http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-11-26 14:21

Karácsonyra ajánlom

|

Ha valami mély benyomást tesz rám, hosszú évek múlva is felelevenedik az élmény, ha a legkisebb utalás is emlékeztetett rá. Így jártam a Bánhegyi Ferenc név olvasata után.
Megjelent előttem a legszebb, Széchenyiről szóló könyv, mely igényes kivitelben, sok képpel mutatja be gróf Széchenyi István életét és munkásságát. Igen hasznos kiadvány úgy az ifjúságnak, mint Széchenyi után érdeklődőknek is.


A Gróf Széchenyi István című könyvet közérthető stílusban alkotta meg szerzője. Bevezetésként áttekinti a reformkor történeti előzményeit, és ismerteti a Széchenyi-család változatos történetét. A közölt források, versek, naplórészletek, térképvázlatok, a csodálatos illusztrációk élményszerűvé teszik a fejezeteket. A díszes kötetet a Széchenyi emlékét őrző szobrok, emléktáblák, épületek, intézmények fotói zárják, tisztelegve a legnagyobb magyar emléke előtt.

Örömét lelheti benne a kisiskolástól kezdve a nagyszülő korúig minden korosztály, aki érdeklődik a legnagyobb magyar iránt.
Azon kevés könyvek közé tartozik, melyeket két példányban vittem haza, mert a lányom és fiam könyvtárában is szükségesnek tartottam, hogy ott legyen.

Jön a karácsony az ajándékozás időszaka. Szép ajándék általában a könyv, de ha azt akarjuk, hogy hasznos legyen, értéket képviseljen és örömet is okozzon, akkor válasszuk a Bánhegyi Ferenc: gróf Széchenyi István című könyvét. (Apáczai Kiadó, Celldömölk, 2005.)


A mai technikával könnyű szép könyvet előállítani. Ontják a kiadók a szebbnél-szebb albumokat, melyeket jóérzés átlapozni egyszer... kétszer, de lélektelennek tűnnek.


Amit én ajánlok, az a szellemhez szól és lelki építkezésünket szolgálja.

                    Egervölgyi Dezső