi szülőházában.

Ünnepi köszöntőt tartott dr. Erhard Busek akkori tudományügyi miniszter és Katona Tamás államtitkár. A szimpózium anyaga nyomtatásban is megjelent Die Vision von Mitteleuropa. Stephan Széchenyi (1791-1860) und seine Reformideen címmel.

Már csak a felsoroltak alapján is egészen természetes lenne, hogy Széchenyi István emléke – hagyatéka hungarikum legyen.


Deák Ernő s.k.
elnök