http://www.szechenyiforum.hu Nyomtatás
 
2013-11-25 18:57

Széchenyi-vetélkedő Szatmárnémetiben

|

Koszorúzással kezdődött november 14-én Szatmárnémetiben a helyi magyar középiskolás diákok IV. Széchenyi-vetélkedője. Azt a Széchenyi arcképét ábrázoló domborművet (plakettet) koszorúzták meg, amelyet két éve az Országos Kör ajándékozott az itteni Református Gimnáziumnak, abból az alkalomból, hogy itt tartotta soros közgyűlését.

A plakett azóta is a belső folyosóján található, de a nagy múltú tanintézet igazgatója, Kovács Éva elmondta, hogy rövidesen kiteszik a az U-alakú épület külső, udvar felőli falára, hogy sokkal többen láthassák, pláne a nyári véndiák-találkozó alkalmával, amikor a világ minden tájáról több ezer véndiák ünnepel a Refiben.


Ami a mostani vetélkedőt illeti, nemcsak a város legnagyobb magyar középiskolájának, a Kölcsey Főgimnázium (több iskolaprogram egymásra-csúszása miatti) távolmaradásával magyarázható, hogy ezúttal a Közgazdasági Líceum tanulói jeleskedtek, de azzal is, hogy tanáraik jól felkészítették őket.

Nem véletlen, hogy az először meghirdetett 15.000 forintnak megfelelő fődíjat (mely Sike Lajos újságíró, a rendezvény szervezőjének külön felajánlása volt) szintén egy „közgázas” diák, Szmutku Melinda nyerte el, méghozzá úgy, hogy az ellenérdekeltek is rászavaztak. Ugyanakkor kiválóan szerepelt a versenyen a Hám János Katolikus Gimnázium háromfős csapata is. A fiataloknak ezúttal Széchenyi István gyermek-és ifjúkorával kapcsolatban tettek fel kérdéseket a zsűri tagjai, név szerint Szász Piroska tanárnő, a megyei tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese, dr. Enyedi István néprajzkutató és vallástanár, valamint Sike Lajos újságíró, az Országos Széchenyi Kör itteni képviselője.
A vetélkedőt értékelve elhatározták, hogy jövőre előbb, lehetőleg még októberben megrendezik, hogy ne csússzon egybe más iskolai programokkal és többen vehessenek részt rajta. Miközben annak a módját is keresik, hogy miként lehetne érdekesebb és szórakoztatóbb formát adni az egész versenynek.

 

 

Sike Lajos